Peperomia Rotundifolia

De Peperomia Rotundifolia is onderdeel van de zeer grote Peperomia familie. Ook al ziet deze er een stuk anders uit dan zijn soortgenoten, toch kunnen we aardig wat overeenkomsten ontdekken met de andere Peperomia soorten.

De plant produceert zeer veel kleine rondje blaadjes die langs de soepele stelen groeien. Deze stelen kunnen in elkaar gaan verstrengelen naarmate de plant ouder wordt. Net zoals de andere Peperomias, heeft de Rotundifolia dikke, bijna vetplant achtige, bladeren.

Van oorsprong groeit deze soort in de regenwouden van Zuid-Amerika. Daar kom je hem tegen tussen rotsen, oude boomstammen en op de grond. Het beste gedijt de Peperomia Rotundifolia dan ook in een vochtige en warme omgeving, maar gelukkig zal deze in je woonkamer ook prachtig groeien! Lees hier alles over deze plant en de verzorging.

peperomia rotundifolio

Verzorging Peperomia Rotundifolia

--- Tekst gaat verder onder de advertentie ---

De ideale standplaats

De Peperomia Rotundifolio verlangt veel licht, maar geen direct zonlicht. Een kleine hoeveelheid ochtend- of avondzon kan geen kwaad, maar vooral in de zomer kan de sterke middagzon de bladeren verschroeien. Een plek in de vensterbank kan dus wel, maar alleen als daar de zon niet op staat.

Qua temperatuur stelt de plant niet veel eisen. De normale kamertemperatuur is prima, zo tussen de 18-24 ° C.

Water geven

De bladeren lijken een beetje op die van een vetplantje. Deze Peperomia Rotundifolia heeft ook dezelfde eigenschappen op als het op waterbehoefte aankomt. De plant kan zeer zuinig met water omgaan.

Te veel water geven is de grootste boosdoener voor de meeste Peperomia’s, waaronder deze soort. Veel mensen maken deze fout. Door te veel water gaat de plant dood. Dit komt door het sappige karakter van de bladeren en de kleine wortels. Laat de grond eerst droog worden en geef vervolgens pas weer water. Beter te weinig dan te veel.

Grond

Een op turf gebaseerde grond zal de plant het lekkerst vinden. Gebruik een verhouding van 2 delen turf en 1 deel perliet of zand. Als dit niet voorhanden is kan kamerplanten grond ook. Het belangrijkste is dat er voldoende lucht in de grond zit en water goed kan weglopen

--- Tekst gaat verder onder de advertentie ---

Voeding

Van de herfst tot aan de lente is geen voeding nodig. Dan is de plant in rust. Zodra de plant weer begint met groeien kan je deze ook voeding geven. Let erop dat je niet te veel geeft. Overvoeding gebeurt snel bij deze plant. Geef 1x per maand een beetje kamerplantenvoeding in de late lente en de zomer.

Luchtvochtigheid

Omdat de plant de voorkeur geeft aan een hoge luchtvochtigheid, is het een goed idee om de bladeren te besproeien met een plantenspuit. Dit is vooral vaak het geval in de winter. Als de kachel aan staat kan dit de luchtvochtigheid sterk naar beneden brengen.

Een andere mogelijkheid is om een bakje met water op de kachel te zetten (of aan de kachel te hangen). Het water verdampt en verhoogt plaatselijk de luchtvochtigheid. Tip: zet planten die een hoge luchtvochtigheid vragen bij elkaar. Zo kun je het voor meerdere planten tegelijk regelen!

Snoeien

De Peperomia Rotundifolia hoeft niet te worden gesnoeid om de plant gezond te houden. Natuurlijk mag je hem wel snoeien als je hem te groot vind worden. Je kunt het eigenlijk niet fout doen. Knip simpelweg de stukken af die je te lang vindt. Wist je dat je deze stukken niet weg hoeft te gooien. Hiermee kun je namelijk de Peperomia Rotundifolia stekken!

Veel voorkomende problemen

--- Tekst gaat verder onder de advertentie ---

Mijn plant groeit niet goed

De plant vertoont geen kenmerken van ziektes. Het blad is nog mooi en er is geen uitslag of beestjes te zien. Toch groeit de plant niet goed. Dat kan een teken zijn van de weinig licht. Verplaats hem naar een plek met veel daglicht. Let erop dat de plant niet te veel direct zonlicht krijgt.

Is de Peperomia Rotundifolia giftig?

Deze Peperomia staat bekend als niet giftig. Toch kun je hem beter niet eten.

Sterk luchtzuiverend

Wist je dat deze plant door NASA is geclassificeerd als “sterk luchtzuiverend”? Dat maakt hem een zeer welkome gast in veel huizen!

Samenvatting en beoordeling

NaamPeperomia Rotundifolia
BijnaamZwanenkruid
HerkomstZuid-Amerika
StandplaatsVeel licht, geen directe zon
WaterGemiddeld
GiftigNiet giftig