Philodendron Gloriosum

Philodendron Gloriosum

Philodendron Gloriosum is de ultieme combinatie van innerlijke kracht en uiterlijk vertoon. Aan de ene kant is het een zeer sterke kamerplant. Ook al komt ze van oorsprong uit een tropisch gebied, waar de omstandigheden totaal anders zijn, ze doet het in ons koude landje prima.

Deze kracht combineert ze met een zeer bijzonder uiterlijk. De bladeren zijn hartvormig, zoals je wellicht kent van andere soorten binnen deze familie. Deze bladeren hebben een fluweelachtig uiterlijk en krijgen hun uiteindelijke vorm door de lichte nerven. Wist je dat deze nerven witter worden naarmate de Philodendron Gloriosum ouder wordt?

Dit alles komt helaas wel met een prijskaartje. De Gloriosum Philodendron is vrij duur in verhouding tot andere Philodendron soorten. Als je er eentje hebt wil je haar natuurlijk wel goed kunnen verzorgen. Hoe je dat aanpakt lees je op deze pagina.

Philodendron Gloriosum
Philodendron Gloriosum in de natuurlijke habitat vormen een prachtig bladerdek

Philodendron Gloriosum verzorging

Standplaats en licht

Houd met het kiezen van de standplaats rekening met de inval van de zon in de kamer. Het is niet wenselijk dat de zonnestralen direct op de bladeren van de Philodendron Gloriosum vallen. In de ochtend en avond is dit niet een heel groot probleem, maar in de hete middag moet dit absoluut worden voorkomen. De reden? Direct zonlicht van achter glas kan zwarte vlekken op de bladeren creëren.

Zorg in plaats daarvan voor een standplaats met lekker veel indirect zonlicht. Doordat jouw Gloriosum veel licht krijgt zal ze snel en mooi groeien.

Rekening houden met temperatuur

De Philodendron Gloriosum stelt niet hele gekke eisen op gebied van de temperatuur. De normale kamertemperatuur is prima. Houd er rekening mee dat snelle temperatuurschommelingen een negatief effect op de groei van de plant hebben. Deze schommelingen ontstaan door een radiator, airco, tocht of open raam.

Luchtvochtigheid

Hierboven werd al even de radiotor genoemd. Naast een verhoogde temperatuur veroorzaakt deze ook een zeer lage luchtvochtigheid. Voor een tropische plant kan de Philodendron Gloriosum vrij goed tegen een lagere luchtvochtigheid. Het is bijvoorbeeld niet nodig om deze plant te benevelen met een plantenspuit. Alhoewel deze plant dus vrij goed bestand is tegen de drogere lucht hier, moet een standplaats naast een kachel toch wel echt worden vermeden. Als die aan staat daalt de luchtvochtigheid dermate dat ook deze plant daar niet meer tegen kan.

Philodendron Gloriosum verzorging
Het kan lang duren voordat een nieuw blad van de Philodendron Gloriosum zich uitrolt

Philodendron Gloriosum water geven

Geef deze plant steeds zo veel en zo vaak water dat de grond niet uitdroogt, maar ook niet drijfnat blijft. Beide extreme uitersten zijn schadelijk voor de plant. Te lang in te natte grond zorgt voor gele of zelfs volledig gele bladeren. Te lang in te droge grond zorgt voor uitdroging en bladuitval.

Een goede manier van water geven is wachten totdat de bovenste paar centimeter van de aarde droog is. Dit kun je eenvoudig controleren door je vinger in de aarde te steken.

Snoeien

Het is je wellicht al opgevallen: Philodendron Gloriosum is een langzame groeier die wel vrij groot kan worden. Snoeien is niet noodzakelijk, maar kan wel worden gedaan om de groei in toom te houden. Deze soort kan worden gesnoeid door de bladeren zo dicht mogelijk bij de basis af te knippen.

Je zou er ook voor kunnen kiezen om de hoofdstam in te korten. Dit is vooral nuttig als de plant niet meer mooi groeit. Door haar flink in te korten stimuleer je de plant voller en mooier terug te groeien.

Los van de snoei om de groei te controleren is het altijd aan te raden om dode bladeren weg te snoeien. Ook deze snoei je zo dicht mogelijk bij de basis weg.

Gebruik altijd een schone en scherpe snoeischaar. Ook is het aan te raden om handschoenen te dragen. Het sap van deze plant kan irriteren op de huid.

Philodendron Gloriosum achterkant blad
Ook vanaf de achterkant zijn de nerven van de Philodendron Gloriosum goed te zien

Pot en verpotten

Deze plant staat graag in een iets krappere pot. Verpotten is dus pas nodig als je de wortels uit het drainage gat ziet groeien. Kies voor een pot die ietsje groter is dan de oude. Ook voor de nieuwe pot is het belangrijk dat er een gat in de bodem zit.

Welke potgrond gebruiken?

Jouw Philodendron Gloriosum geeft de voorkeur aan luchtige potgrond. Er zijn speciale soorten potgrond verkrijgbaar voor tropische planten. Deze potgrond heeft een luchtige samenstelling en geven de wortels het effect wat ze in de natuurlijke habitat ook hebben.

Keuze voor planten voeding

Gebruik een plantenvoeding voor bladplanten, en dan het liefst een biologische variant. Deze snelle groeier kan in de lente en zomer wekelijks wat plantenvoeding gebruiken. In de herfst en winter is iedere maand voldoende.

Philodendron Gloriosum in het kort

Afkomst

De Philodendron Gloriosum komt van oorsprong voor in tropische regenwouden. De grootste kans om haar te spotten heb je in Colombia. Daarnaast groeit deze prachtige plant ook in onder andere Mexico, Brazilië en Venezuela. Het is je haast niet voor te stellen dat deze prachtige plant “gewoon” in de natuur groeit.

Toch is ze daar op haar plek. In het tropisch regenwoud staan veel hoge bomen waardoor er weinig licht op de bodem terecht komt. Door middel van de grote bladeren is de Philodendron Gloriosum in staat om alsnog veel licht op te vangen.

Groeiwijze

Deze plant valt binnen de familie Araceae en daarbinnen dan weer het geslacht Philodendron. Binnen deze familie vallen zeer bekende planten zoals de Philodendron Xanadu, maar ook minder bekende zoals de Philodendron Red Emerald. Binnen deze plantenfamilie bestaan er klimmers en kruipers. De Philodendron Gloriosum is een kruipplant. Dat wil zeggen dat de plant horizontaal groeit. Natuurlijk kun je er voor kiezen om haar omhoog te geleiden met een mosstok of een klimrekje. Dan bereik je hetzelfde effect als met een klimplant.

Blad en naamgeving

Wij denken dat de Philodendron Gloriosum haar naam te danken heeft aan de bladeren. De Nederlandse vertaling van het Latijnse woord “Gloriosum” is namelijk “Glorieus”. De Gloriosum Philodendron heeft dan ook echt glorieuze bladeren. Ze kunnen zeer groot worden, tot wel 90 centimeter, en hebben een fluweelachtige look.

De lichte nerven maken ze helemaal af. Wees niet ongerust als de nerven niet zo mooi afsteken tegen het blad als op de foto’s. Naarmate de plant ouder wordt kunnen de nerven nog witter worden.

Gloriosum Philodendron blad close-up
Blad close-up van de Gloriosum Philodendron

Veel gestelde vragen en problemen

Kun je de Philodendron Gloriosum stekken?

Dat kan zeker! Hier zijn meerdere manieren voor. Kijk voor een stappenplan op onze pagina over Philodendron stekken.

Gele bladeren aan jouw Philodendron Gloriosum?

Als bladeren van jouw Philodendron Gloriosum geel zijn, betekent dit niet altijd dat er iets mis is. Oude bladeren worden op een gegeven moment geel en gaan dood. Als jongere bladeren aan de plant echter geel beginnen te worden, kunnen de oorzaken talrijk zijn.

Geel blad kan worden veroorzaakt door direct zonlicht. Een andere veel voorkomende oorzaak is een overschot aan water. Tot slot kan een gebrek aan voedingsstoffen het probleem zijn. Op deze pagina lees je alles om dit op te kunnen lossen.

Philodendron Gloriosum geel blad
Geel blad aan de Philodendron Gloriosum hoeft niet altijd een probleem te zijn

Is de Philodendron Gloriosum giftig voor katten?

Helaas zijn alle soorten binnen deze plantenfamilie giftig voor katten. Niet alle katten eten van kamerplanten, maar je zou het risico niet willen lopen. Dus heb je katten? Neem dan geen Philodendron Selloum in huis!

Samenvatting

Botanische naamPhilodendron Gloriosum
Ook bekend alsGloriosum Philodendron
Maximale hoogte120 centimeter als kamerplant
Afmetingen blad90 centimeter
Water behoefteMatig vochtig houden
Licht behoefteVeel indirect licht
Samenvatting van de Philodendron Gloriosum

Inhoudsopgave: