Sansevieria Fernwood Mikado

Sansevieria Fernwood Mikado

Als we het hebben over de Sansevieria Fernwood, dan bedoelen we meestal de Sansevieria Fernwood “Mikado”. Deze soort heeft rechtopstaande bladeren. Daarnaast is er ook nog de, iets minder bekende, Sansevieria Fernwood “Punk”. Bij deze variant staan de bladeren kriskras door elkaar heen.

Dat zijn overigens meteen alle verschillen. Voor de beiden Sansevieria Fernwood soorten zijn de bladeren cilindervormig en komen bovenin uit in een punt. De bladeren hebben een patroon van lichte kleuren op een donkere bladkleur.

Wist je dat deze planten inheems in grote delen van Azië en Afrika groeien? Met die gedachte is het je nauwelijks voor te stellen dat ze ook prima in ons klimaat groeien. Toch is het zo. Sterker nog: het zijn heel gemakkelijke planten. Op deze pagina lees je alles over het onderhoud en veel voorkomende problemen.

Botanische naamSansevieria Fernwood
Ook bekend alsSansevieria Bacularis
StandplaatsZonnig of halfschaduw
WaterWeinig
VoedingWeinig
Sansevieria Fernwood Mikado

Sansevieria Fernwood verzorging

Behoefte aan licht

Het maakt de Sansevieria Fernwood niet veel uit of hij nu in de zon staat of juist op een meer schaduwrijke plek. Dit maakt deze plant geschikt voor woonkamers, maar ook bijvoorbeeld kantoren of restaurants.

Als je volledig de vrije keuze hebt over een standplaats, ga dan voor een zonnetje in de ochtend en indirect zonlicht in de middag. Dat zijn de beste lichtcondities voor deze plant, maar nogmaals: op vrijwel iedere andere plek zal hij ook prima groeien.

De juiste temperatuur

Het enige om rekening mee te houden wat betreft de temperatuur: liever niet onder de 12°C. Dit zal jouw plantje geen goed doen. Ideaal is om te zorgen voor een temperatuur tussen de 18°C en de 30°C.

Sansevieria Fernwood Mikado water geven

Het leuke aan deze planten is dat ze water kunnen opslaan in de bladeren. Deze cilindervormige bladeren, vergelijkbaar met die van de Sansevieria Cylindrica, vormen dus de reserves van de plant. Zodra de grond net droog is weet je dus dat ze nog een tijdje vooruit kunnen.

Water geven doe je dan ook pas als de grond echt helemaal droog is. Jouw Sansevieria Mikado is juist niet gediend van een langere periode van natte grond.

sansevieria mikado

Grond en pot

Wortelrot is de meest voorkomende oorzaak van het doodgaan van een Sansevieria Fernwood. Wortelrot ontstaat als de wortels van de plant voor langere tijd in drassige grond staan. Geen enkele Sanseveria houdt hier van.

Hoe kun je dit voorkomen? Het beste is om een potgrond te gebruiken die wordt verkocht voor cactussen. Deze potgrond is zanderig en water stroomt hier gemakkelijk doorheen. Normale potgrond kan in principe ook wel, maar dit type heeft als kenmerk dat het snel modderig wordt bij veel water geven.

Deze goed doorlatende aarde plaats je bovenop een laag hydrokorrels (verder lezen over het gebruik van hydrokorrels). Onderin de bodem van de pot maak je gaten.

In deze opstelling is het praktisch onmogelijk om jouw geliefde Sansevieria Fernwood te verdrinken.

Verpotten

Deze planten staan liever wat te krap in hun pot. Het voordeel van weinig ruimte in de pot is dat er ook minder vocht in kan blijven staan. Dit is dan weer goed voor de wortels.

Liever een kleine pot dus. Dat is niet omdat de Sansevieria Fernwood zo klein is. Ditzelfde principe geldt ook voor de grotere broers, de Sansevieria Laurentii en de Sansevieria Zeylanica.

Als het tijd is om te verpotten kies je een nieuwe pot die 10 tot maximaal 20 procent groter is. Zorg ook altijd voor gaten in de bodem.

sansevieria fernwood

Snoeien

Let op: je kunt de Sansevieria Fernwood niet snoeien zoals andere kamerplanten. Snoei je de bladeren af, dan groeien ze niet terug. Je blijft dan zitten met een lelijk, gerafeld blad. Wil je de plant toch kleiner? Dan moet je langste bladeren volledig verwijderen.

Dit kun je op twee manieren doen:

  1. Snij ze af, zo dicht mogelijk bij de grond. Gebruik hiervoor een mes dat je van te voren hebt ontsmet.
  2. Haal de plant uit de pot en klop de aarde van de wortelkluit. Je kunt proberen om de grote bladeren van de moederplant af te splitsen. Deze grote bladeren kun je trouwens in een andere pot zetten. Ze groeien dan uit tot nieuwe planten.

Voeding

Dit advies geldt voor alle soorten Sanseveria’s: geef weinig voeding. Je moet een voeding voor normale kamerplanten meer verdunnen dan op de verpakking staat. Je kunt ook een voeding voor cactussen gebruiken. Dit type voeding is al samengesteld voor planten die weinig nodig hebben.

Veel gestelde vragen en problemen

Is de Sansevieria Fernwood Mikado giftig?

Helaas is deze plant licht giftig bij inname. We zeggen bewust “licht giftig” omdat meerdere onderzoeken aantonen dat de symptomen meestal mild zijn. Denk hierbij aan een branderig gevoel in de slokdarm en braken. Natuurlijk is dat alle reden genoeg om deze planten uit de buurt van kinderen, katten en honden te houden.

Hoe kun je de Sansevieria Fernwood stekken?

Dat kan op twee manieren: door de kluit te splitsen of door een los blad op water te stekken. Beide manieren hebben we uitgewerkt op onze pagina over Sanseveria stekken.

Daar lees je trouwens nog over een derde manier: je kunt jouw Sansevieria Fernwood stekken door een blad in delen te snijden en deze op water te zetten. Ieder deel zal wortelen en uiteindelijk komt daar weer een nieuwe plant uit. Deze methode is voor de Fernwoord niet aan te raden omdat het patroon op het blad dan waarschijnlijk verloren gaat. Kies dus liever voor 1 van de andere methodes.

Mijn Sansevieria Mikado hangt slap

sansevieria fernwood mikado verzorging

Dit is een lastige, als jouw Sansevieria Fernwood slap hangt kan dat namelijk komen door te veel water of juist te weinig water. Is het blad gerimpeld? Dan is het waarschijnlijk dat het probleem een tekort aan water is. Als je juist voelt dat de grond nat is, dan kan het blad gaan hangen doordat de wortels week zijn geworden. In dat laatste geval moet je alle potgrond vervangen voor nieuwe.

Inhoudsopgave: