Deze kleurrijke en iconische bloem is niet meer weg te denken uit de meeste tuinen in Nederland. Net als de gentiana, zonnebloemen en indisch bloemriet geeft de aster bloem meteen een explosie aan kleur in de tuin. De aster is te herkennen aan zijn kleurrijke bladeren en zijn goudgele bloemhart. We gaan je alles vertellen over de aster bloem.
De aster bloem
De aster bloem is een zeer diverse bloem die je in veel verschillende kleuren kan vinden. Net als de gentiana, zonnebloemen en indisch bloemriet geeft de aster bloem meteen veel kleur aan je tuin. Dit is dan ook een van de redenen waarom hij zo populair is.
De aster bloem bloeit meestal aan het eind van de zomer. Zo fleur je de tuin nog wat op als de zomer voorbij is. Dit is dan ook waarom hij vaak de herfst aster genoemd wordt. Dit is vaak onterecht, aangezien er veel meer soorten aster bloemen zijn die je kunt planten.
Aan het eind van de zomer zijn de meeste bloemen uitgebloeid. Genoeg voedsel vinden is in die periode voor bijen, vlinders en andere insecten dan flink schaars. Gelukkig bloeien de aster en jacobsladder ook aan het eind van de zomer nog. Zo kunnen de bijen en vlinders toch nog genoeg voeding vinden. De aster bloem en de jacobsladder komen beide dan ook vaak voor in verschillende zaden mixen voor vlinders en bijen.
Waar en wanneer zaai je de asters?
De aster is een bloem, die net als de jacobsladder en zonnebloemen, graag in de zon staat. Als je geen plekje vol in de zon hebt, zal de aster bloem ook nog goed kunnen groeien op een half schaduw plekje, naast bijvoorbeeld de gentiana of indisch bloemriet.
Bij het zaaien van zowel de aster als zonnebloemen moet je rekening houden dat ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Gelukkig stelt de aster verder niet veel eisen aan de grond. Zolang de bodem licht vochtig, voedzaam en water doorlatend is, zal hij goed kunnen groeien.
Als de grond in je tuin niet voedzaam genoeg is, dan raden we je aan om eerst wat meststof te strooien voordat je gaat zaaien. Je kunt dit bijvoorbeeld eerst strooien, dan de tuin omploegen en daarna de zaden in de grond doen. Zo zorg je dat je de grond in je tuin voedzaam maakt. Hier zullen veel verschillende planten en bloemen baat bij hebben, wat voor een nog grotere kleurexplosie in de tuin kan gaan zorgen.
Wanneer je de aster bloem moet zaaien verschilt per soort. De meeste zaai in tussen april en juni. Lees altijd even goed op de verpakking welke soort je hebt en wanneer je ze moet zaaien. Zo weet je zeker dat ze op tijd opkomen in je tuin.
Hoe verzorg je een aster bloem?
Als de aster de juiste verzorging krijgt, zal hij de meeste bloemen geven. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je een aster het beste kunt verzorgen en welk onderhoud hij nodig heeft. Gelukkig heeft hij vrij weinig onderhoud en verzorging nodig. Hij is dus ook zeer geschikt voor mensen die niet zulke groene vingers hebben.
In Nederland worden onze zomers steeds droger. Als het een lange periode erg droog is, is het belangrijk om de aster bloemen extra water te geven. Zeker wanneer hij dorst heeft, zullen zijn bloemen gaan hangen. Kijk dus altijd naar de houding van de aster om te oordelen of je hem extra water moet geven of niet.
Om de bloeiperiode van de aster bloem te verlengen, raden we je aan om regelmatig de dode bladeren en bloemen weg te halen. Zo heeft de plant weer energie over om nieuwe bloemen en bladeren te groeien en zal hij ook langer in bloei blijven.
De aster als snijbloem
De aster zien we ook vaak terugkomen als snijbloem. Je kunt er net als met zonnebloemen in vaas, meteen kleur mee toevoegen in je interieur. De aster bloem zien we dan ook vaak samen met zonnebloemen in vaas. Ze bloeien in dezelfde periode en zijn beide prachtig van kleur. Door de aster bloem en zonnebloemen in vaas samen in je interieur te zetten, zul je meteen een vrolijk tafereel op tafel of op de kast creëren.
Om de aster bloem zo lang mogelijk mooi te houden snij je ze schuin af voordat je ze in de vaas zet. Ze gaan erg lang mee en zullen lang mooi blijven in een vaas. Let er hierbij wel op dat je regelmatig het water in de vaas verschoont. Ze hebben geen extra snijbloemenvoeding nodig in de vaas. Wanneer ze uitgebloeid zijn, kun je ze laten drogen en eventueel proberen de zaden uit de bloem te winnen. Deze zaden kun je het jaar erop weer in de tuin zaaien om nog meer aster bloemen te krijgen!