Blauwe Regen stekken

blauwe regen stekken

Kun je de Blauwe Regen stekken? Op meerdere manieren zelfs! Namelijk: door de plant te zaaien, enten, afleggen of een tak te laten wortelen. Zaaien en enten zijn methodes die voornamelijk door professionele kwekers worden gebruikt. Een Blauwe Regen stekken heeft, voor de hobby plantenliefhebber, een veel grotere kans van slagen als je gaat voor afleggen of het laten wortelen van een tak.

Een Wisteria stekken, de wetenschappelijke naam Blauwe Regen, via deze methodes lees je op deze pagina. Overigens werken die ook voor een Gouden Regen stekken. Voor die plant moet je vaak wel wat langer geduld hebben, maar in principe is de methode hetzelfde.

blauwe regen stekken
Blauwe regen stekken kan op meerdere manieren

Blauwe Regen stekken door afleggen

Als je een Blauwe Regen wilt stekken is afleggen de beste methode. De kans van slagen is simpelweg het grootste. Het mooiste is om dit eind mei, en uiterlijk begin juni te doen. Op die manier is de stek geworteld en redelijk sterk voordat de dagen weer kouder worden. Zo hebben jouw Blauwe Regen stekken de grootste kans van slagen.

Hieronder op de tekeningen zie je het stappenplan uitgewerkt. De tekeningen zijn van een Braamstruik stekken, maar bij de Blauwe Regen werkt dit exact hetzelfde.

Stap 1

Zoals gezegd kun je het beste een moment kiezen in de lente. Kies een mooie, jonge stengel uit die je wilt gaan gebruiken voor het vermeerderen.

Deze stengel buig je naar de grond, zoals hieronder op de tekening. Het gedeelte wat in de grond komt moet je lichtjes insnijden met een mes of schaar. Door dit te doen stimuleer je de tak om snel wortels aan te maken.

Druk het gedeelte met de snijwond in de aarde en leg er een laagje overheen. Zorg dat de tak niet meer naar boven kan springen. Desgewenst kun je de tak op zijn plek houden met wat binddraad.

blauwe regen stekken door afleggen stap 1

Stap 2

Houd de aarde de komende periode goed vochtig en controleer regelmatig of de tak niet omhoog is geschoten. Na verloop van tijd zal de tak makkelijker in de grond blijven zitten.

Het is belangrijk om de Blauwe Regen enkele maanden te tijd te geven om te wortelen. Als je tijdens deze maanden nieuwe groei ziet verschijnen weet je dat het proces de goede kant op gaat.

blauwe regen stekken door afleggen stap 2
blauwe regen stekken door afleggen stap 3

Stap 3

Het kritieke moment bij het Blauwe Regen stekken is de eerste nachtvorst. Idealiter heb je de stek voor dit moment losgeknipt. Je kunt er dan voor kiezen om hem in de aarde te laten staan, of te laten overwinteren op een koele plek binnenshuis. In principe moet de stek het overleven buiten, maar de overlevingskans is groter als je hem naar binnen haalt.

blauwe regen stekken door afleggen stap 4

Blauwe regen stekken in water

Je kunt ook een Blauwe Regen stekken in water. Deze methode vraagt wat meer geduld dan het afleggen van een tak. Ook is de kans van slagen bij het stekken in water iets kleiner.

Stap 1

Kies een moment in mei en knip een tak van ongeveer 10 centimeter af. Het mooiste is als je gaat voor een jonge tak met veel groeikracht. Als het al mei is geweest kun je het nog steeds proberen, maar hoe later het wordt, hoe kleiner de kans van slagen is. Voor een grotere kans van slagen kun je natuurlijk altijd meer stekken afnemen.

Het is belangrijk dat je de snoeischaar ontsmet met een alcoholdoekje voordat je de tak afknipt.

Stap 2

Zet de Blauwe Regen stekken in water en zet de glaasjes binnen neer. Het beste is om ze op een lichte plek te zetten, maar er mag geen direct zonlicht op komen.

Er zijn planten waarbij wortelen zeer snel gaat, zoals bij Munt stekken of Basilicum stekken, maar de Blauwe Regen doet daar niet aan mee. Het kan weken duren voordat je de eerste worteltjes ziet verschijnen.

Omdat het lang duurt is het belangrijk het water goed in de gaten te houden. Als dit te troebel wordt moet je het verversen. Ook kan het water (deels) verdampen zodat de Blauwe Regen stekken droog staan. Dan moet je het water bijvullen.

Stap 3

Als jouw geduld is beloond, en er zitten wortels aan de stekken, dan kun je ze gaan overpotten in aarde. Afhankelijk van het seizoen kun je ze buiten zetten. Als de eerste nachtvorst al heeft plaatsgevonden kun je het beste wachten met buiten zetten tot de lente.

blauwe regen stekken in water
Blauwe Regen stekken kan ook in water

Blauwe Regen stekken in de aarde

Hierboven las je de manier om takjes van de Blauwe Regen te laten wortelen in water. Je kunt er ook voor kiezen om deze takjes direct in aarde plaatsen en zo te laten wortelen. Wees je er van bewust dat de kans van slagen met deze methode een stukje kleiner is.

Mocht je er voor kiezen om de Blauwe Regen stekken direct in de aarde plaatsen, volgen hier een paar tips:

  • Kies jonge scheuten die sterke groei vertonen.
  • Het beste neem je de stekken in mei, of uiterlijk begin juni.
  • Smeer de snijwonden in met stekpoeder voordat je ze in de grond plaatst.
  • Zet de stekken in een transparante, afgesloten plastic zak. Hiermee boots je het effect van een kas na. Het is noodzakelijk om deze zak regelmatig te laten luchten om schimmelvorming tegen te gaan.

Inhoudsopgave: