Krokus (Crocus)

de crocus

De Krokus komt van oorsprong uit de gebieden rondom de Balkan, maar tegenwoordig is deze bloem natuurlijk wereldwijd bekend. De wetenschappelijke naam van Krokus is Crocus en valt binnen de Lissenfamilie. Een grote plantenfamilie waar bijvoorbeeld ook de Iris en de Gladiolus in vallen.

De afmetingen verschillen per soort. Kleine soorten worden zo’n 10 centimeter hoog, terwijl grote soorten soms wel 20 centimeter kunnen worden. Er bestaan meer dan 90 soorten. Krokussen zijn verkrijgbaar in iedere kleur denkbaar.

Misschien ken je de Krokus wel van de saffraan. Dit is een rood kruid dat wordt gewonnen uit de stampers van de Saffraankrokus. Voor één gram saffraan zijn er meer dan 100 bloemen nodig. Daarom wordt dit kruid ook wel het rode goud genoemd.

De meesten kennen de Krokus natuurlijk als prachtige bloeier voor tuin en balkon. Op deze pagina lees je over het planten van jouw Krokussen en de meest voorkomende soorten.

de krokus, officieel crocus

Hoe Krokus planten

De grond voorbereiden is de eerste stap. Een Krokus kun je planten in zowel een gazon, border of pot. Kies je voor een pot? Dan is het belangrijk om te zorgen voor een goede afwatering. Als er te lang water in de pot blijft staan, en de aarde is drassig, gaan jouw Krokussen rotten. Er moet daarom altijd een gat onderin de pot zitten om overtollig (regen)water weg te laten stromen. Een laag hydrokorrels in de pot helpt de drainage te verbeteren

Een Krokus zaaien doe je altijd 2,5 keer zo diep als de afmetingen van de knol. Een kleinere knol plant je dus minder diep dan een grotere knol. Daarbij is het altijd goed om de grond te vermengen met meststof. Dat zullen ze nodig hebben!

Plant jouw Krokussen het liefste op een plekje in de volle zon. Is dat niet mogelijk? Dan kan een standplaats met gedeeltelijk schaduw ook goed werken. Plant jouw Krokus niet op een plek waar deze helemaal geen zonlicht krijgt.

Wanneer Krokus planten

Wanneer plant je dan jouw Krokus? Dat hangt af van de soort. Zoals je hieronder kunt lezen zijn er vele soorten. Wat betreft het planten delen we die op in voorjaarsbloeiers en najaarsbloeiers.

Een voorjaarsbloeier plant je in de herfst, voor de eerste vorst. Dat is ongeveer tussen september en begin december. Een Krokus soort die in het najaar bloeit plant je juist zo vroeg mogelijk in het voorjaar. Het liefst niet planten als er nog vorst is voorspeld.

wanneer krokus planten

Krokus bollen?

We hebben het vaak over “Krokus bollen”, maar als we heel kritisch zijn is een Krokus eigenlijk geen bol. Een Krokus is technisch gezien een knol.

Alhoewel knollen en bollen veel op elkaar lijken zijn er zeker verschillen. Het grote verschil is de binnenkant. Een bol bevat alle elementen om een plant te worden al in de bol. Het mini plantje, inclusief hele kleine blaadjes, zit in de kern van de bol. Daar omheen zitten de “rokken”. De lagen die de bol opbouwen waar het voedsel in zit. Een hele populaire bol is de Amaryllis. Een mooie Amaryllis kopen doe je trouwens gewoon online.

De Krokus knol heeft geen laagjes, maar is één geheel. Daaruit groeien groeien de stengels. Ook kun je een knol herkennen aan het feit dat de wortels uit alle kanten komen, terwijl een bol juist een duidelijke boven- en onderkant heeft.

Krokus soorten

Er zijn zo’n 90 soorten Crocus die onderling ook weer veel zijn gekruist. Dit maakt een enorme hoeveelheid aan kleuren en soorten. Voor ieder wat wils! Hieronder vind je een gedeelte van de meest voorkomende soorten.

Gele Krokussen

De Gele Krokus, Crocus Flavus, is een klein blijvende soort (tot 10 centimeter) en steekt prachtig af tegen een groen gazon. Ook wel bekend als de Gele Mammoet. In het Fries noemen ze deze soort een Giel Krookje.

gele krokus crocus flavus

Wilde Krokus

De Wilde Krokus bloeit eerder dan de gecultiveerde soorten. Ze zijn te herkennen aan de smallere bloemen. Wordt ook wel Botanische Krokus genoemd.

wilde krokus naast boom

Safraan Krokus

De Saffraan Krocus, wetenschappelijke naam Crocus Sativus, staat bekend om de paarse kleur en de rode stampers. Deze worden gebruikt om het rode kruid Saffraan te produceren. Een erg duur kruid omdat er zeer veel stampers nodig zijn en het veelal een handmatig proces is. De rode stampers kun je mooi zien op onderstaande foto.

saffraan krokus

Witte Krokus

De meest bekende is witte Krokus is de Jeanne d’Arc. De witte bloemen komen vroeg: meestal vanaf eind februari. Ze hebben leuke oranje stampers die mooi afsteken tegen de witte bloembladeren.

witte krokus

Boeren Krokus (Crocus Tommasinianus)

Ook deze soort is een vroegbloeier: vanaf februari kun je de eerste al spotten. Ze hebben smalle bladeren die meer naar buiten gericht staan als bij andere soorten. Deze bloembladeren vormen zich als een soort ster om de kern heen.

boeren krokus of woodland crocus
De Boeren Krokus (bron)

Bonte Krokus

De Crocus Vernus (Bonte Krokus) heeft grote gelijkenissen met de Boeren Krokus (hierboven). Ze worden dan ook vaak met elkaar gekruist. Kenmerkend is natuurlijk het bonte blad. Bont blad wordt bij kamerplanten “variegata” genoemd, wat letterlijk “afwisseling” betekent. Ken je bijvoorbeeld de Ceropegia Woodii Variegata? Dit is qua kleur een afwijking van de normale Ceropegia Woodii.

bonte crocus

Veelgestelde vragen

Is de Krokus giftig?

De Krokus kan giftig zijn voor honden, katten en andere (huis)dieren. Hoe ernstig de inname is verschilt per soort.

De lentebloeiers: als jouw hond of kat deze bloemen eet kan dit klachten veroorzaken zoals kwijlen, diarree en braken.

De herfstbloeiers: deze bevatten een stof die colchicine heet en is giftig voor dieren. De klachten kunnen erger zijn dan bij lentebloeiers. Denk aan lever- en nierbeschadiging.

Welke soort dan ook: raadpleeg altijd meteen een dierenarts als je het vermoeden hebt dat jouw dier een Krokus (deel) heeft opgegeten.

Inhoudsopgave: