De Laurier stekken is een prima manier om deze veelzijdige en nuttige plant te vermeerderen. De laurier is een groenblijvende plant die zowel kan worden gebruikt als haag, boom of als heester. De plant is ook de bron van laurierbladeren, die vaak worden gebruikt in de keuken. Stekken van een Laurierplant levert nieuwe planten op met dezelfde nuttige eigenschappen.
Een Laurierplant stekken kan op drie verschillende manieren: stekken in water, in aarde of door het scheiden van een wortel van de plant. Op deze pagina lees je over deze drie manieren. Daarnaast staat onderaan de pagina een antwoord op veel gestelde vragen, bijvoorbeeld over de beste tijd om een Laurier te stekken.
Laurier stekken in de aarde
Verreweg het gemak van deze methode, kiezen de meesten voor het Laurier stekken in de aarde. De stappen daarvoor zijn als volgt:
- Kies een gezonde en krachtige tak van de plant die ongeveer 10-15 cm lang is. Zorg ervoor dat de bladeren heeft.
- Knip de tak in een hoek van 45 graden af, net onder een bladknoop. Zorg ervoor dat de snoeischaar van te voren is ontsmet. Dit voorkomt potentiele ziektes aan de plant.
- Verwijder de onderste bladeren van de stek en laat slechts 2-3 bladeren aan de top over. Deze blaadjes zijn nodig om de stek van energie te blijven voorzien, ook als deze van de moederplant is gescheiden.
- Vul een pot met goed doorlatend potmengsel of perliet en steek de Laurier stekken ongeveer 5 cm diep in het mengsel. Druk de mix stevig rond de stam om hem rechtop te laten staan.
- Geef de Laurier stek goed water en zet hem op een lichte plaats, maar uit het directe zonlicht. Houd de grond vochtig en zorg ervoor dat de grond nooit drijfnat is.
- Na een paar weken moet de Laurier stek wortel hebben geschoten en daarna duurt het niet lang voordat je nieuwe groei begint te zien.
Wil je de Laurier stekken in de volle grond? Dat kan ook. De stappen zijn hetzelfde als hierboven, maar kies dan een standplaats uit de wind voor de stekken.
Laurier stekken in water
Je kunt er ook voor kiezen een Laurier te stekken in water. De methode is praktisch hetzelfde als in aarde, alleen laat je de stekken wortelen in water. Nadat de wortels lang genoeg zijn plant je de Laurier stekken over in de grond. Een groot voordeel van deze methode is dat je de ontwikkeling van de wortels goed kunt zien. Deze methode is aan te raden als je gaat stekken in de herfst, dan weet je namelijk niet zeker of ze lukken (in tegenstelling tot de lente of zomer).
- Kies een gezonde en krachtige tak van de plant die ongeveer 10-15 cm lang is. Het mooiste is om direct meerdere Laurier stekken te nemen. Zo is de kans van slagen groter. Een Laurier groeit vrij snel en zal dus gemakkelijk herstellen van het stekken.
- Knip de stekken in een hoek van 45 graden af, net onder een bladknoop.
- Verwijder de onderste bladeren van de stekken. Zorg ervoor dat er bovenop de stekken nog een paar blaadjes zitten.
- Vul een glas of pot met schoon water en zet de Laurier stekken erin.
- Plaats de stekken een lichte plaats, maar niet in direct zonlicht. Direct zonlicht is te fel voor de stekken en daarnaast zorgt het ervoor dat het water snel vertroebeld.
- Ververs het water om de paar dagen om het schoon te houden. Ook kan het zijn dat het water verdampt. Dan moet je het bijvullen.
- Na een paar weken zouden de Laurier stekken groei van wortels moeten laten zien. Zodra de wortels enkele centimeters zijn kun je ze in de aarde overplanten.
Laurier stekken door een wortel van de plant scheiden
De bovenste twee methodes, in aarde en water, herken je wellicht van het stekken van veel andere tuinplanten. De Laurier laat zich daarnaast nog op een derde manier stekken: door een wortel te scheiden. Wellicht heb je deze methode al eens toegepast bij bijvoorbeeld een Bananenplant stekken. Het werkt als volgt:
- Bij deze methode is het belangrijk dat het gaat om een volwassen en sterke Laurier. We gaan de plant namelijk beschadigen en enkel een volwassen exemplaar kan hier goed van herstellen. Daarnaast is aan te bevelen te stekken in de lente of zomer.
- Maak een gedeelte van de grond rond de basis van de Laurier voorzichtig los. Het is de bedoeling om een gedeelte van de wortels bloot te leggen.
- Nu kun je een gedeelte van de Laurier, met wortel, scheiden van de moederplant. Het maakt niets uit hoe groot gedeelte je stekt, dat mag zo groot als wenselijk. Minimaal moet de wortel de dikte van ongeveer een halve centimeter hebben. Kleinere wortels hebben een lage kans van slagen.
- Gebruik een zeer scherp mes om de wortel door te snijden en zo de Laurier stek van de moederplant te scheiden.
- Bedek de kluit van de moederplant weer met aarde.
- Zet de Laurier stek in een pot met goed doorlatende potgrond en geef flink wat water.
- Geef de stek de tijd om uit te lopen op een lichte, beschutte plek.
Veel gestelde vragen en problemen
Wanneer een Laurier stekken?
Stekken van de Laurier kan op elk moment van het jaar, maar de beste tijd is in het late voorjaar of de vroege zomer wanneer de plant actief groeit. In deze periode zit er veel energie in de stekken. Deze energie is nodig omdat er eerst worteltjes moeten ontwikkelen, en daarna natuurlijk nieuwe uitlopers. Op zijn vroegst is dat dus april of mei.
Welke soorten Laurier kun je stekken?
De drie methodes voor het vermeerderen gelden eigenlijk voor alle soorten. Denk hierbij aan de Portugese laurier, Laurier novita, Laurier rotundifolia en Laurierkers. Overigens maakt ook de vorm van de plant niets uit (bijvoorbeeld als Laurierboom, haag of Laurierstruik).
Kan ik bewortelingshormoon gebruiken voor mijn Laurier stekken?
Hoewel bewortelingshormoon niet noodzakelijk is, kan het helpen om het wortelontwikkelingsproces te versnellen. Om bewortelingshormoon te gebruiken, doop je het uiteinde van de Laurier stek in het poeder of de gel en plant je ze zoals beschreven op deze pagina.
Welke grondsoort moet ik gebruiken voor mijn Laurier stekken?
Goed drainerende potgrond of perliet is ideaal voor Laurier stekken. Vermijd het gebruik van tuinaarde omdat deze te veel water kan vasthouden en de wortels kan doen rotten. Bij volwassen planten is dit anders, maar de stekken zijn nog te priel voor tuinaarde met dichte structuur.
Waar moet ik mijn Laurier stekken plaatsen?
Laurier stekken moeten op een lichte plaats staan, maar niet in direct zonlicht. Een raam op het zuiden is vaak een goede plek. Mocht daar wel direct zonlicht op staan, verplaats de stekken dan een stukje verder de kamer in. Let erop dat voldoende daglicht noodzakelijk is voor de stekken om goed te kunnen wortelen.
Hoe vaak moet ik mijn Laurier stekken water geven?
Geef de stekken water wanneer de grond droog aanvoelt. Vermijd overbewatering, hierdoor kunnen de wortels gaan rotten. Zorg ook altijd voor gaten in de bodem van de pot. Dit voorkomt dat er een laag water in blijft staan.
Meer stekken?
Vond je dit interessant? Op deze website staat nog veel meer informatie over andere planten. Bekijk bijvoorbeeld eens de pagina’s over Basilicum stekken of Munt stekken.