De scilla peruviana staat beter bekend als de sterhyacint. Hij is op veel plaatsen in je tuin te planten en groeit eigenlijk overal wel makkelijk. Het is een van de eerste bloeiers in de tuin en bloeit elk jaar rond Pasen net als de krokus. Daarom worden ze ook wel de paasbloemen genoemd. Deze paasbloemen zorgen altijd weer voor een prachtig lente tafereel in je tuin. Maar wanneer moet je de scilla peruviana planten en waar staat hij het beste in de tuin?
Naam en herkomst van de scilla peruviana
De meeste soorten van de scilla peruviana zijn gevonden in het noorden van Afrika. Maar er zijn ook soorten die bijvoorbeeld alleen in tropisch Afrika, India en Zuid-Afrika voorkomen. Er zijn in totaal meer dan 90 erkende soorten scilla ter wereld.
In het Latijn betekent scilla gelijkende of verwante plant. In het Grieks betekent het juist weer krenken of benadelen, maar ook giftig en gevaarlijk. Hoe wij hem kennen als sterhyacint is natuurlijk een verwijzing naar zijn bladeren. Zijn bloemen lijken net op een ster. De chionodoxa is ook een verwante aan de scilla peruviana en heeft ook vergelijkbare bloemen.
De scilla peruviana kun je al terugvinden in de Griekse mythologie. Dit is een verhaal over Scylla die een nimf was en de zeegod Glaucus die op haar verliefd werd. De tovenares Circe was weer verliefd op Glaucus en veranderde Scylla in een monster. Dit is dan ook waarom de sterhyacint ook wel gevaarlijk genoemd wordt.
De bloemen en kleuren van de scilla peruviana
De bloemen van de scilla peruviana zijn vergelijkbaar met de chionodoxa. Voordat de plant begint te bloeien zal hij 3 lancetvormige bladeren gevormd hebben en aan 1 kant een bloemsteel. Elke steel heeft 3 tot 5 stervormige of belvormige bloemen. Uit iedere bloembol groeien zo’n 4 stengels. Hij brengt dan ook meteen in het voorjaar mooie kleuren aan in je tuin!
De bloemen van de scilla peruviana zijn meestal net zo mooi blauw als de chionodoxa, maar komen ook voor in het wit of zachtroze van kleur. De bloemstelen zijn wat gebogen, waardoor het lijkt alsof de bloemen hangen als klokjes. Het zijn echte paasbloemen en deze bloemen geven je dan ook meteen het echte lentegevoel in de tuin.
Wanneer en waar in de tuin plant je ze?
Als je scilla peruviana als bloembol wilt gaan kopen, zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Je koopt ze in het najaar, net voordat je ze moet planten. Let erop dat de bloembollen groot, stevig en gelijkmatig van vorm zijn. Als ze zacht, vochtig of juist droog aanvoelen, zijn ze niet goed of te lang bewaard gebleven en gaan ze niet opkomen in je tuin.
Je kunt de bloembollen vroeg in de herfst planten in een humusrijke grond die niet te nat blijft. Het liefst in de zon of een plek met lichte schaduw. Plant ze direct nadat je ze gekocht hebt. Zo hebben ze de kans om goed te wortelen voordat de vorstperiode aanbreekt. Hierna is het wachten tot het voorjaar voordat de bloemen opkomen.
In de tussentijd kun je vergelijkbare andere bloembollen in de tuin planten zoals de herfsttijloos. De herfsttijloos is een in het najaar bloeiende plant die op de krokus lijkt. Met deze in het najaar bloeiende plant die op de krokus lijkt kun je ook in het najaar van de vrolijke kleuren van het voorjaar genieten. De herfsttijloos ontwikkelt zich in de herfst en bloeit dan ook.
Verzorging van de scilla peruviana
Veel verzorging heeft de scilla peruviana gelukkig niet nodig. Omdat hij in het voorjaar bloeit, is de kans klein dat je hem veel extra water hoeft te geven, aangezien het over het algemeen een vochtig seizoen is in Nederland.
Breng in het voorjaar een dikke laag compost aan op de grond om de aarde te verbeteren, de bloembollen voeding te bieden en de aarde ook beter vochtig te kunnen houden. In de herfst kun je nog een extra laagje plantenaarde of oude mest op de grond aanbrengen. Dit zal de bloei bevorderen.
De scilla peruviana vermeerdert zich via broedbollen of zaden. Nadat de bloei verslapt komen de rijpende vruchten op de grond. De zaden zijn licht geelbruin van kleur. Je kunt ze verzamelen of in de grond duwen om ze te laten kiemen. Als je ze wilt vermeerderen via broedbollen, zul je in het begin van de zomer de bloembollen opgraven. Doe dit nadat de bladeren afgestorven zijn.
Er zullen aan de bloembol broedbollen gegroeid zijn. Deze kun je losmaken en later weer planten en laten groeien. De broedbol zal zelf dan weer groeien en ook een volledige plant worden. Op deze manier kun je elk jaar meer van de scilla peruviana planten en je hele tuin vullen met prachtige en vrolijk gekleurde bloemen.