Het tuinviooltje

Als er iets is wat op een makkelijke manier je tuin een opkikker kan geven en meer kleur kan toevoegen dan is dat het tuinviooltje wel. Hiermee bedoelen we niet de viool met zijn grotere bladeren. Nee, het tuinviooltje heeft kleine blaadjes en lijkt daarmee op het kleine broertje van de grote viool. We gaan je alles over het tuinviooltje vertellen.

tuinviooltje2
Macrophotography of a viola on the stump

Het tuinviooltje

Het tuinviooltje is vaak een kruising van verschillende planten. Ze zijn ontstaan uit 3 verschillende soorten violen, waar deze lieflijke kleine versie uitgekomen is. Ze zijn er in veel verschillende kleuren, waardoor je dus een vrolijke combinatie kunt maken in je tuin.

Ze vormen prachtig gekleurde bloemen en staan net zo vrolijk in je tuin als de chionodoxa of de herfsttijloos. De tuinviool heeft zoveel verschillende varianten dat het ook per seizoen kan verschillen wanneer hij bloeit. Net als dat je de in het najaar bloeiende plant die op de krokus lijkt, of te wel de herfsttijloos hebt, heb je ook viooltjes die zowel in het najaar als in het voorjaar bloeien.

Al deze soorten violen lijken erg op elkaar, net zoals dat de in het najaar bloeiende plant die op de krokus lijkt, de herfsttijloos, bijna niet van de echte krokus te onderscheiden is. Uiteindelijk zijn alle soorten viooltjes familie van elkaar en hebben ze veel van dezelfde eigenschappen.

De tuinviool in het voorjaar

Aangezien het tuinviooltje dus in veel verschillende varianten en kleur kan komen, kun je eigenlijk in elk seizoen je tuin er mee opvrolijken. Toch denken veel mensen bij tuinviooltjes meteen aan paasbloemen. Dit is ook niet heel gek, want rond de paastijd zie je de tuinviooltjes al veel voorbij komen bij mensen in hun tuin of in plantenbakken. Het is dan ook niet zo gek dat de tuinviool vaak als paasbloemen gezien worden.

tuinviooltje3
Viola, viola. tricolor

Als de plant in het voorjaar zijn kop opsteekt, geeft dit meteen een vrolijk en lente gevoel voor veel mensen. In combinatie met andere paasbloemen zoals de chionodoxa, narcissen of krokussen maak je er direct een vrolijk tafereel van op tafel of in de tuin.

Viooltjes in het najaar

Er zijn ook soorten die juist weer in het najaar bloeien. In het najaar kun je winterviolen in je tuin planten. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze geschikt voor in de winter. Je plant ze vanaf half september tot eind oktober in de tuin. Terwijl alle andere planten in je tuin hun bladeren verliezen en in de winterslaap gaan, zal de viool juist mooi blijven bloeien.

De tuinviooltjes in de winter houden dan ook van kou. Plant ze dan ook niet in de zon. Dit zal de plant te veel opwarmen en dit kan zorgen dat hij zijn bladeren en bloemen verliest. Als het gaat vriezen zal de viool wel stoppen met bloeien. Maar dit is geen reden tot paniek. Als je ze gewoon in de grond laat zitten, is de kans groot dat ze in het voorjaar weer zullen uitlopen.

tuinviooltje4
The garden pansy is a type of hybrid plant cultivated as a garden flower. It is a popular cool season flower and is easy to grow. Flowers are colorful and charming monkey-faced flowers.

Welke verzorging heeft een tuinviooltje nodig?

Het tuinviooltje is net als de chionodoxa zeer makkelijk te groeien en heeft bijna geen onderhoud nodig. Je hebt er dan ook zeker geen groene vingers voor nodig om een tuinviooltje in leven te houden.

Als je ze in normale tuingrond plant, die niet te nat is, zullen ze al tevreden zijn. Ook houden ze niet van directe zon op hun bladeren. Dit kan zorgen dat de bladeren verbranden en het plantje dood gaat. Plant je de tuinviooltjes in een pot? Zorg dan dat de pot goede drainage heeft en het overtollig water kwijt kan. De viool houdt er niet van om te lang in vochtige potgrond te staan, dus goede drainage in de pot of aarde is belangrijk.

Je hoeft ze alleen water te geven als het voor langere periode droog is. Let hier dan ook goed op in de warme zomerperiode. In andere seizoenen van het jaar regent het over het algemeen genoeg in Nederland, zodat je ze geen extra water hoeft te geven. Als je ze wel wat water geeft, kun je wat plantenvoeding aan het water toevoegen. Zo blijven de tuinviooltjes langer gezond, groeien ze sterk en zullen ze ook langer in bloei kunnen blijven staan.

tuinviooltje5
The garden pansy flower is two to three inches in diameter and has two slightly overlapping upper petals, two side petals, and a single bottom petal with a slight beard emanating from the flower’s center.

Verder is het belangrijk dat je regelmatig de uitgebloeide bloemen verwijdert. Ook eventueel beschadigde of oude takjes kun je makkelijk wegknippen. Zo heeft de plant genoeg energie om nieuwe groei te stimuleren. Dit kun je ook stimuleren door de bloemen van de plant te plukken of de planten wat terug te knippen. Snoei hem niet midden in de bloeiperiode. Als je dit wel doet kan het er juist voor zorgen dat hij helemaal geen bloemen meer zal gaan ontwikkelen en dit zou natuurlijk zonde zijn.

Inhoudsopgave: