Crassula stekken

crassula stekken

Een Crassula stekken is vrij makkelijk om te doen. Het is een sterke en veerkrachtige plant en daarom ook de perfecte keuze voor de beginnende planten liefhebber.

Crassule, of Jade Plant, staat ​​bekend om de dikke en glanzende bladeren waar ze hun vocht in opslaan. Meestal zijn deze bladeren groen, maar ze kunnen ook rood en geel worden. De takken worden steeds dikker naarmate de plant ouder wordt.

Op deze pagina lees je hoe je een Crassula kunt stekken. Dat kan zowel in aarde als op water. Deze handleiding geldt voor alle soorten zoals de bekende Crassula Ovata, maar is ook toepasbaar voor bijvoorbeeld de Crassula Ovata Gollum, Crassula Rupestris, Crassula Hottentot (Marnieriana) en Hobbit.

crassula stekken

Crassula Ovata stekken op aarde

Crassula Ovata stekken op aarde doen we door middel van bladstekken of stengelstekken. Het kan allebei. De stappen die hieronder staan kun je dus toepassen voor zowel een blad- als een stengelstek van de Crassula.

Stap 1

Kies een aantal mooie bladeren uit om af te snijden. Pak altijd het hele blad, inclusief de basis. Dit is nodig voor het jonge stekje om te overleven. Als je kiest voor een stengelstek: neem dan niet te veel. Als je een te groot stuk van de top afhaalt kan dit schade aan de plant aanbrengen.

Zorg altijd voor een schone schaar bij het stekken van de Crassula. Met een botte schaar kun je de plant onnodig beschadigen.

jade plant stekken
Afgeknipte Jade Plant stengel stekken

Stap 2

Leg de Crassula stekken een paar dagen weg op een plekje in de schaduw, maar niet volledig in het donker. Dit is om de wond te laten opdrogen aan de onderkant van de stek.

Stap 3

Steek de Crassula Ovata stekken in de aarde. Eventueel kun je ze eerst nog insmeren met stekpoeder, maar dat hoeft niet. Kies een goed doorlatende aarde zoals soorten die geschikt zijn voor cactussen. Je kunt ook normale potgrond aanmengen met wat zand. Steek je stekjes een klein stukje de aarde in.

Stap 4

Houd de jonge stekjes uit de buurt van direct zonlicht. Als je ziet dat ze zijn uitgedroogd kun je ze een beetje besproeien met een plantenspuit. Niet te veel, het is de bedoeling dat de stekjes gemotiveerd worden om wortels te maken die zelf naar water gaan zoeken.

Stap 5

De wortels zich binnen zich binnen ongeveer twee weken te vormen. Bij bladstekken duurt dit iets langer, meestal vanaf de zesde week. Je kunt testen of er al worteltjes zijn ontstaan door zachtjes aan het stekje te trekken. Voel je weerstand? Dan zitten er worteltjes aan!

Bladstekken duren meestal wat langer omdat het simpelweg meer werk is voor een blaadje om een hele plant te worden. De stengelstek heeft al een flinke voorsprong. Zie hieronder op de foto het doel van de bladstek, dan begrijp je waarom het soms lang kan duren.

Crassula ovata stekken uit een blaadje
Blaadjes van verschillende vetplanten, waaronder de Crassula Ovata. Zo groeien daar nieuwe plantje uit de stekken.

Crassula stekken in water

Een Crassula stekken op water, kan dat? De normale manier van een vetplant stekken is juist op aarde, zoals je hierboven kunt lezen. De aanname is dat je een Crassula niet kunt stekken op water omdat dan mogelijk de nieuwe wortels gaan rotten.

Dat gebeurt dus niet. De Crassula is zeker gevoelig voor wortelrot, maar dat ontstaan alleen in aarde. In de aarde zitten de schimmels en ziekteverwekkers die dit veroorzaken. In water niet. Ditzelfde geldt voor veel andere planten, zoals de Pannenkoekplant of bij een Geldboom stekken.

Daarbij zou een Crassula de “verkeerde” soort wortels aanmaken in water. Als je hem daarna in de aarde zet, zouden de nieuwe wortels niet overleven. Nou, zoals je hieronder ziet kan het dus wel.

Stap 1

Ten eerste is belangrijk te vermelden dat deze methode alleen werkt met stengelstekken, niet met bladstekken. Kies een paar mooie stengels uit en knip ze af met een schone en scherpe schaar.

Crassula ovata stekken
De afgeknipte Crassula Ovata stekken in water

Stap 2

Net zoals met het stekken op aarde, laat je ook nu de stekken eerst een paar dagen drogen. Het doel is om de wond op de stek dicht te krijgen. Er komt dan een soort van vliesje op. Laat ze niet drogen in de volle zon, maar geef ze een plekje met indirect licht.

Stap 3

Steek de Crassula Ovata stekken in water. Nu is het wachten. De stekjes kunnen flink hun tijd nemen om te gaan wortelen. Soms duurt het wel een week of 6. Dit is anders dan met stekken op water, maar het komt uiteindelijk goed.

crassula vermeerderen op water
Crassula Ovata stekken op water

Stap 4

Als de worteltjes een paar centimeter zijn kun je ze verplaatsen naar de aarde. De Crassula houdt van een potgrond die goed vocht doorlaat, een goede drainage dus. Het beste kun je dan ook de grond aanmengen met wat zand en een laag hydrokorrels op de bodem leggen.

Het zijn nog jonge plantjes. Je kunt proberen ze wat direct zonlicht te geven. Als je ziet dat de blaadjes verbranden, verplaats ze dan wat verder de kamer in. Een wat oudere plant heeft de zon juist nodig, maar zo jong kunnen ze nog wat gevoelig zijn.

Inhoudsopgave: