Crassula Ovata (Jade Plant)

Crassula Ovata Jade Plant

De Crassula Ovata is een ijzersterke vetplant. Deze planten hebben een lange levensduur en worden dan ook vaak doorgegeven binnen families. Je ziet ze vooral als kleine kamerplant, maar ze kunnen wel een meter hoog worden!

Ze hebben een dikke, bijna houtachtige steel wat ze het uiterlijk geeft van een soort miniatuur boompje. De bladeren zijn ovaal en dik. Meestal is het blad groen, maar soms hebben ze rode en gele randen. Net zoals iedere vetplant slaat ook de Crassula Ovata vocht op in deze dikke bladeren. Verzorging is dan ook vrij makkelijk. Vergeet je een keertje water te geven? Geen enkel probleem voor deze vetplant.

Deze plant is ook wel bekend onder de bijnaam “Geldboompje”. Binnen de Feng Shui speelt het Geldboompje een grote rol. Hier staat deze symbool voor voorspoed. Vaak wordt hij in de entree van een woning neergezet om bezoekers meteen een goed gevoel te geven. Overigens niet te verwarren met de Pachira die ook wel Geldboom wordt genoemd (hoe te stekken).

Een leuk familielid van deze plant is de Crassula Hottentot. Een plantje met geen gele, maar roze bladranden en een zeer karakteristieke groei.

NaamCrassula Ovata
BijnamenGeld boompje, Jade Plant
StandplaatsVolle zon
WaterWeinig
Giftig?Ja
Crassula Ovata
De Crassula Ovata

Crassula Ovata verzorging

Standplaats en licht

De Crassula Ovata is een echte vetplant. Dat betekent dat deze wel houdt van een zonnetje. De plant heeft dagelijks minimaal 4 uur direct zonlicht nodig. Jonge planten hebben ook behoefte aan licht, maar dan is indirect zonlicht beter. Zodra ze ouder worden kunnen ze de warmte van direct zonlicht aan. Houd hier dus rekening mee met het kiezen van een standplaats.

Een ander onderwerp om mee te nemen in het kiezen van de standplaats is de mogelijkheid van tocht. Deze plant is daar niet van gediend. Een plek naast een raam of deur zal een Jade Plant dus niet waarderen. Dit geldt trouwens voor alle vetplanten, zo ook de leuke Kalanchoë Tomentosa.

Jade Plant water geven

Water geven is een van de lastigste dingen bij deze plant. Het gaat erom dat je niet volgens een vast schema water geeft, maar juist op de behoefte van de plant inspeelt. Je kunt aan de aarde voelen of de plant water nodig heeft, of niet.

In de lente en zomer is het warmer weer en zit de plant in de groeifase. Dan heeft hij wat meer water nodig dan in de herfst en winter. Geef tijdens de lente en zomer een flinke slok water per keer. De volgende keer geef je water als de bovenste laag van de aarde is uitgedroogd.

In de herfst en winter is de plant in ruststand. Je zult merken dat je Jade Plant in deze maanden niet of nauwelijks groeit. Het is dan pas nodig om nieuw water te geven als de grond volledig is uitgedroogd. Wanneer dat is hangt af van meerdere omstandigheden zoals standplaats en kamertemperatuur.

jade plant
Jade plant (Crassula Ovata) close up

Luchtvochtigheid

De Crassula Ovata is gewend aan het overleven in gebieden met een zeer droge lucht. Het is dan ook niet nodig om hem te besproeien of op een andere manier de luchtvochtigheid te verhogen.

Sproeien met een plantenspuit is wel een goede manier om het stof van de bladeren af te houden. Dit verhoogt de sierwaarde van de plant. Daarbij werkt sproeien preventief tegen wolluis, iets waar deze plant redelijk gevoelig voor is.

Grond en pot

Deze vetplant stelt weinig eisen als het aankomt op de aarde waar hij in staat. In principe is iedere grond voor kamerplanten prima. Het belangrijkste is dat het overtollige water door de aarde goed weg kan stromen. Zorg dan ook altijd voor een drainage gat en een laag hydrokorrels onderin de pot. Anders wordt de aarde drassig en kan er wortelrot ontstaan.

Jade Plant verpotten

Na een tijdje zul je merken dat jouw Jade Plant stopt met groeien. Dit is geen probleem, dan blijft de plant zo. Wil je dat deze groter wordt? Dan is het tijd om hem te verpotten. Daarna heeft de plant weer ruimte om meer wortels aan te maken en zal hij weer gaan groeien.

Kies voor verpotten het liefste een moment in de lente of vroege zomer. Dan zit de plant in de groeifase en kan deze sneller herstellen van de verhuizing.

Verhoutte tak van de Crassula Ovata
Verhoutte tak van de Crassula Ovata

Snoeien

In principe is het niet nodig om de Jade Plant te snoeien om hem gezond te houden. Wel kun je hem natuurlijk bijknippen als je hem te groot vindt worden.

Er zijn niet echt specifieke dingen waar je op moet letten bij de snoei. Je kunt een stukje van de stam aftoppen om hem op de gewenste hoogte te krijgen. Het liefste niet te veel in 1 keer, want dan kan de plant daar moeilijk van herstellen.

Een leuke bijkomstigheid van het snoeien: je kunt de afgeknipte stukken laten uitgroeien tot nieuwe planten. Lees verder over Crassula stekken.

Voeding

Net zoals andere vetplanten groeit een Crassula Ovata vrij langzaam. Hij heeft dus niet zo veel voeding nodig. In de lente en zomer volstaat een paar keer een beetje kamerplantenvoeding. Liever ietsje te weinig dan te veel.

In deze eigenschap is de Crassula niet alleen. Een ander goed voorbeeld van een langzame groeier is de Sanseveria, ook wel Vrouwentongen genoemd.

Bloemen

Natuurlijk verzorg je jouw Crassula Ovata zo goed mogelijk. Toch blijft het voor deze plant anders dan in de natuur. Het gebeurt dan ook weinig dat deze plant tot bloei komt als kamerplant. Soms gebeurt het wel, vooral als de plant al wat ouder is.

De bloemen zijn best leuk, maar kosten de plant zeer veel energie. Je kunt dus overwegen om ze te verwijderen zodat de plant meer energie kan stoppen in de bladeren.

Crassula Ovata bloemen
Bloemen van de Crassula Ovata

Crassula Ovata soorten

Enkele veel voorkomende variaties van de Crassula Ovata zie je hieronder.

Crassula Ovata Gollum

crassula ovata gollum

Crassula Ovata Hobbit

crassula ovata hobbit

Crassula Ovata Bonsai

crassula ovata bonsai

Veelgestelde vragen

De bladeren van mijn Jade Plant gaan rimpelen

Dit is niet wat je wilt want het ziet er natuurlijk niet fraai uit. Gelukkig is het geen reden tot paniek. Het is een veel voorkomend probleem en makkelijk te verhelpen. De plant doet dit omdat hij te weinig water krijgt. Geef de komende periodes ietsje meer en kijk of het probleem is opgelost. Zorg altijd voor een drainage gat onderin de pot zodat overtollig water kan wegstromen.

De bladeren worden zacht en drassig

Dan geef je hoogstwaarschijnlijk te veel en te vaak water. Lees hierboven op deze pagina over de juiste manier van bewateren.

De bladeren worden geel en/of vallen eraf

Dit is meestal een teken van een langere periode aan te veel water. Geef je al weinig? Controleer dan of het overtollige water wel uit de pot kan wegstromen. Er moet altijd een gat onderin zitten. Anders blijft het water onderin de aarde staan en gaan de wortels rotten. Daarom laat de Crassula Ovata de bladeren vallen.

Is de Crassula Ovata giftig?

Helaas, deze plant is giftig voor huisdieren zoals honden en katten. Houdt deze plant dus lekker uit de buurt van jouw geliefde viervoeter.

Inhoudsopgave: