Hang vetplanten

hang vetplant

Een hang vetplant, bestaat dat? Bij vetplanten denk je al snel aan robuuste planten met dikke bladeren die wel tegen een stootje kunnen. Van oorsprong groeien ze vaak in zeer hete en droge gebieden. Omdat ze in die brandende zon op een rotsachtige ondergrond kunnen groeien, overleven ze hier gemakkelijk als kamerplant.

Er zijn ook tal van hangende vetplanten te verkrijgen. Het gaat om de definitie: een vetplant is een plant die water kan opslaan in een deel van het lichaam. Vaak zijn dat de blaadjes, die zijn dan ook wat dikker, maar het kan ook in de wortels of de knol. De voorbeelden van een hang vetplant die je hieronder ziet hebben allen dikke blaadjes.

Hangende vetplant: dolfijnenplantje

De eerste hang vetplant op de lijst is de Senecio Peregrinus. Deze plant is bij velen bekend onder de bijnaam Dolfijnplant (in het Engels: String of Dolphins). Als je naar de blaadjes kijkt begrijp je wel waarom. Deze plant is vrij eenvoudig in de verzorging en past door de afmetingen op plekken waar je niet snel een andere plant kwijt kunt.

hangende vetplant dolfijnplant

Crassula Hottentot

Een ander leuk hangend vetplantje is de Crassula Hottentot. Deze vetplant staat voor langere tijd rechtop totdat de stelen zo hoog worden dat ze ombuigen. Pas na een langere periode wordt dit dus een hangplant.

hang vetplant hottentot
“Crassula rupestris ‘Hottentot’ (Felsen-Dickblatt)” by enbodenumer is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Lipstick plant

De Lipstick plant wordt door velen niet als vetplant gezien, maar dat is niet terecht. Deze plant slaat namelijk water op in de bladeren, net zoals de soortgenoten. De bladeren zijn daardoor dik en sappig. Daarom valt deze plant dus onder de categorie “hangende vetplant”.

hangende vetplant
De Lipstick plant is een leuke hangende vetplant

Dischidia Nummularia

Deze leuke hang vetplant wordt ook wel Dubbeltjesplant genoemd. Deze bijnaam heeft de plant waarschijnlijk gekregen door de kleine ronde blaadjes. Deze leuke blaadjes groeien aan lange ranken en geven deze vetplant een leuk uiterlijk.

Sedum Tornado

Een leuke optie is daarnaast de Sedum Tornado. Een makkelijk te verzorgen vetplantje wat al snel kan uitgroeien tot een volle hangplant!

Hangend vetplantje: Erwtenplant

Een leuk hangend vetplantje is de Erwtenplant. Officieel heet deze plant trouwens Senecio Rowleyanus. Als je op de foto kijkt zie je wel waarom deze plant die bijnaam heeft gekregen. Je kunt deze plant trouwens ook eenvoudig stekken. Verder lezen over vetplant stekken.

hang vetplant Senecio rowleyanus
Senecio rowleyanus is een van de bekendere hang vetplanten

Inhoudsopgave: