Kun je een Kamperfoelie stekken? Absoluut! Een Kamperfoelie, of Lonicera, is een snelle groeier en stekken is dan ook meestal succesvol.
Er zijn meerdere methodes die je kunt toepassen voor vermeerderen: stekken op aarde of op water, maar je kunt een Kamperfoelie ook afleggen. Dan houd je de stek nog aan de moederplant totdat deze zelfstandig kan groeien.
Op deze pagina lees je over de verschillende methodes en hoe je deze het beste aanpakt.
Stekken Kamperfoelie: wat heb je nodig?
Hoe moet je de Kamperfoelie stekken? Het begint met een goede voorbereiding. Wat je nodig hebt hangt deels af van de methode die je hebt gekozen voor het stekken.
Zorg in ieder geval voor een schone en scherpe snoeischaar. Als je een botte schaar gebruikt wordt de snijwond onnodig lelijk, zowel op de stek als op de moederplant. Ook wil je de snoeischaar ontsmetten. Hiermee verklein je het risico op ziektes.
Kamperfoelie stekken
Stap 1: Wanneer Kamperfoelie stekken?
Kamperfoelie vermeerderen doe je het liefste laat in het voorjaar. Als het echt niet anders kan is het begin van de zomer ook goed. De reden hiervoor is dat de plant dan in de groeifase zit. De sapstroom is volledig op gang en de plant wilt groeien. Zo heeft de stek de meeste kans om uit te groeien tot een nieuw plantje, nog voordat deze in rust gaat na de herfst.
Ook is het slim om de stekken te nemen op de vroege ochtend. Dan zitten de ranken van de Kamperfoelie nog vol met sap. Hiermee verklein je de kans op vroegtijdige uitdroging van je nieuwe Kamperfoelie stekken.
Stap 2
Nu selecteer je een aantal takken om af te knippen. Doe er altijd meer dan één. Het is altijd mogelijk dat een stekje niet lukt. Als je er meerdere neemt heb je een grotere kans van slagen.
Houdt bij het kiezen van de stekken rekening met de leeftijd van de tak. Het liefste stek je gezonde en nieuwe groei van een al bestaande tak, zo’n 2 jaar oud. Deze zijn te herkennen aan de lichtgroene kleur.
Ook neem je nooit stekken met bloei. Bloemen kosten een plant zeer veel energie. Als jouw Kamperfoelie stekje een bloem heeft, zal alle energie daar naartoe gaan. En we willen juist dat de energie gaat naar nieuwe wortels.
Als je de juiste takken hebt gekozen kun je deze afknippen. De stekken mogen tussen de 6 en 10 centimeter zijn.
Stap 3
Nu moeten de Kamperfoelie stekken worden voorbereid en in de aarde worden gezet. Haal de bladeren van de onderkant van de stekken af, maar laat de bladknopen zitten. Het stuk wat straks in de grond komt moet vrij zijn van blad, anders gaat het rotten. Bovenop blijft nog wel blad zitten.
De onderkant van de stek knip je schuin af, net boven een bladknop. Zo is de kans op nieuwe wortels het grootste.
Doop de stekken in stekpoeder en zet ze in potjes met aarde. Je kunt hiervoor stekaarde gebruiken, maar dat is niet noodzakelijk. Kamperfoelie’s wortelen vrij snel. Het belangrijkste is dat de grond goed water doorlaat. Leg onderin de pot dan ook wat hydrokorrels om dit proces te verbeteren.
Stap 4
Geef de stekken flink wat water en plaats de potjes in een afgesloten, doorzichtige, plastic zak. In deze zak blijft de luchtvochtigheid hoog en bevordert de groei.
Plaats de potjes op een lichte standplaats, maar niet in de volle zon. Als een Kamperfoelie straks zelfstandig kan groeien verlangt deze de volle zon, maar als stekje nog niet.
Laat de zak regelmatig even luchten om schimmelvorming tegen te gaan.
Stap 5
Nu is het wachten. Normaal gesproken ontstaan binnen een paar weken de worteltjes. Dan mogen de stekjes uit de plastic zak, maar nog steeds niet in de volle zon. Houdt de grond licht vochtig.
Na nog een paar weken zul je nieuwe uitloop moeten zien. Gefeliciteerd: je hebt succesvol jouw Kamperfoelie vermeerderd!
Nu kan de plant gaan groeien, en dat gaat vaak erg snel. Om hem gezond te houden zul je regelmatig moeten snoeien. Lees daarover op de pagina over het snoeien van Kamperfoelie.
Kamperfoelie stekken in water
Bovenstaande methode beschrijft het stekken van een Kamperfoelie in de grond. Wist je dat je ook een Kamperfoelie kunt stekken op water? Deze plant wortelt vrij snel en ook in water kun je hem succesvol vermeerderen.
Hiervoor volg je dezelfde stappen als hierboven, tot en met stap 3. Je hoeft de stekken niet in wortelhormoon te dopen, maar zet ze rechtstreeks in water. Zet de stekken weg op een lichte plek, maar niet in de volle zon.
Het water moet je af en toe verversen. Je zult zien dat het na verloop van tijd troebel wordt. Hierna kan het stekje gaan rotten en dat moet worden voorkomen.
Binnen twee weken ontstaan de eerste worteltjes. Als deze zo’n twee tot drie centimeter zijn kun je het stekje verplaatsen naar de aarde. Houdt de aarde een langere periode vochtig zodat de worteltjes kunnen wennen aan hun nieuwe omgeving.
Kamperfoelie vermeerderen: afleggen
Het bijzondere aan een Kamperfoelie is dat je deze ook kunt afleggen. Door hem af te leggen vermeerder je de plant, zonder hem los te maken van de moederplant. Deze methode ken je misschien van de aardbeienplant of de Graslelie (Chlorophytum).
Kies een mooie, jonge rank uit. Het liefste een tak die laag bij de grond aan de moederplant zit. Deze leg je over de grond heen en bedek het middelste gedeelte met aarde.
Nu zal het nieuwe gedeelte worteltjes gaan maken. Geef het een paar weken de tijd. Daarna kun je de stek los knippen van de moeder plant en eventueel jouw nieuwe Kamperfoelie op een andere plek zetten.
Liefhebber van klimplanten? Bekijk dan ook eens de pagina over Klimop stekken!