Crassula Hottentot

Crassula Hottentot

De Crassula Hottentot, volledig Crassula Marnieriana Hottentot, is bekend bij vele liefhebbers van (vet)planten. En dat is niet zo gek. De Hottentot plant is zo aantrekkelijk vanwege de bijzondere groei.

Je herkent deze vetplant gemakkelijk. De bladeren zijn hoekig en in torentjes op elkaar gestapeld. Ieder blaadje is groen met een roze randje en lijkt precies in het blad eronder te passen. In het Engels heeft deze plant dan ook de bijnaam Crassula “Stacked”, oftewel “Gestapeld”.

De Hottentot groeit inheems in grote delen van Zuid-Afrika. Ook in Nederland kun je deze plant makkelijk houden. Lees op deze pagina alles over het verzorgen van de Crassula Hottentot.

Crassula Hottentot
De kenmerkende groei van de Crassula Hottentot

Crassula Hottentot verzorging

Standplaats en licht

Op welke plek zet je de Hottentot plant? Net zoals andere vetplanten houdt de Hottentot wel van een zonnetje. Geef hem een plekje waar hij minstens 6 uur direct zonlicht per dag ziet. Niet alleen vetplanten kunnen hier tegen, bijvoorbeeld ook de Eucalyptus houdt wel van een zonnetje.

In de zomermaanden kan de zon sterk zijn. Zeker als jouw plant achter een raam staat kan het erg heet worden. Let op signalen van de plant of het te heet wordt. Je ziet dan de blaadjes verbranden. In dat geval kun je hem beter wat verder van het raam vandaan zetten.

Water

Vetplanten slaan water op in hun bladeren. Dat zie je vooral goed bij zijn broertje, de Crassula Ovata. Een vetplant kan voor een wat langere periode zonder water. Laat de grond eerst volledig uitdrogen voordat je opnieuw water geeft.

In de zomer is dit ongeveer eenmaal per week. In de herfst en wintermaanden is het minder warm en is dit meestal eenmaal per twee of drie weken. Als jouw plant bij een kachel staat droogt de grond sneller uit, let hier op.

Grond en pot

Geef jouw Crassula Hottentot een goed doorlatende potgrond. Er is speciale potgrond voor cactussen en vetplanten te koop. Deze laat goed water door. Je kunt ook zelf een water doorlatende potgrond maken door normale potgrond te mengen met zand.

Het is zo belangrijk dat de grond water doorlaat omdat deze plant niet van natte wortels houdt. Dan gaan ze rotten en gaat de plant dood.

Zorg ook altijd voor een drainage gat onderin de pot zodat water kan weglopen. Dit proces kun je verbeteren door het toevoegen van hydrokorrels onderin de pot.

Voeding

De Crassula Hottentot groeit wat sneller dan de gemiddelde vetplant. Hij heeft daarom ook wat vaker voeding nodig dan andere vetplanten. Gebruik hiervoor standaard succulenten voeding. Het liefste een organische variant.

De Hottentot is een klein plantje, je zal dus zeer lang doen met een fles voeding voor succulenten. Zeker als het je enige vetplant is. Als je niet een fles speciale voeding aan wilt schaffen is normale kamerplanten voeding ook prima.

=> Een andere leuke vetplant is de Potloodplant

Vermeerderen

De Crassula Hottentot is eenvoudig te vermeerderen. Dit gaat hetzelfde als bij de andere soorten binnen de Crassula vetplanten familie. Verder lezen over Crassula Hottentot stekken.

hottentot plant close up
De Hottentot plant

Crassula Hottentot bloem

Hierboven kon je lezen hoe je deze leuke plant moet verzorgen. Als je dat helemaal goed doet, en de plant is blij, dan kan je worden beloond met bloemen! De bloem van de Crassula Hottentot is klein, maar indrukwekkend. Zie hieronder op de foto.

De bloemen zijn dus klein. Ben je op zoek naar een meer uitbundige plant met felle kleuren? Bekijk dan eens de Siernetel.

crassula marnieriana bloem
De indrukwekkende bloem van de Hottentot

Crassula Hottentot kopen

Crassula Hottentot is een leuk vetplantje die niet heel veel aandacht vraagt in de verzorging. Door zijn kleine formaat is er altijd wel een plekje voor te vinden. Maar waar kun je de Crassula Hottentot kopen? Hieronder een link naar het huidige productaanbod:

Veelgestelde vragen

Is de Hottentot plant giftig?

Hier zijn meerdere onderzoeken naar gedaan, maar met tegenstrijdige uitkomsten. De Crassula Hottentot komt niet in alle onderzoeken als giftig naar voren. Een andere soort binnen deze familie, de Crassula Ovata, wordt wel als giftig beschouwd. Reden genoeg dus ook de Hottentot uit de buurt van katten, honden en kinderen te houden.

NaamCrassula Marnieriana “Hottentot”
Ook bekend alsCrassula Hottentot, Hottentot plant
StandplaatsZon
WaterWeinig
Giftig?Waarschijnlijk

Inhoudsopgave: