Met één enkele blik op de Alocasia Frydek ben je direct verkocht: dit is een kamerplant die je moet hebben. De prachtige bladeren zijn frisgroen van kleur en hebben een fluweelachtige structuur (net zoals bijvoorbeeld de Alocasia Black Velvet). Over deze prachtige bladeren lopen diepe, witte nerven die helder afsteken tegen de groene bladkleur.
De volledige naam van deze plant is trouwens Alocasia Micholitziana Frydek, maar veruit de meesten noemen hem gewoon Alocasia Frydek. Hoe je hem ook noemt, je zult hem goed moeten verzorgen om hem gezond te houden. Hoe je dat doet lees je op deze pagina.
Botanische naam | Alocasia Micholitziana Frydek |
Ook bekend als | Alocasia Frydek, Green Velvet Alocasia |
Afkomst | Zuid-Azië |
Maximale hoogte | 90 centimeter |
Kleur blad | Groen met witte nerven |
Giftig voor katten? | Ja |
Behoefte aan water | Grond licht vochtig houden |
Behoefte aan licht | Veel indirect licht |

Alocasia Frydek verzorging
Behoefte aan licht
Geef jouw Alocasia Frydek een plekje met lekker veel daglicht, maar zet hem niet in de volle zon. Een Alocasia heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien, maar direct zonlicht is te heet en kan de bladeren doen verbranden. Je ziet dan gele of zwarte vlekken op de bladeren. Liever een soort die beter tegen de zon kan? Bekijk dan eens de Zebra plant (Alocasia Zebrina).
Na verloop van tijd kan deze plant één kant op gaan staan: de plan groeit naar het licht. Om hem mooi symmetrisch te houden kun je hem wekelijks een kwartslag draaien.
Alocasia Frydek water geven
Water geven is altijd het lastigste van het verzorgen van een kamerplant. Laat de aarde nooit helemaal uitdrogen, maar ook nooit te lang nat blijven. Het beste is om even te voelen aan de aarde. Is deze bijna droog? Geef dan water. Is deze nog vochtig? Wacht dan nog eventjes.
De Alocasia Frydek geeft je signalen over hoe blij hij is met de hoeveelheid en frequentie water. Zie je de bladeren hangen? Dan heeft hij dorst. Zie je gele vlekken op de bladeren? Dan geef je te veel.

Voorkom temperatuur schommelingen
Alhoewel de Alocasia Frydek een vrij sterke kamerplant is, kan hij niet goed tegen temperatuurschommelingen. Deze ontstaan door een kachel, airco, tocht of een open raam. Probeer deze situaties dus te voorkomen.
De ideale temperatuur voor deze plant ligt trouwens tussen de 15°C en 35°C. Dit geeft je de mogelijkheid hem op meerdere plekken te plaatsen zoals een slaapkamer, kantoor of badkamer.
Alocasia Micholitziana Frydek snoeien
Snoeien is in principe niet nodig. Deze kamerplant wordt namelijk niet zo groot als bijvoorbeeld de Alocasia Lauterbachiana. Wil je toch snoeien? Haal dan een blad volledig weg. Dit doe je door het zo dicht mogelijk bij de grond af te snijden. Doe dit het liefste in het voorjaar, dan is de plant op zijn sterkst en kan hij goed herstellen.
Voeding geven
Voor de Alocasia Frydek kun je een normale kamerplantenvoeding gebruiken. Door voeding ondersteun je een gezonde groei en kleur van het blad. Het is belangrijk dat je enkel voeding geeft als de plant hier behoefte aan heeft. Deze behoefte ontstaat in de lente, als je weer nieuwe bladeren ziet verschijnen, en stopt in de loop van de herfst.
Lees altijd goed de instructies op de verpakking. Plantenvoeding is vaak sterk geconcentreerd en het is zaak dit goed te verdunnen. Een overschot aan voeding kan schade aan de wortels veroorzaken.

Pot en verpotten
De groeisnelheid is mede afhankelijk van de hoeveelheid licht, water en voeding. Over het algemeen groeit deze kamerplant niet zo snel. Ook de totale hoogte is beperkt. Toch is het uiteindelijk nodig om hem te verpotten. Dit doe je als je de wortels uit het drainage gat ziet groeien.
Gebruik een pot die ongeveer 20% groter is dan de oude. Het is belangrijk dat er een gat in de bodem zit zodat overtollig water niet bij de wortels blijft staan. Dit overtollige water kan er namelijk voor zorgen dat de wortels gaan rotten. Het afwateringsproces kun je verder verbeteren door het toevoegen van hydrokorrels. Verder lezen over hydrokorrels.
Alocasia Frydek beschrijving
De botanische naam van deze plant is Alocasia Micholitziana Frydek, alhoewel de meesten hem kortweg Alocasia Frydek noemen. De naam is eigenlijk ook minder belangrijk. Waar het om gaat bij deze plant zijn de prachtige bladeren.
Deze bladeren hebben die “pijl” vorm die zo kenmerkend is voor de planten binnen deze familie. Deze vorm zie je terug bij bijvoorbeeld de Alocasia Pink Dragon en de Alocasia Azlanii. Naast de vorm is ook de kleur en de textuur een mooie eigenschap aan de bladeren. De kleur is helder groen en zorgt ervoor dat de witte, diepe nerven mooi uitkomen. Vanwege de fluweelachtige structuur wordt deze plant ook wel de Green Velvet Alocasia.
De Alocasia Frydek is gemiddeld qua hoogte, zo ongeveer dezelfde lengte als bijvoorbeeld een Alocasia Polly zou halen. Kijk niet gek op als jouw plant nooit de maximale hoogte van 90 centimeter haalt. Als kamerplant worden ze nu eenmaal vaak niet zo groot als in de natuur.
Hetzelfde geldt voor de bloei. In de natuurlijke habitat produceert de Alocasia Frydek witte bloemen met een lichtgroen schutblad. Als kamerplant zal dit hoogstwaarschijnlijk niet voorkomen. Dit is geen signaal dat de plant niet gezond zou zijn. De omstandigheden zijn hier nu eenmaal niet zo ideaal als in de natuurlijke leefomgeving. Hoe dan ook heb je deze plant waarschijnlijk toch voor de prachtige bladeren.
Veel gestelde vragen en problemen
Kun je de Alocasia Frydek stekken?
Is de Alocasia Frydek giftig?
De Alocasia Frydek krijgt gele bladeren
Wat kun je doen? Controleer ten eerste of de aarde niet te drassig is. Als de aarde echt nat is moet je alles vervangen. Als de aarde licht vochtig is volstaat het om simpelweg minder vaak water te gaan geven. Voel eerst goed aan de aarde door er een vinger in te steken. Als er aarde aan je vinger blijft plakken is het nog te vroeg om water te geven.