De Alocasia Lauterbachiana is al jaren een vaste gast in onze woonkamers en kantoren. De plant werd in de jaren 50 geïntroduceerd en is sindsdien nooit meer weggegaan. Wij begrijpen wel waarom! Met de gelobde, rechtopstaande bladeren is het een indrukwekkende plant om te zien. De bovenkant van deze bladeren is groen, de onderkant is paars.
Tegelijkertijd kan de Alocasia Lauterbachiana een beetje lastig zijn in de verzorging. Dat is natuurlijk helemaal niet zo gek. Hij komt van origine uit de warme en vochtige gebieden van Zuid-Azië. Dan zijn onze woonkamers wel een enorm verschil. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten, zoals de luchtvochtigheid en de hoeveelheid licht. Alles daarover, en meer over de verzorging, lees je op deze pagina.
Botanische naam | Alocasia Lauterbachiana |
Afkomst | Zuid-Azië |
Maximale hoogte | 120 centimeter |
Afmetingen blad | Tussen de 20 en 30 centimeter lang |
Kleur blad | Bovenzijde groen, onderzijde paars |
Giftig voor katten? | Ja |
Behoefte aan water | Grond licht vochtig houden |
Behoefte aan licht | Veel indirect licht |
Alocasia Lauterbachiana verzorging
Behoefte aan licht
Geef jouw Alocasia Lauterbachiana een plekje met lekker veel daglicht, maar zet hem niet in de volle zon. De plant heeft veel licht nodig om goed te kunnen groeien, maar direct zonlicht is te heet en kan de bladeren doen verbranden. Je ziet dan gele of zwarte vlekken op de bladeren. Dit principe geldt voor praktisch alle broertjes en zusjes van deze plant, zo ook de Alocasia portadora.
Na verloop van tijd kan deze plant één kant op gaan staan: de plan groeit naar het licht. Om hem mooi symmetrisch te houden kun je hem wekelijks een kwartslag draaien.
Alocasia Lauterbachiana water geven
Water geven is altijd het lastigste van het verzorgen van een kamerplant. Laat de aarde nooit helemaal uitdrogen, maar ook nooit te lang nat blijven. Het beste is om even te voelen aan de aarde. Is deze bijna droog? Geef dan water. Is deze nog vochtig? Wacht dan nog eventjes.
De Alocasia Lauterbachiana geeft je signalen over hoe blij hij is met de hoeveelheid en frequentie water. Zie je de bladeren hangen? Dan heeft hij dorst. Zie je gele vlekken op de bladeren? Dan geef je te veel
Voorkom temperatuur schommelingen
Alhoewel de Alocasia Lauterbachiana een vrij sterke kamerplant is, kan hij niet goed tegen temperatuurschommelingen. Deze ontstaan door een kachel, airco, tocht of een open raam. Probeer deze situaties dus te voorkomen.
De ideale temperatuur voor deze plant ligt trouwens tussen de 15°C en 35°C. Dit geeft je de mogelijkheid hem op meerdere plekken te plaatsen zoals een slaapkamer, kantoor of badkamer.
Hoe en wanneer snoeien
In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Alocasia Black Velvet, wordt de Alocasia Lauterbachiana wel een stukje groter. Snoeien is soms helaas noodzakelijk. Je kunt deze plant enkel kleiner maken door een groot blad volledig weg te halen. Het beste kun je dit doen in de lente.
Gebruik hiervoor altijd een ontsmet mes. Doordat het mes is ontsmet voorkom je dat je de overdracht van bacteriën aan de plant. Snij het blad zo dicht mogelijk bij de grond weg.
Voeding geven
Voor de Alocasia Lauterbachiana kun je een normale kamerplantenvoeding gebruiken. Door voeding ondersteun je een gezonde groei en kleur van het blad. Het is belangrijk dat je enkel voeding geeft als de plant hier behoefte aan heeft. Deze behoefte ontstaat in de lente, als je weer nieuwe bladeren ziet verschijnen, en stopt in de loop van de herfst.
Lees altijd goed de instructies op de verpakking. Plantenvoeding is vaak sterk geconcentreerd en het is zaak dit goed te verdunnen. Een overschot aan voeding kan schade aan de wortels veroorzaken.
Pot en verpotten
De groeisnelheid is mede afhankelijk van de hoeveelheid licht, water en voeding. Over het algemeen groeit deze grote kamerplant vrij snel. Het is zaak goed op te letten of je hem moet verpotten. Zie je de wortels uit het drainage gat groeien? Dan is het tijd om hem te verpotten.
Gebruik een pot die ongeveer 20% groter is dan de oude. Het is belangrijk dat er een gat in de bodem zit zodat overtollig water niet bij de wortels blijft staan.
Alocasia Lauterbachiana beschrijving
Deze prachtige plant valt binnen de Aronskelkfamilie. Het is één van de tientallen soorten die deze familie rijk is. De planten zijn van origine afkomstig uit Papoea-Nieuw-Guinea. Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken uit onze woonkamers en kantoren.
De Alocasia Lauterbachiana is zo geliefd vanwege de tropische looks. Hierboven op de foto zie je dat goed. Met de grote, gekleurde bladeren haal je echt een stukje jungle in huis.
De unieke bladeren
Iedere Alocasia is natuurlijk uniek, maar de Alocasia Lauterbachiana is wel echt een uniek exemplaar binnen deze plantenfamilie. Wat deze soort zo uniek maakt binnen de familie zijn de gelobde bladeren. Er is een belangrijk verschil tussen gelobd, ingesneden en gespleten. Een blad is gelobd als de insnijdingen tot maximaal 25% vanaf de rand naar het midden lopen. Dat is dus het geval bij de bladeren van de Alocasia Lauterbachiana. Als je goed gaat kijken naar bijvoorbeeld de Alocasia Polly zie je dat het wel een karaktertrekje is binnen de familie, maar bij de Alocasia Lauterbachiana ligt het er echt dik bovenop. Gelode bladeren zie je ook bij andere soorten, zoals de Polyscias Balfouriana.
De bladeren zijn verder langwerpig en tegelijkertijd driehoekig van vorm. In de ideale situatie kunnen ze indrukwekkende afmetingen aannemen: tot wel 30 centimeter lang. Omdat grotere bladeren ook weer op hogere stelen staan komen ze nog indrukwekkender over.
Iets wat vaker terugkomt binnen deze plantenfamilie heeft ook de Alocasia Lauterbachiana: gekleurde bladeren. De onderkant is namelijk helemaal paars. Paars komt vaker voor in deze familie: de Alocasia Pink Dragon heeft dit ook.
Veel gestelde vragen en problemen
Kun je de Alocasia Lauterbachiana stekken?
Deze plant stekken gaat iets anders dan je van andere planten kent. Je kunt deze plant namelijk niet stekken in water. Als je een stengel afknipt en in water of aarde zet gaat de stengel dood. Hoe moet het dan? Je kunt een stukje van de plant afsplitsen, met wortels en al. Hoe je dat doet lees je op onze pagina over Alocasia stekken.
Is de Alocasia Lauterbachiana giftig?
Katten en honden houd je liever uit de buurt van deze plant. De bladeren en stengels van de Alocasia Lauterbachiana bevatten namelijk een stofje dat giftig is voor deze dieren. Bij inname gaat een kat braken en kan er serieuze schade aan de slokdarm en maag worden veroorzaakt. Neem dus liever geen risico en haal deze plant niet in huis als je huisdieren hebt. Als je ziet dat jouw kat of hond toch van de plant heeft gegeten, neem je direct contact op met een dierenarts.
De Alocasia Lauterbachiana krijgt gele bladeren
Geel blad aan jouw Alocasia Lauterbachiana? Dat kan meerdere oorzaken hebben, maar de meest voorkomende oorzaak is een overschot aan water. Als deze plant voor langere tijd in te natte grond staat krijgt hij problemen met de wortels. Deze kunnen hun werk niet meer doen (water en voeding opnemen) en dit resulteert in de gele vlekken of gele bladeren.
Wat kun je doen? Controleer ten eerste of de aarde niet te drassig is. Als de aarde echt nat is moet je alles vervangen. Als de aarde licht vochtig is volstaat het om simpelweg minder vaak water te gaan geven. Voel eerst goed aan de aarde door er een vinger in te steken. Als er aarde aan je vinger blijft plakken is het nog te vroeg om water te geven.
Waarom worden de bladeren bruin?
Bruine vlekken of volledig bruine bladeren? Dat is een teken van een te lage luchtvochtigheid. Benevel de bladeren dagelijks met een plantenspuit en je gaat merken dat dit probleem stopt. Ook is het zaak om deze plant niet naast een kachel te zetten.
Kan deze plant bloeien?
Een Alocasia Lauterbachiana bloeit bijna nooit als kamerplant. In de natuur wel, maar in ons land zijn de omstandigheden hier niet goed genoeg voor. Geen zorgen, dat betekent niet automatisch dat je hem niet goed verzorgt. En daarbij heb je deze plant waarschijnlijk gekocht voor de prachtige bladeren en niet voor de bloem.
Kan deze plant naar buiten?
Deze plant is niet vorst bestendig. Los daarvan zouden we niet aanraden hem buiten te zetten. Mocht je dat toch willen, doe dit dan enkel in de zomer. Zet hem op een plekje uit de wind.
De Alocasia Lauterbachiana verliest blad
Als jouw Alocasia Lauterbachiana af en toe een blad verliest is dat geen reden tot paniek. Nieuw blad komt erbij, oud blad sterft af. Als er echter veel bladeren afvallen, en ook de jonge bladeren, is er wel iets aan de hand. Bladverlies komt meestal door een te lage temperatuur. Staat de plant op de tocht? Ook kan het een reactie zijn op een tekort aan voeding of water.