De Hoya Kerrii is vooral bekend vanwege het dikke, hartvormige blad. Door dit blad wordt deze plant ook wel “Hartjesplant” genoemd. Het blad is zo bijzonder dat er vaak slechts één enkel blad van de Hoya Kerrii wordt aangeboden, zoals hieronder op de foto.
Doordat de plant vaak op deze manier wordt verkocht, zou je nooit zeggen dat dit officieel een slingerplant is. De Hoya Kerrii is afkomstig uit Zuidoost Azië. Daar groeit de plant in slingers van wel 4 meter lang aan bomen.
Gelukkig kun je deze plant ook prima in ons klimaat houden. Het is een sterke plant die redelijk makkelijk is te onderhouden. Lees er alles over op deze pagina.
Hoya Kerrii verzorging
Standplaats en licht
Zoals hierboven gezegd koop je deze plant vaak als één enkel blad (net zoals bij bijvoorbeeld een Sanseveria). Als de Hoya Kerrii ouder wordt zul je zien dat hij op een hangplant begint te lijken, maar eigenlijk is het een klimmer. Na verloop van tijd zoekt de plant houvast om tegenaan te groeien. Houd hier bij het kiezen van een standplaats rekening mee. Gebruik bijvoorbeeld een mosstok of een rekje om hem tegenaan te laten groeien.
Dit is een van de weinige Hoya soorten die van zonlicht houdt. Een plekje dicht bij het raam is dus mooi. Let wel op met de middagzon. Zeker in de zomer kan deze erg heet worden achter glas. Dan kan het blad verbranden. De ochtend- en avondzon zijn in de zomer prima.
Op zoek naar andere planten die wel van een zonnetje houden? Dan is misschien de Eucalyptus wel iets voor jou.
Temperatuur
Zolang de temperatuur niet onder de 18 graden komt, zit je met de Hartjesplant goed. Normaal gesproken is dan ook iedere woon- of slaapkamer prima. Let er nog wel even op dat de plant niet op de tocht staat.
In de winter, als de kachel aan staat, kan de temperatuur te hoog worden voor de Hoya Kerrii. Zet hem dan ook iets verder van de kachel af. Dit geldt voor alle familieleden van deze plant zoals de Hoya Australis.
Water geven
Door de dikke bladeren zou je denken dat de Hoya Kerrii een vetplant is, maar dat is niet zo. Deze plant heeft meer water nodig dan een vetplant. Het liefste geef je twee keer per week een scheutje water. Let er wel op dat de aarde eerst is uitgedroogd van de vorige keer water geven. Een andere soort binnen deze familie met dikke bladeren is de Hoya Obovata.
Wist je dat er nog een andere plant is met hartjesbladeren? Ook deze doet denken aan een vetplant, maar is het niet. Deze plant heet de String of Hearts.
Luchtvochtigheid Hoya Kerrii
Deze plant houdt wel van een hoge luchtvochtigheid. Dat kan een probleem vormen in ons klimaat. Normaal gesproken is deze hier niet hoog genoeg. De Hoya Kerrii is een ijzersterke plant. Hij zal zeker goed groeien met een lagere luchtvochtigheid.
Wil je echt goed voor jouw plant zorgen? Verhoog dan de luchtvochtigheid. Hij zal dan nóg beter gaan groeien en er mooier uitzien. Je kunt dit eenvoudig voor elkaar krijgen door meerdere keren per week de bladeren te benevelen met een plantenspuit.
Voeding
Op gebied van voeding stelt de Hartjesplant geen eisen. Gebruik simpelweg een normale kamerplantenvoeding. Als je de keuze hebt, kies dan voor een organische variant.
Voed de plant eenmaal per twee weken bij. Dat is voldoende. Let er altijd op dat je nooit teveel plantenvoeding geeft. Dit kan schade aan een plant toebrengen. Als je de instructies op de verpakking volgt kan het niet mis gaan.
Grond en pot
Het liefste staat de Hoya Kerrii in een goed doorlatende potgrond. Daarmee bedoelen we dat water makkelijk door de aarde moet kunnen stromen. Dat is belangrijk omdat de grond anders te lang drassig blijft. Doe dit door wat hydrokorrels met de aarde te mengen.
Een te drassige grond kan wortelrot veroorzaken. Dan vallen de bladeren uit en kan er op den duur zelfs voor zorgen dat de plant dood gaat. Om die reden moet er ook altijd een gat onderin de pot zitten. Zo kan het overtollig water gemakkelijk wegstromen.
Hoya Kerrii snoeien
Voor de gezondheid van de plant hoef je hem niet te snoeien. Hij kan erg lang worden, dus als je wilt kun je hem wel inkorten. Ook kun je de oude bladeren wegsnoeien als deze lelijk worden.
Schrik niet als de Hartjesplant wat sap verliest na het afknippen van een stengel. Dit is normaal en het “wondje” gaat vanzelf weer dicht.
Bloemen
Als je de verzorging van de plant goed aanpakt kan deze dat laten blijken door: bloemen! De bloemen van de Hartjesplant zijn net zo bijzonder als de bladeren.
Ze komen op stengels in dikke, ronde, stevige bosjes. Deze bosjes bestaan uit witte, kleine bloemetjes met een prachtige rode, stervormige kern.
Normaal gesproken moet je uitgebloeide bloemen van een plant verwijderen. Ze kosten de plant energie die eigenlijk naar de bladeren moet. Niet bij de Hoya Kerrii! Er kunnen namelijk nog nieuwe bloemen ontstaan vanuit de uitgebloeide exemplaren.
Helaas bloeit deze plant in de praktijk niet heel vaak. Dat is jammer, want de bloemen zijn erg mooi. Het zusje van deze plant bloeit veel vaker als kamerplant. Dit is de Hoya Bella. Andere familieleden van deze plant, zoals de Dischidia Nummularia, bloeien daarentegen weer veel minder.
Hoya Kerrii Variegata
Een erg leuke variatie op deze, toch al zo bijzonder plant, is de Hoya Kerrii Variegata. Deze is identiek aan de normale variant, maar dan is het blad niet volledig groen.
De toevoeging “Variegata” betekent letterlijk dan ook “afwisseling”. Je ziet ze hieronder op de foto. Er bestaat nog een andere Variegata Hartjesplant, maar dan met kleinere blaadjes: bekijk de Ceropegia Woodii Variegata.
Hoya Kerrii stekken
Wil jij jouw Hoya Kerrii stekken? Doe dat het liefste in het voorjaar. In die periode hebben de stekken de grootste kans van slagen. Daarnaast is het belangrijk om een schone schaar te gebruiken. Doe je dit niet, dan heb je kans dat je de moederplant ziek maakt.
Hoya Kerrii stekken stap 1
De eerste stap is het afknippen van de Hoya Kerrii stekken. Het leuke is dat je niet per se een uiteinde van de stengel hoeft te gebruiken. Je kunt ook het middelste stuk gebruiken. Kies je er dus voor om een volledige rank af te knippen, dan kun je die rank in delen opknippen en ieder gedeelte stekken. In ieder geval is het goed om stekken te nemen van ongeveer 10 centimeter.
Haal de onderste blaadjes van de stengels af. Dit is het gedeelte wat je in water gaat zetten.
Stap 2
Zet de Hoya Kerrii stekken in water. Zorg er voor dat er geen blaadjes onder water zitten. Zet de glaasjes op een lichte plek en zorg ervoor dat er geen volle zon op staat.
Helaas is de Hoya Kerrii niet een heel snelle groeier. Dat ga je ook merken aan de snelheid van het wortelen. Deze kunnen even op zich laten wachten. Natuurlijk is dat ook deels afhankelijk van de temperatuur, hoeveelheid licht en de tijd van het jaar. Geduld is een schone zaak.
Stap 3
Als je mooie en lange wortels aan de stekken hebt kun je ze in de aarde gaan zetten. Houd de aarde nog een tijdje goed vochtig. Jouw Hoya Kerrii stekken hebben tijd nodig om te wennen aan de overgang van water naar aarde.
Veelgestelde vragen
Is Hoya Kerrii giftig?
Helaas, de Hoya Kerrii is giftig voor mensen en dieren. Houd deze plant dus uit de buurt van honden, katten en kinderen. Natuurlijk is het een hangplant dus kun je hem hoog hangen, maar deze plant kan erg lang worden. Houd hier dus rekening mee. Het beste is om hem helemaal niet in huis te halen als er huisdieren of kinderen wonen.
Mijn plant groeit niet
Deze plant staat er om bekend dat hij lang moet wennen aan zijn nieuwe omgeving. Geef hem rustig de tijd, verzorg hem goed en je zult merken dat er uiteindelijk nieuwe bladeren worden aangemaakt. Zodra dat proces eenmaal is begonnen groeit deze plant erg snel!
Hoya Kerrii wordt geel
Krijgt jouw plant gele bladeren? Dat is normaal gesproken een teken van teveel direct zonlicht. Helaas zullen deze bladeren niet meer herstellen, maar je kunt er wel voor zorgen dat de nieuwe bladeren weer mooi worden.
Geef jouw plant een standplaats verder van het raam of kies een raam uit waar niet de warme middagzon doorheen komt.
Samenvatting
Naam | Hoya Kerrii |
Ook bekend als | Hartjesplant |
Lichtbehoefte | Veel zon |
Water | Weinig |