Philodendron Micans (Hederaceum)

philodendron micans

De Philodendron Micans is de perfecte hangplant voor kleine ruimtes. De Philodendron Scandens Micans, zoals deze plant voluit heet, komt veel voor in Mexico, Noord Amerika en het Caribisch gebied.

De Micans is een echte beauty. De plant heeft prachtige, fluweelachtige, hartvormige bladeren die nooit groter worden dan 6 centimeter. En alsof dat nog niet interessant genoeg is: de kleur van de bladeren is afhankelijk van het licht. Zo is de plant op ieder moment van de dag anders (en even mooi).

De Philodendron Micans is uitermate geschikt als hangplant, maar als je wilt kun je deze ook tegen een (wijn)stok aan laten klimmen. Overigens zijn er binnen deze Philodendron familie ook veel staande planten, bijvoorbeeld de Philodendron Squamiferum.

philodendron micans

Een dubbele naam?

Deze plant ken je misschien als Philodendron Hederaceum Micans, maar hier beschrijven we de Philodendron Scandens Micans. Wat is het verschil? Geen. Het is dezelfde plant.

Hier zit een verhaal achter. In 1856 werd deze plant ontdekt door de botanicus Schott. Die gaf de plant de naam Philodendron Hederaceum, wat “klimop-achtige boomliefhebber” betekent. Maar wat hij niet wist, is dat in 1853 werd deze plant al was ontdekt door de botanicus Koch. Die gaf hem de naam Philodendron Scandens, wat “klimmende boomliefhebber” betekent.

In die tijd zonder internet waren deze ontdekkingen dus nagenoeg tegelijkertijd gedaan. Gelukkig komen de twee namen inhoudelijk gezien overeen.

De soortnaam Micans betekent in het Latijns “Schittering”, wat natuurlijk betrekking heeft op het glimmende blad. De bladeren leveren deze plant in het Engels de bijnaam “Velvet Leaf Philodendron” op.

Philodendron micans standplaats

Plaats de Philodendron Micans op een locatie met fel, indirect zonlicht. Zoek een plekje dicht bij een raam, maar waar de zonnestralen de bladeren nooit raken. Hoewel het normaal is dat oudere bladeren geel worden, krijgt de plant mogelijk te veel licht als dit meerdere bladeren tegelijkertijd overkomt. Aan de andere kant, als de stengels lang en langbenig zijn met enkele centimeters tussen de bladeren, krijgt de plant waarschijnlijk niet genoeg licht.

Philodendron micans verzorging

Laat bij het verzorgen van de Philodendron Hederaceum Micans de bovenste centimeter grond tussen de gietbeurten opdrogen. Je kunt gemakkelijk door een vinger in de grond steken het vochtniveau controleren.

Hangende bladeren kunnen betekenen dat de plant te veel of niet genoeg water krijgt. Gelukkig herstellen de bladeren snel wanneer je weer genoeg water geeft.

Temperatuur

De ideale temperatuur voor een Philodendron Micans ligt overdag tussen 20 en 25 ° Celcius en ‘s nachts rond de 15 ° Celcius. Door deze eigenschap is de plant zeer geschikt voor in de Nederlandse woonkamer!

Philodendron Scandens Micans groeit het beste in losse, goed doorlatende grond die rijk is aan organische voedingsstof. Ze groeien origineel in 100% sphagnum veenmos. Grondloze mengsels zoals turf-vermiculiet of turf-perliet zijn dan ook zeer goed.

Het is zeer belangrijk dat je onderin de pot een laagje hydrokorrels legt. Zo kan overtollig water makkelijk wegstromen. Natuurlijk moet je dan ook een drainage gat in de pot maken.

Voeding / kunstmest

Voer Philodendron Hederaceum Micans kamerplanten met een uitgebalanceerde vloeibare kamerplant meststof die macro-voedingsstoffen bevat. Langzame groei en kleine bladgrootte is de manier van de plant om je te vertellen dat het niet genoeg kunstmest krijgt. Bleke nieuwe bladeren geven meestal aan dat de plant onvoldoende calcium en magnesium krijgt, wat essentiële micronutriënten zijn voor Philodendrons.

Als je plant mooi groeit, en je hebt genoeg bladeren over, overweeg dan eens om je Philodendron Micans te stekken. Zo kun je meer mensen gelukkig maken met deze prachtige plant.

Philodendron Micans snoeien

Op het gebied van snoeien vraagt deze leuke hangplant weinig onderhoud. In ieder geval kun je periodiek de dode en verwelkte blaadjes verwijderen. Daarnaast kun je snoeien om de plant voller te krijgen. Dit is niet noodzakelijk, maar kun je doen als je de plant te lang en dun vindt worden. Snoei simpelweg de stengels terug tot de gewenste lengte. Je zult merken dat de Philodendron Micans na verloop van tijd in de breedte gaat groeien vanaf dit snoeipunt. Je krijgt zo dus een vollere plant!

Dit principe geldt ook voor andere hangplanten, zoals het zusje van deze plant: de Philodendron Karstenianum.

Philodendron Micans luchtvochtigheid

Deze plant komt van oorsprong voor in tropische gebieden. Daar is de luchtvochtigheid een stuk hoger dan hier. Veel kamerplanten die uit de tropen komen, zoals de populaire Alocasia Zebrina, moeten dagelijks besproeid worden om de bladeren mooi te houden.

Bruine bladeren

Dit is voor de Philodendron Micans niet het geval. Normaal gesproken hoef je geen rekening te houden met de luchtvochtigheid. Mochten nu toch de randen van de bladeren bruin worden, besproei ze dan een paar keer per week met de plantenspuit. Je zult merken dat het probleem daarna is verholpen.

Is de Philodendron Scandens Micans giftig?

Deze plant mag niet worden gegeten door dieren of mensen. Dit geldt overigens voor alle soorten binnen deze familie, zoals de Philodendron Pink Princess.

De reden? De bladeren bevatten de stof Calciumoxalaat. Dit veroorzaakt irritatie aan de slokdarm en maag. Gelukkig is het een hangplant, dus je kunt hem lekker hoog hangen. Ver buiten bereik van kinderen en katten.

philodendron hederaceum

Beestjes en ziektes

Een Philodendron Micans is niet erg gevoelig voor insecten, maar je kunt wel bladluizen en wolluis tegenkomen. Je kunt wolluis afvegen met wattenbolletjes gedrenkt in ontsmettingsalcohol. Door de plant regelmatig met water te douchen en insectendodende zeep aan te brengen, help je ongedierte op afstand te houden.

Veel voorkomende problemen

Bladeren worden bruin / krullen op

Als de bladeren bruin beginnen te worden of onder krullen kunnen er twee dingen aan de hand zijn. Waarschijnlijk krijgt de Philodendron Micans te veel licht of niet genoeg water.

Bladeren Philodendron Hederaceum Micans worden geel

Als je te veel water geeft, worden de bladeren  geel. Daarbij is het dan een goed idee zijn om de bladeren op spint te controleren. Dit kan er ook voor zorgen dat de bladeren geel worden.
Een andere mogelijkheid is dat de Philodendron Micans direct zonlicht vangt. Hier kan de plant niet goed tegen.

philodendron micans als hangplant

Mijn Philodendron Micans groeit niet meer

Langzame groei en kleine bladgrootte geven aan dat de plant niet genoeg plantenvoeding krijgt. Bleke nieuwe bladeren geven meestal aan dat de plant een tekort aan calcium en magnesium heeft, wat essentieel is voor Philodendrons. Wil je je philodendron micans stekken? Dat kan en moet je kleine stukjes eraf snijden en planten.

Kleine zwarte vliegjes bij mijn Scandens Micans

Heb je kleine zwarte vliegjes rondom de plant? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van rouwvliegjes. Lees verder voor informatie over rouwvliegjes.

Samenvatting

NaamPhilodendron Scandens Micans
Ook bekend alsPhilodendron Hederaceum Micans
StandplaatsIndirecte zon
WaterNormaal

Inhoudsopgave: