Tradescantia Zebrina

De Tradescantia Zebrina is een prachtige en makkelijke plant. Hier vertellen we je graag waar je deze kunt kopen en hoe je deze het beste kan verzorgen. Als je de plant niet goed verzorgt kan deze lelijk worden. Belangrijk zijn onder andere de juiste hoeveelheid water, de voorkeuren voor licht, de ideale temperatuur en vochtigheid. Alles wat je nodig hebt om de plant prachtig te laten groeien!

Tradescantia Zebrina kopen

Een mooie plant, maar waar koop je de Tradescantia Zebrina? Hier vind je de webwinkels waar je hem kunt bestellen, inclusief de prijzen:

--- Tekst gaat verder onder de advertentie ---

Standplaats en licht

De Tradescantia Zebrina doet het fantastisch op een zeer lichte plaats. Zonder voldoende licht begint de variatie van de bladeren te vervagen. De mooie karakteristieke zebrastrepen verdwijnen dan langzaam. Kies niet voor een plaats met veel direct zonlicht. Te veel zon kan de bladeren doen schroeien.

De kleur van de plant past zich aan de hoeveelheid licht aan. Als deze een periode meer licht krijgt, worden de bladeren paarser. Als de Tradescantia Zebrina een periode minder licht krijgt, worden de bladeren donkerder. De plant kan zelfs bijna zwart worden!

Water geven aan de Tradescantia Zebrina

Het moeilijkste gedeelte van de verzorging van de Tradescantia Zebrina is het goed krijgen en houden van de vochtigheidsniveaus. De plant houdt van vochtige grond, maar verafschuwt het om vochtig te zijn.

De waterbehoefte van de plant is grotendeels afhankelijk van de standplaats. Hoe lichter de standplaats, hoe meer water deze nodig heeft. Je kunt er eenvoudig achterkomen hoe veel water jouw plant nodig heeft. Geef een keer per week een klein beetje water. Groeit de plant goed door? Dan zit je goed. Wordt de plant in de loop van de week slap? Geef dan de volgende keer iets meer water.

tradescantia zebrina kopen en verzorgen

Sproeien

De Tradescantia Zebrina is een plant die een houdt van een hoge luchtvochtigheid. Helaas is dat in veel huiskamers een probleem. Zeker in de winter. Dan staat vaak de verwarming aan. Hierdoor daalt de luchtvochtigheid sterk!

Je kunt dit gelukkig eenvoudig oplossen. Sproei jouw plant minstens 1 keer per week met de plantenspuit. Gebruik de nevelstand, anders maak je misschien de bladeren stuk. Bijkomend voordeel van sproeien: de bladeren blijven vrij van stof en het werkt preventief tegen spint.

--- Tekst gaat verder onder de advertentie ---

Potgrond

Zorg ervoor dat je de plant in goed doorlatende potgrond zet, want de plant houdt niet van natte voeten! De wortels kunnen gemakkelijk rotten als ze te nat zijn. Een beetje zand mengen in met potgrond is een goede oplossing. Zorg daarbij voor een drainage gat onderin de pot. Hierdoor kan het eventuele overtollige water makkelijk wegstromen.

De ideale temperatuur

Tradescantia Zebrinas geven de voorkeur aan gemiddelde tot warme temperaturen. De meeste huiskamers zullen uitermate geschikt zijn. De plant doet het goed tussen temperaturen van 12 en 26 graden. Dus zelfs als je op vakantie bent, en de temperatuur in je huis zakt flink, zal de Zebrina het nog naar zijn zin hebben.

Tradescantia Zebrina snoeien

Wandelende Jood is een agressief groeiende plant die te langbenig kan worden. Je krijgt dan kale stukken op de lagere stelen. Door de stengels terug te snijden tot een oksel, zal het kale uiterlijk worden beperkt en zal de plant breder en voller worden. Snoei de stelen regelmatig met minstens 25 procent terug. Bijkomend voordeel: de afgeknipte stukken van de Tradescantia kun je stekken!

--- Tekst gaat verder onder de advertentie ---

Is de Tradescantia Zebrina giftig?

Informatie hierover is tegenstrijdig. Wat in ieder geval duidelijk is: de plant heeft sap in de stengels welke het spijsverteringskanaal van een kat kan verstoren. De nadruk ligt hier op “kan”. Er vindt meestal geen toxische reactie plaats op het consumeren van de bladeren of stengels. Maar laten we eerlijk zijn: er is geen reden om het te riskeren. Hou deze dus lekker uit de buurt van je geliefde kat! De oplossing: de Zebrina doet het uitstekend als hangplant!

Als hangplant

De Tradescantia Zebrina kan je kort houden door hem te snoeien. Je kunt hem ook langer laten groeien: dan wordt het een prachtige hangplant! Let erop dat je hem dan wel regelmatig snoeit. Als je dit niet doet kan de bovenkant van de stengels afsterven terwijl de onderkant doorgroeit. Uiteindelijk groeit je plant zichzelf dan stuk. En dat is zonde!

tradescantia zebrina als hangplant
De Tradescantia Zebrina doet het prachtig als hangplant

Samenvatting Tradescantia Zebrina

De Tradescantia Zebrina is zeer populair, en niet zonder reden. Het is een redelijk makkelijke plant die in veel kamers past. Hij kan zowel klein als groot worden gehouden en is makkelijk te stekken. Daarbij is deze voor een klein prijsje te verkrijgen.

BijnamenZebrina pendula, Inch plant, Vaderplant, Wandering Jew
GiftigIn bepaalde situaties
StandplaatsVeel licht, geen direct zonlicht
WaterWeinig