Tradescantia Sillamontana

Tradescantia sillamontana

De Tradescantia Sillamontana. Op het eerste gezicht een vrij normaal plantje, maar niets is minder waar. De groeiwijze, de bladkleur en natuurlijk de vacht op de bladeren maakt deze plant uniek.

Inheems komen deze planten uit het noorden van Mexico. Inmiddels groeien ze ook wild in delen van Zuid-Europa. Ook al is het in die gebieden een stuk warmer, ook hier kunnen ze prima groeien. Daarnaast is de Tradescantia Sillamontana ook geschikt als kamerplant.

Of je hem nu als kamer- of als tuinplant hebt, je moet weten hoe je hem moet onderhouden. Dat lees op je deze pagina.

Tradescantia sillamontana

Tradescantia Sillamontana groeiwijze

Als je goed naar de Tradescantia Sillamontana kijkt zul je de groeiwijze misschien wel herkennen van andere Tradescantia soorten, zoals de Tradescantia Zebrina. Ook die groeien als stengels waar steeds op afwisselende zijde een blad groeit.

Waar de meeste Tradescantia’s worden gehouden als kamerplant, daar is de Tradescantia Sillamontana echt een kruipplant. In de tuin zijn deze plant dan vooral geschikt als bodembedekker. Ze kunnen een border van zo’n 40 centimeter begroeien.

De bladeren zijn groen met een grijze tint en worden zo’n 5 centimeter lang. Deze grijze tint is eigenlijk bijna zilver en komt doordat de Tradescantia Sillamontana bijna volledig is bedekt met een wit, zacht pluis. Hieronder op de foto zie je dat ingezoomd.

De plant heeft een vrij lange bloeiperiode, namelijk van het begin van de lente tot aan het einde van de zomer. De bloemen zijn meestal blauw of paars en niet groter dan 2 centimeter in doorsnede.

Tradescantia sillamontana blad close up
Close up van het blad van de Tradescantia Sillamontana

Tradescantia Sillamontana verzorging

Standplaats en licht

Staat de plant buiten? Zet hem dan op een plekje in de zon of halfschaduw. Enkel schaduw is niet aan te raden omdat de plant echt zonuren nodig heeft om goed te kunnen groeien. Daarnaast is harde wind ook niet bevorderlijk voor de groei en kan schade aan de bladeren aanrichten.

Staat de plant binnen? Zet hem dan op een plekje waar enkel in de ochtend de zon op de plant staat. Achter glas is de zon in de middag al snel te heet.

Type grond

De Tradescantia Sillamontana is een vrij sterke plant die niet echt eisen stelt aan de grond waar hij in staat. Een pH-waarde neutraal is het beste. Als je het helemaal goed wilt doen kies je voor een grond die goed vocht doorlaat. Dan is een potgrond voor cactussen of vetplanten goed. Je kunt de afwatering nog verder verbeteren door het gebruik van hydrokorrels. Op onze pagina over hydrokorrels lees je er alles over.

Tradescantia Sillamontana water geven

Over het algemeen kan deze plant prima tegen droogte. Het is je misschien al opgevallen: de Tradescantia Sillamontana heeft vrij dikke stengels. Net zoals bijvoorbeeld de Tradescantia Quadricolor kan deze plant dus best een tijdje zonder water. Laat de grond dus wat opdrogen tussen de gietbeurten door, maar liever niet volledig uitdrogen.

Staat de plant buiten? Door de zon en wind kan deze plant snel uitdrogen, zeker in een pot. Houd dit dus goed in de gaten.

Tradescantia sillamontana verzorging

Snoeien

Staat de plant buiten? Snoeien doe je dan het beste in het najaar of in het voorjaar. In het najaar snoei je de plant helemaal terug. In het voorjaar kun je de plant in vorm snoeien omdat hij daarna snel kan uitlopen.

Staat de plant binnen? Dan kun je de Tradescantia Sillamontana in principe het hele jaar bijsnoeien. Als je hem echt rigoureus wilt terugsnoeien doe je dat het liefste in het voorjaar.

Tradescantia Sillamontana overwinteren

Als jouw Tradescantia Sillamontana buiten staat is het belangrijk te weten dat de plant niet overleeft onder de 5°C. Gezien onze winters daar vaak onder zitten moet je de plant dus overwinteren. Haal de plant dan ook naar binnen en zet hem op een koele plek. Het is niet aan te raden hem te verplaatsen naar de woonkamer omdat het temperatuurverschil dan te groot is. Tijdens het overwinteren heeft de plant geen voeding en nauwelijks water nodig.

Zodra de laatste nachtvorst voorbij is kan hij weer naar buiten. Dit is meteen een mooi moment om hem terug te snoeien tot de gewenste lengte.

Veel gestelde vragen en problemen

Kun je de Tradescantia Sillamontana stekken?

Deze planten laten zich vrij gemakkelijk stekken. Lees een volledig stappenplan, met foto’s, op onze pagina over Tradescantia stekken.

Is deze plant giftig?

Meerdere bronnen melden dat deze plant giftig is voor katten en honden.

De plant wordt faal

De bladeren van deze plant zijn een beetje grijsgroen van kleur. Dat is prachtig als de plant in topvorm is. Als de kleuren vervagen is dit al snel minder mooi. Een doffe kleur kan te maken hebben met de volgende oorzaken:

  • Te weinig licht. Deze plant verlangt veel licht. Staat hij binnen? Vermijd dan in de middag de volle zon.
  • Te veel water. Zeker in een pot kan er snel een wateroverschot optreden. De wortels gaan dan rotten wat de kleur aan de bladeren onttrekt. Controleer of de aarde niet te drassig is en vervang deze desnoods.
  • Te weinig voeding. Wanneer heb je de plant voor het laatst voeding gegeven? Voedingsstoffen uit plantenvoeding zijn nodig om mooi te kunnen groeien.

Samenvatting

Botanische naamTradescantia Sillamontana
Ook bekend alsWhite Velvet Tradescantia
StandplaatsZonnig
GrondZanderige grond
Winterhard?Nee
Groenblijvend?Ja

Inhoudsopgave: