Vetplant Soorten: Ontdek de Populairste & Hun Verzorging

Kamerplanten kunnen in sommige gevallen redelijk wat onderhoud betekenen. Wanneer je geen groene vingers hebt, maar wel graag een leuke kamerplant wilt, dan is een vetplant een goede optie voor je. Vetplanten zijn in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Er zijn talloze vetplant soorten waar je uit kunt kiezen. We gaan je er alles over vertellen.

Sappige kamerplant Crassula op de vensterbank tegen de achtergrond van het raam. Selectieve focus

Waarom zijn vetplanten zo populair?

Vetplanten hebben over het algemeen weinig verzorging nodig en ze passen ook in elk interieur. Tussen alle verschillende vetplanten soorten die er zijn, is er altijd een goede vetplant die perfect in jouw interieur past. Zo zijn er vetplanten die makkelijk in de felle zon op de vensterbank kunnen, maar ook vetplanten die makkelijker in een hoekje geplaatst kunnen worden waar wat minder zon komt.

Daarnaast zit er tussen alle soorten ook nog een verschil in hoe ze groeien. Zo zijn er ook mooie vetplant soorten die als hangplant groeien, zoals de peperomia prostrata. Zo kun je ze zelfs ophangen. Er zijn dus zoveel verschillende mogelijkheden, formaten, kleuren en manieren van hoe ze groeien. Niet zo gek dat vetplanten zo populair zijn dus!

Close-up van Peperomia Prostrata-reeks schildpadden kamerplant in terracotta bloempot thuis over grijze muur. Trendy pretentieloze plant, hobbyconcept. Selectieve zachte focus

Hoeveel vetplant soorten zijn er?

Er bestaan wel meer dan 1500 vetplant soorten. Ze zijn onder te verdelen in verschillende geslachten. Hiervan zijn de populairste soorten de Aloë, Echeveria, Haworthia en Crassula. Meestal wordt bij vetplanten gedacht dat ze veel zonlicht nodig hebben, maar bij de haworthia is dit bijvoorbeeld niet het geval. Dit is dan bijvoorbeeld ook een voorbeeld van een vetplant soort die geschikt is voor een donkerder hoekje in de kamer.

Ook kunnen haworthia’s bijvoorbeeld weer beter tegen een hoge luchtvochtigheid. Ze worden dan om die reden ook vaak in de badkamer geplaatst. Hier tegenover staat de aloë. Deze vetplant heeft juist het meeste zonlicht nodig om goed te kunnen groeien.

Zebra Haworthia-pot in het kwekerijhuis, wachtend op planten in de tuin

De voordelen van vetplanten

Het is niet zo vreemd dat vetplanten zo populair zijn. Ze zien er leuk uit en hebben nog meer voordelen dan alleen hun looks. Zo slaan ze makkelijk water op in hun bladeren, stengels en wortels. Dit betekent dat ze zelf een voorraad water aanleggen. Je hoeft ze dan ook maar weinig water te geven. Zo zal bijvoorbeeld een crassula ovata bijna nog beter groeien wanneer je hem vergeet en pas een slok water geeft wanneer de bovenste laag van de aarde echt droog is.

Ze hebben ook maar weinig onderhoud nodig en gaan dan ook erg lang mee als je ze op de juiste manier verzorgt. Naast water geven, is het qua onderhoud alleen nodig om hem op een geschikte plek in huis te plaatsen. Kijk voor dat je een vetplant koopt, altijd goed naar wat voor standplaats hij nodig heeft. Niet alle soorten doen het goed in de felle zon.

Als laatste voordeel komen vetplanten eigenlijk ook overal wel tot hun recht. Ze staan goed in ieder interieur en ook als je geen groene vingers hebt, kun je makkelijk vetplanten in huis nemen. Of je nu kleur wilt toevoegen met een vetplant met bloemen, meerdere grote planten bij elkaar wilt plaatsen of  een hangplant wil, tussen alle soorten vetplanten zit er zeker een soort tussen die perfect bij jou thuis zal passen.

Groene Aloë Vera plant

Hoe verzorg en onderhoud je vetplanten?

Dat het planten zijn die makkelijk te onderhouden zijn, betekent niet dat ze helemaal geen onderhoud nodig hebben. Welk onderhoud ze wel nodig hebben, kan tussen de verschillende soorten flink verschillen. Ze hebben nog steeds allemaal gewoon water nodig, moeten in de juiste grond geplant worden en op de juiste standplaats gezet worden.

Hoe vaak je een vetplant water moet geven, verschilt flink per soort. Sommige hebben genoeg aan 1 keer water in de 2 weken, wel dat andere makkelijk een maand zonder water kunnen. Bij aanschaf van de plant is het slim om dit even uit te zoeken. Zo weet je precies hoe je de vetplant soort moet verzorgen. Zo kun je voorkomen dat je hem te veel water geeft en zorgen dat de plant niet gaat rotten.

De juiste grond is ook belangrijk. Bepaalde vetplanten hebben speciale behoeften. De meeste vetplanten doen het goed op speciale potgrond voor vetplanten. Deze potgrond heeft vaak een hoog gehalte aan zand en steentjes. Dit zorgt voor goede drainage en lucht.

Als laatste is de standplaats voor alle vetplant soorten anders. Veel vetplanten kunnen goed tegen plekken met veel zonlicht. Maar er zijn ook genoeg vetplanten die het beter doen op een wat schaduwrijke plek in huis. Een standplaats is dus echt per vetplant verschillend. Ook hierbij is het belangrijk om dit vooraf uit te zoeken. Vaak koop je een plant met een bepaalde standplaats al in gedachten. Hier moet hij wel tegen kunnen en goed kunnen groeien. Het zou zonde zijn als je hem op een plek neerzet of ophangt, wel dat je vooraf al weet dat hij het daar niet goed zal gaan doen.

Inhoudsopgave: