Vetplant stekken

Vetplant stekken

Kun je een vetplant stekken? Het uiterlijk van deze stoere planten doet misschien anders vermoeden, maar: je kunt een vetplant juist heel makkelijk stekken! Er zijn zelfs meerdere methoden om dit te doen. En iedere methode is heeft een grote kans van slagen.

Een vetplant stekken gaat vaak gemakkelijker dan het stekken van een bladplant. Op deze pagina lopen we je door de verschillende methodes heen. Kies welke voor jou het beste aanvoelt.

Vetplant stekken
Vetplant stekken kan op meerdere manieren

Welke vetplanten kun je stekken?

Eigenlijk kun je alle vetplanten stekken. Ook kun je voor alle vetplanten alle methodes gebruiken. Sommige methodes gaan wel makkelijker bij bepaalde soorten. Een hangende vetplant, zoals de Senecio Peregrinus (Dolfijnenplant), heeft bijvoorbeeld dunne stengels die je makkelijk kunt stekken. Terwijl een Crassula Ovata en de Kalanchoë Tomentosa (Pandaplant) juist weer makkelijker te stekken is via de blaadjes.

Bekijk jouw vetplant en bepaal welke methode het handigst is om te stekken.

Wanneer kun je het beste een vetplant stekken?

De beste tijd is het voorjaar. De reden hiervoor is simpel: de vetplant gaat dan de groeifase in. In de lente en zomer groeit jou vetplant veel harder dan in de herfst en winter. Van die groeispurt kun je gebruik maken met stekken. Door dit te timen hebben de stekjes een grotere kans van slagen.

Vetplant stekken via het blad

Stap 1: bladstekken nemen

Het stekken van vetplanten begint met het kiezen van de blaadjes. Bij veel vetplanten kun je de blaadjes er zo vanaf “knakken”. Hierbij is het belangrijk dat dit in één vloeiende beweging gebeurt. Let erop dat je het blaadje er niet vanaf scheurt.

Het kan ook zijn dat je het blaadje eraf moet snijden. Gebruik hiervoor altijd een mesje wat je van te voren hebt ontsmet. Ook moet het mes goed scherp zijn, anders krijg je een lelijke snee.

Neem altijd meerdere stekken van jouw vetplant als je die mogelijkheid hebt. Er is altijd een kans dat er eentje mislukt. Als je er meerdere neemt, heb je ook meer kans op een succesvolle vermeerdering.

Stap 2: de snijwond laten drogen

De snijwond van de stekken is vochtig. Het kan zelfs zijn dat er sap uit komt. Het is belangrijk dat deze wondjes eerst dicht zitten voordat je ze in de aarde steekt. Leg daarvoor jouw vetplant stekken op een keukenpapiertje op een lichte plek, maar niet in de volle zon.

Dit drogen kan een dag of drie duren. Je weet dat het is gelukt als er een hard vliesje over de wond is gegroeid. Als je ooit een cactus hebt gestekt herken je dit proces misschien wel.

Stap 3: op aarde leggen

Nu moet je de vetplant blaadjes op de aarde leggen. Je kunt er ook voor kiezen ze in de aarde te steken. Allebei is prima. Verderop deze pagina vind je foto’s waarin beide methoden zijn gelukt.

Kies het liefste een potgrond die goed aansluit op de behoeftes van de vetplant. Dit is dus een potgrond die luchtig is en goed water doorlaat.

Stap 4: water geven en wachten

Nu begint het grote wachten. Vetplanten groeien erg langzaam. Ze zijn langzaam, maar ook sterk. Aan de binnenkant van het stekje wordt veel werk verzet om nieuwe uitlopers te laten groeien.

Ondersteun jouw vetplant stekken door ze af en toe een beetje water te geven. Niet te veel! De grond mag tussentijds best opdrogen. Het is de bedoeling dat de stekjes zelf naar water gaan “zoeken”. Het eerste resultaat daarvan zie je hieronder op de foto:

vetplant stekken op aarde met eerste worteltjes
Eerste worteltjes aan de bladstekken op aarde

Dit proces kan erg lang duren. Na verloop van tijd zie jij nieuwe uitlopers aan jouw bladstekken ontstaan. Hieronder zie je de foto’s. Op de eerste foto zie je het resultaat als je het blad in de aarde steekt. Op de tweede foto zie je het resultaat als je de blaadjes op de aarde legt.

bladstekken vetplant met uitlopers
Uitlopers aan de vetplant bladstekken
vetplant stekken blad in de aarde
Uitlopers aan de vetplant bladstek waarbij het blad in de aarde is gestoken

Vetplant stekken via een stengel

Een vetplant stekken via een stengel is alleen mogelijk bij vetplantjes die rechtop groeien. Er moet echt een stammetje aanwezig zijn om dit te kunnen doen. Het nadeel is wel dat je een stuk van je vetplant gaat afsnijden. Tegelijkertijd is het nieuwe stekje al meteen vrij groot en heeft een mooie start. Volg deze stappen:

Stap 1: stengel afsnijden

Kies een mooie stengel om af te snijden. Snij de stengel zo recht mogelijk af met een schoon en scherp mes. De kans van slagen bij het stekken van de stengel is groter dan bij bladstekken. Daarom zou je voldoende moeten hebben aan een enkele stek.

Stap 2: stek laten drogen

Het kan gebeuren dat er wat vocht uit de vetplant stengelstek is gekomen. De wond is nog nat. Dit is normaal. Het is belangrijk om deze wond een paar dagen te laten drogen. Doe dit op een lichte plek, maar niet in de volle zon.

Stap 3: stek in aarde zetten

Als het wondje droog is kan jouw stek in de aarde. Het kiezen van de juiste potgrond voor jouw vetplant stengelstek is erg belangrijk. Veel belangrijker dan bij een bladstek. Het is zaak om direct de juiste potgrond te gebruiken. Gelukkig is er speciale potgrond voor vetplanten te koop. Deze potgrond heeft een luchtige structuur en laat goed water door.

Zet de stengelstek in de aarde. Zorg ervoor dat er geen blaadjes in de aarde zitten. Het kan zijn dat je wat blaadjes van de onderkant moet verwijderen. Zo heb je genoeg stengel om in de aarde te steken. Druk de aarde rondom de stek zachtjes aan.

Stap 4: vetplant stekken? Geduld hebben!

Een vetplant stekken is geduld hebben. Deze plantjes groeien niet snel. Gelukkig heb je wel al een volledige stengel in de aarde gezet. Daarbij gaat het proces een stukje sneller dan bij bladstekken.

Geef een klein beetje water als de grond is uitgedroogd. Meer kun je niet doen. Na verloop van tijd ga je nieuwe groei aan jouw stekje zien!

vetplanten stekken via de stengel
Sommige vetplanten kun je ook stekken via de stengel

Vetplant stekken op water

Kun je een vetplant stekken in water? Dat klinkt gek. Vetplanten houden van droge grond, teveel water zorgt voor problemen. Toch kun je vetplanten stekken op water! Sterker nog: stekken op water heeft een grotere kans van slagen dan in de aarde. Als je beide methodes probeert, dan zie je dat er in water sneller worteltjes ontstaan.

Waarom rotten vetplanten niet in water?

Jouw vetplant stekken wortelen in water, en rotten niet. Hoe kan dat? Als je jouw vetplant in te natte grond zet krijg je schimmel en rot. De reden hiervoor is dat de oorzaak voor de schimmels en rot in de aarde zit. Als deze grond te lang nat is gaat dit zich uitbreiden. Als jouw stekken in puur water staan gebeurt dit niet.

Hoe moet je een vetplant stekken op water?

Om dit succesvol te kunnen doen volg je deze stappen:

  1. Het makkelijkste is om een stek van een stengel te nemen, en niet van een blad. De reden hiervoor is dat je een stengel makkelijker rechtop in water kunt steken. Een enkel blaadje kan wel werken, maar is lastiger.
  2. Snij de stengel af. Zorg voor een rechte en schone snee.
  3. Haal de onderste blaadjes van de stengel. Bovenop moet nog wel blad blijven zitten.
  4. Laat de snijwond een paar dagen drogen totdat er een vliesje overheen zit.
  5. Nu kun je de stek in water zetten. Let erop dat er geen blad onder water mag zitten.
  6. Het kan weken tot maanden duren voordat je wortels ziet. Ververs het water af en toe en vul bij als het is verdampt.
  7. Met wortels van een paar centimeter kan de stek in de aarde. Geef een paar weken iets vaker water dan je normaal bij een vetplant zou doen. Zo kunnen de jonge worteltjes wennen aan de overgang.

Inhoudsopgave: