De Pannenkoekplant is bij veel mensen geliefd vanwege zijn opvallende uiterlijk. Hij komt oorspronkelijk uit China en is in de jaren 40 meegenomen naar Europa. Tegenwoordig vind je hem in veel woonkamers en kantoren.
De officiële naam van de Pannenkoekplant is trouwens Pilea Peperomioides. Hij valt dus binnen de Pilea familie, maar lijkt totaal niet op zijn broertjes en zusjes. Deze zijn allemaal erg leuk, maar de Pannenkoekenplant is veruit de bekendste.
Op deze pagina vind je alle informatie over deze bijzondere plant. Je kunt hier lezen over de groeiwijze en de verzorging. Onderaan deze pagina zijn de meest gestelde vragen over deze plant verzameld.
Groeiwijze Pannenkoekenplant
De groeiwijze van de Pilea Peperomioides is bijzonder en lijkt niet op die van de meeste kamerplanten. Een klein Pannenkoekplantje bestaat uit enkele kleine blaadjes. Naarmate de plant ouder wordt maakt deze steeds meer blad aan. Deze bladeren worden ook steeds ietsje groter.
Na verloop van tijd gaat de plant ook in de hoogte groeien. Er ontstaat een klein stammetje, zoals hieronder op de foto. Dit stammetje is nog licht van kleur. Als je de verzorging goed aanpakt zal de plant steeds nieuwe bladeren blijven aanmaken. Deze ontstaan bovenop en zijn nog klein en opgerold. Het kan een paar dagen tot weken duren voordat een blad volledig is uitgerold.
De ronde blaadjes is waar de plant de bijnaam aan dankt. In het Chinees is dat “Chinese Money Plant”, omdat de bladeren doen denken aan muntjes. Bij ons is de bijnaam natuurlijk bekend: Pannenkoekplant. Naarmate de plant ouder wordt zullen de bladeren ook groter worden. Soms tot wel een diameter van 10 centimeter!
Hoe ouder en groter de plant wordt, hoe dikker en langer de stam. Soms wordt de plant “topzwaar” en gaat deze wiebelen. Je kunt hem dan ondersteunen met een (bamboe)stok. Anders heb je kans dat hij omvalt.
Ook is het normaal dat de onderste bladeren slap gaan hangen en daarna afvallen. Wil je de plant een handje helpen? Voel dan voorzichtig of het onderste blad los zit. Als je het er voorzichtig af kunt trekken is dat prima. Daarmee zal er meer energie gaan naar de nieuwe blaadjes.
Zo groeit de Pannekoekenplant verder. Het wordt een steeds hogere en dikkere stam met een mooie grote kruin van bladeren. Een beetje zoals een palm! De groeiwijze lijkt een beetje op sommige soorten binnen de Peperomia familie.
Wordt je Pannenkoekplant te groot?
Vind je dat jouw plant te hoog wordt? Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om hem laag te houden.
In principe kent de Pannekoekenplant plant geen maximale grootte. Hij groeit zo goed als de omstandigheden het toelaten. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om hem niet te verpotten. Dan groeit hij een stuk minder snel door, maar hier hou je de groei niet mee tegen. Je kunt hem dus niet eeuwig klein houden. Ditzelfde geldt voor andere kamerplanten op stam zoals de Yucca.
Een meer rigoureuze maatregel is het afknippen van je plant. Je knipt hem dan af tot op de gewenste hoogte. Let erop: dit is niet zonder risico. Deze plant afknippen kan er voor zorgen dat deze niet meer terug groeit. Als het wel goed gaat groeien er meerdere nieuwe vertakkingen uit de stam. Je plant komt dus voller terug! Ook kun je het afgeknipte gedeelte in water zetten en laten wortelen. Als de wortels een paar centimeter zijn kun je hem opnieuw in de aarde zetten.
=> Meer info? Bekijk de stappen Pannenkoekplant toppen.
Pannenkoekplant verzorging
Standplaats en licht
Deze plant houdt van licht, maar pas op met direct zonlicht. In de ochtend is dat prima, maar zeker in de middag is de directe zon te heet voor deze plant. Daardoor kan bladverbranding ontstaan. Let er bij de keuze voor een standplaats ook op dat de plant niet op de tocht staat.
Naarmate je Pannekoekenplant ouder wordt zul je merken dat deze naar het licht toe groeit. Dit zie je aan de stam: deze buigt langzaam naar de kant van het raam. Ook ontstaan er aan de kant met het meeste licht de meeste bladeren. Voor eventjes is dit niet erg, maar na verloop van tijd kan de plant scheef gaan groeien. Draai daarom jouw plant iedere week een kwartslag. Zo groeit ie mooi recht en heb je een mooie verdeling van de bladeren.
Temperatuur
De normale kamertemperatuur is prima voor deze plant. Er zijn een paar zaken om rekening mee te houden. Al is het onwaarschijnlijk in huis, maar laat de temperatuur nooit onder de 10 graden zakken. Dat vind de plant niet fijn.
Als de verwarming aanstaat kan het voor deze plant juist weer te warm worden. Houd daar rekening mee.
Pannenkoekenplant water geven
Hoevaak geef je de plant water? Dat is en blijft een van de moeilijkste dingen bij het verzorgen van kamerplanten. Zo ook voor de Pannenkoekplant. Ook al doen zijn bladeren het misschien vermoeden, omdat ze iets dikker zijn, het is echt geen vetplant.
Deze plant geeft dan ook de voorkeur aan een licht vochtige grond. Een te natte grond en een te droge grond is niet goed. Hoe krijg je dat voor elkaar? Steek je vinger in de aarde. Als het bovenste gedeelde van de aarde is uitgedroogd, dan geef je opnieuw een scheutje water. Is de bovenste laag nog nat? Wacht dan nog even.
In de praktijk moet blijken hoe vaak dit is. Sowieso gebruikt de plant in de lente en zomer een stuk meer water dan in de herfst en winter. Iedere plant is anders. Je moet hem leren kennen en komt er vanzelf achter wat de beste frequentie is.
Grond en pot
De Pannenkoekenplant is zeer makkelijk als het aankomt op de potgrond. Iedere normale potgrond is prima. Veel belangrijker is de keuze voor een pot. Deze moet altijd een drainage gat in de bodem hebben. Zo kan overtollig water wegstromen en blijft de plant niet te lang met de wortels in de drassige grond staan. Om dit proces te verbeteren kun je een laag hydrokorrels op de bodem neerleggen voordat je de aarde er bovenop legt.
Pannekoekenplant snoeien
Snoeien is geen belangrijk onderdeel van het onderhoud van de Pannenkoekplant. Eigenlijk hoef je hem niet te snoeien. De oude bladeren vallen er vanzelf af. Mocht je hem te groot vinden worden, dan kun je daar eventueel wel iets aan doen. Lees daarover meer op deze pagina.
Gooi snoeiafval niet weg! Je kunt het namelijk gebruiken om nieuwe planten van de maken. Lees verder over Pannenkoekplant stekken.
Pannenkoekplant verpotten
Een Pannenkoekenplant groeit vrij snel. Als je hem mooi groot wilt laten groeien is het zaak om hem regelmatig te verhuizen naar een grotere pot. Iedere twee jaar verpotten is dan het beste om te doen.
Daarbij is het wel belangrijk dat de plant ook daadwerkelijk de ruimte heeft om verder te groeien. De nieuwe pot mag dan ook wel een kwart groter zijn dan de vorige.
Verpotten van planten doe je het liefste in de lente. Dan begint de Pannenkoekenplant aan de groeifase en heeft deze veel energie. Zo kan de plant het beste herstellen van de verhuizing.
Doe het verpotten voorzichtig! Zeker een grotere Pannenkoekplant kan vrij breekbaar zijn. De bladeren zijn dan groot een breken makkelijk af. Het beste is het om deze klus met twee mensen te doen.
Voeding
Een Pannenkoekenplant in een pot heeft regelmatig extra voeding nodig om goed te kunnen groeien. Dit is vooral belangrijk tijdens de lente en zomer. Dan zit de plant in de groeifase en gebruikt extra veel voedingsstoffen. Omdat een plant in een pot niet diep de grond in kan moeten we hem helpen en voeding toedienen.
Er zijn vele soorten kamerplantenvoeding te koop. De meeste zijn prima geschikt. Lees wel altijd goed de instructies op de verpakking. Veel kunstmestproducten zijn sterk geconcentreerd en je geeft gemakkelijk te veel. Een teveel aan voeding kan ernstige schade toebrengen aan jouw plant.
Luchtvochtigheid / sproeien
De Pannekoekplant houdt van een hoge luchtvochtigheid. Dit is zelfs noodzakelijk om hem mooi en gezond te houden. Helaas is de luchtvochtigheid bij ons binnen vaak veel te laag voor deze plant. Dat zorgt voor bruine randen aan de bladeren en minder mooie groei. Dit zie je trouwens ook bij veel andere soorten kamerplanten, bijvoorbeeld bij de populaire en kleurrijke Calathea’s.
Het is dus belangrijk de luchtvochtigheid te verhogen. Dat kan op meerdere manieren. Het makkelijkste is om de bladeren te benevelen met een plantenspuit. Zorg dat alle bladeren nat zijn en doe dit meerdere keren per week. Als de kachel aanstaat kun je er een bakje water op zetten. Dit water verdampt door de warmte en hiermee verhoog je plaatselijk de luchtvochtigheid.
Dit waardeert jouw Pannekoekenplant enorm! Naast goede groei heeft dit als extra voordeel dat er geen stof op de bladeren blijft liggen. Je verhoogt dus ook de sierwaarde van de plant door een hogere luchtvochtigheid.
Als je dit niet doet loop je het risico op gekrulde bladeren. Verder lezen over Pannenkoekenplant bladeren krullen.
Bloemen
Een Pannenkoekplant in bloei, dat is heel zeldzaam. Het gebeurt sowieso al niet vaak dat kamerplanten bloeien. Daar zijn de omstandigheden in onze kamers vaak niet ideaal voor. Maar het kan wel!
De bloemen zijn klein en groeien in trosjes. Ze zijn vaak wit, maar soms hebben ze een beetje een roze tint. Je kunt er voor kiezen om ze weg te knippen omdat bloei een plant veel energie kost.
Veelgestelde vragen
Hoe groot kan een Pannenkoekplant worden?
Hoe groot wordt een Pannenkoekplant eigenlijk? De meesten zullen niet groter dan 30 tot 40 centimeter worden, maar er zijn zeker uitzonderingen! Online zijn er voorbeelden van enorme exemplaren.
Kijk bijvoorbeeld eens naar deze, geplaatst op de Instagrampagina Plantaholics Anonymous. Ze schrijven dat ze deze plant, met de naam “Mother Maybelle”, hebben geadopteerd en ze hem proberen op te lappen.
Hoe snel groeit Pannenkoekplant?
Hij kan heel snel groeien, maar dan moet je hem wel op de juiste manier verzorgen. Als je de verzorging goed aanpakt, zoals je hierboven op deze pagina kunt lezen, kan de plant ieder jaar in lengte verdubbelen.
Pannekoekenplant heeft witte stippen op het blad
Zitten er witte puntjes aan de onderkant van de bladeren? Dat gebeurt heel vaak. De plant heeft gaatjes onderop het blad, een soort poriën. Dit zie je goed op onderstaande foto.
In West-Europa zit er vrij veel kalk in het leidingwater. Jouw plant heeft hier geen behoefte aan en stoot dit af via deze poriën. Dit veroorzaakt de witte puntjes. Het is verder niet schadelijk. Geef maar eens voor een langere periode enkel regenwater. Je zult zien dat de witte puntjes verdwijnen.
Is de Pannenkoekenplant giftig?
Heb je een klein kind of een kat in huis? Dan wil je natuurlijk weten of de Pilea giftig is. Er zijn meerdere bronnen die vermelden dat deze plant niet giftig is. Dat is fijn, want dan kun je hem met een gerust hard in huis halen als je bijvoorbeeld katten of honden hebt. Overigens is de plant niet eetbaar.
Kan de Pannekoekenplant naar buiten?
Wil je jouw plant in de tuin zetten? Dat kan, maar alleen in de lente en zomer. Deze plant groeit het beste bij wat warmere temperaturen. Hij overleeft ook wel wat kouder, maar dan groeit hij niet meer goed. Laat hem nooit buiten staan als het kouder wordt dan 10 graden. Dat overleeft de plant niet.
Als je er voor kiest om hem buiten te zetten, vermijd dan direct zonlicht. Dat kan voor bladverschroeiing zorgen. Zet hem op een mooie plek in de schaduw en uit de wint.
Luis
Een Pannenkoekenplant kan bladluis krijgen. Dit zijn hele kleine, groene beestjes. Ze zijn moeilijk te zien met het blote oog. Vooral omdat ze bijna dezelfde kleur zijn als het blad. Hieronder op de foto zie je ze.
Vaak zitten ze op de aller jongste blaadjes van de plant. De plant stuurt naar deze bladeren de meeste sappen, want die zorgen voor groei. Dit sap is waar de bladluis op uit is.
De bladluizen zuigen dit sap uit de bladeren waardoor deze om gaan krullen. Zie je gekrulde bladeren? Inspecteer ze dan goed op bladluis, ook op de onderkant.
Pannenkoekplant hangt slap
Als de bladeren slap hangen in de zomerperiode komt dat waarschijnlijk door de warmte. Het gebeurt vaak dat de Pannekoekplant in de zomer slap hangt en in de herfst weer mooi rechtop gaat staan.
Een andere oorzaak kan zijn dat de plant te weinig water krijgt. Lees bovenaan deze pagina over de juiste hoeveelheid en frequentie van water geven.
Gele bladeren aan Pannekoekplant
Zijn de blaadjes geel? Af en toe een geel blaadje is geen probleem. Dat is normaal bij deze plant. Als het er meer zijn moet je er wel iets aan gaan doen. De oorzaak kan liggen in een teveel of juist een tekort aan water. Bovenaan deze pagina lees je de goede manier van water geven.
Een andere oorzaak kan een tekort aan voeding zijn. Voed de plant regelmatig bij, vooral tijdens de lente en zomer.
Plant laat blad vallen
Laat jouw Pannenkoekenplant blad los? Dat is meestal geen probleem. Naarmate de plant hoger wordt zullen de onderste bladeren er af vallen. Dit is het normale groeiproces van deze plant.
Het is wel een probleem als de plant veel bladeren laat vallen, ook de bladeren die wat verder bovenaan zitten. Dit duidt vaak op een overschot aan water. Als de wortels te lang in te natte grond staan gaan deze rotten. De reactie daarop is het afstoten van bladeren. Zorg er dan ook altijd voor dat een overschot aan water weg kan lopen door een drainage gat onder in de pot.
Pilea Peperomioides wordt bruin
Worden de bladeren van jouw plant bruin? Dan kunnen er twee dingen aan de hand zijn:
- Bruine randen aan het blad kan een indicatie zijn van een te lage luchtvochtigheid. Benevel jouw plant een paar keer per week met de plantenspuit om dit te verhogen. De beschadigde bladeren herstellen niet meer, maar de nieuwe bladeren zouden daarna weer mooi moeten zijn. Plaats hem ook absoluut niet in de directe omgeving van een kachel.
- Een andere oorzaak kan bladverbranding zijn. Staat jouw plant op een plek waar deze veel direct zonlicht ontvangt? Dan is het tijd om hem een ander plekje te geven. De bladeren kunnen hier niet tegen en verschroeien.
Pannenkoekplant wordt lichter
Worden meerdere bladeren van de plant lichter van kleur? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een plant honger. In een pot is de plant volledig afhankelijk van de beperkte voedingsstoffen die in de aarde zitten.
Het is tijd om voeding te geven! Iedere normale kamerplantenvoeding is prima, maar lees wel goed de instructies. Verkeerd gebruik van plantenvoeding kan serieuze schade toebrengen aan een plant. Nadat je regelmatig voeding hebt gegeven zou de plant moeten opknappen!
Zwarte vliegjes op Pilea Peperomioides
Zwarte vliegjes op en rondom je Pannenkoekenplant? Dit zijn hoogstwaarschijnlijk rouwvliegjes. Deze leggen hun eitjes op de plant en de larvjes zitten graag in de vochtige potgrond. Heb je ze eenmaal, dan kom je er vaak niet makkelijk vanaf. Ze komen dan ook vaak voor in andere planten die graag in vochtige grond staan, zoals de Graslelie.
Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt ondernemen om dit probleem op te lossen. Lees bijvoorbeeld eens dit blog over rouwvliegjes bestrijden.
Pannekoekenplant groeit niet
Wil jouw plant niet verder groeien? Geen nood! Er kunnen een aantal dingen aan de hand zijn:
- In de herfst en winter groeien kamerplanten soms niet door. Dit is heel normaal. Jouw plant zal in de lente waarschijnlijk weer verder groeien.
- Is het lente of zomer, maar maakt de plant geen nieuwe bladeren meer aan? Dan kan het zijn dat de plant voeding nodig heeft. Geef regelmatig wat kamerplantenvoeding en bekijk of dit het gewenste effect heeft.
- Tot slot kan de plant te groot zijn geworden voor de pot. Als je de plant verpot naar een groter huisje stimuleer je hem om verder te groeien.
Hoe krijg ik de plant voller?
Zodra jouw plant groter groeit zul je merken dat deze kaal wordt aan de onderkant. Een oude en grote plant heeft enkel bovenop een mooie kroon aan bladeren, met daaronder een kale stam. Vind je dit niet mooi en wil je de plant meer vol maken? Er zijn een paar dingen die je kunt doen.
Ten eerste kun je de stekjes onderin laten staan. Dit geeft de plant een vollere look omdat de stam minder zichtbaar is.
Ook kun je de bovenkant van de plant afknippen. Dit is niet geheel zonder risico’s, maar als het werkt gaat jouw plant uitlopers maken. Dan heb je niet meer 1 lange stam, maar meerdere. Zo wordt de plant voller.
De Pannekoekplant geeft geen stekjes
Soms geeft de Pannenkoekenplant geen stekjes, ook wel pups genoemd. Houd er rekening mee dat alleen volwassen planten stekjes produceren. Is jouw plant al volwassen, maar krijg je nog steeds geen stekjes? Dan kan het helpen om hem wat plantenvoeding te geven. Doe je dat al? Overweeg dan eens een grotere pot. Met wat meer ruimte stimuleer je de plant om uit te breiden.
Samenvatting
Naam | Pilea Peperomioides |
Ook bekend als | Pannenkoekplant, Pannenkoekenplant, Chinese Money Plant |
Standplaats | Indirecte zon |
Water | Licht vochtig houden |
Giftig? | Nee |