De Ficus is natuurlijk een prachtige boom voor in je huiskamer. Kan je er geen genoeg van krijgen? Denk er eens aan de Ficus te vermeerderen! Zo maak je van één boompje, meerdere boompjes. Zo kun je je eigen Ficus stekken of vermeerderen en houd je misschien zelfs een paar plantjes over om bijvoorbeeld op een verjaardag te geven.
De Ficus stekken is niet heel lastig. Hier vertellen we alle in- en outs zodat je weet waar je moet beginnen. Weet wel: voor het Ficus stekken heb je veel, heel veel, geduld nodig.
Ficus stekken
Wanneer Ficus stekken
Ficus stekken begint met het juiste moment. De beste tijd voor de Ficus is in het voorjaar. Toch doen mensen het ook vaak in de maand augustus of september, want dan is het snoeien namelijk het best. Dat geldt overigens niet voor alle Ficus soorten: de Ficus benjamina en de Ficus lytara. Die twee zijn beter te snoeien in het voorjaar en daarom is het dus ook beter om te vermeerderen in het voorjaar. Lees er bijvoorbeeld over op onze pagina over Ficus benjamina snoeien. Ga je deze stekken? Bekijk dan de pagina over Ficus benjamina stekken.
Ficus stekken nemen
De eerste stap in het Ficus stekken is altijd het afknippen van één of meerder zijtakjes. Dat moet zorgvuldig gebeuren en het liefst overdwars zodat de oppervlakte van het uiteinde van het takje net iets groter is. Zorg dat je snoeischaar of mesje scherp is voor een strakke en schone snee. Het is belangrijk om het materiaal dat je hebt afgeknipt netjes en voorzichtig te behandelen. Eén te ruige beweging en er komt een knikje in de takjes – die kun je niet meer gebruiken. Je kunt bij het Ficus snoeien al rekening houden met de takken die je wilt gaan stekken.
Let op! Bij het nemen van de stekken is het zaak handschoenen aan te trekken: bij de snee verschijnt gelijk een druppel melksap dat flink kan irriteren. Raak ook nooit je gezicht – zeker niet je ogen – aan als je bezig bent met het Ficus stekken.
Een Ficus stekken kan zowel met kopstekken of stengelstekken. In beide gevallen kun je een zijtakje van de Ficus afknippen van ongeveer 10 tot 12 centimeter lang. Let op! Zorg dat er niet te veel blaadjes aan zitten. Zitten er veel blaadjes aan jouw stekjes? Dan kan je die rustig afknippen, zodat er geen energie naar die blaadjes toegaat maar naar de wortels.
Als er aan de bovenkant van de Ficus stekken zo’n 3 blaadjes blijven zitten is dat prima. Nu je de Ficus stekken hebt zijn twee manieren om ze te laten wortelen: in aarde of in water. Het maakt op zich niet uit welke methode je kiest, de beginstappen zijn hetzelfde.
Ficus stekken in water
De Ficus stekken kun je laten wortelen in water, dat is meestal de makkelijkste methode. Zeker als je voor het eerst een plantje stekt, raden wij aan met deze methode te beginnen. Het grote voordeel van water is dat het doorzichtig is: je kan elke dag kijken naar de wortels van jouw plantje. Zo kan je het proces in de gaten houden. Gebruik altijd schoon kraanwater bij het vermeerderen van je rubberboompje.
Pak je stekjes en laat ze voorzichtig in het water zakken. Zorg dat er voldoende ruimte is om te wortelen en dat ze niet strak in het glas staan. Zorg dat de bladeren altijd boven het water uitsteken, zo verdrinkt je plantje niet. Tijdens het wortelen – dat kan enkele weken duren – is het zaak het water elke week één, twee of zelfs drie keer te verversen afhankelijk van de kleur van het water.
Na de enkele weken, tot misschien zelfs enkele maanden, wachten is het tijd om de Ficus stekken over te poten in aarde. De wortels moeten zo’n drie tot vijf centimeter lang zijn. De potgrond moet goed vochtig zijn en er mag best een beetje gezonde kunstmest op.
Ficus stekken in aarde
Je kunt natuurlijk ook gelijk je Ficus stekken in aarde. De stappen zijn hetzelfde: eerst snoei je een stek bij de rubberboom af en zet je deze in verse potgrond. Zorg dat de potgrond altijd vochtig is. Het is ook een optie om de stekjes met een plastic zakje of een afgezaagde frisdrankfles over het stekje heen te zetten – zo is er een hogere luchtvochtigheid, wat de (sub)tropische plant ten goede komt.
In tegenstelling tot stekken in water kun je hier niet zien hoelang het duurt voordat de stekjes daadwerkelijk gaan wortelen. Of de stekjes wortelen kun je pas na twee à drie maanden zien: uit de stekjes komen heel langzaam knoppen die vervolgens uitgroeien tot nieuwe blaadjes. Als dat gebeurt weet je dat het Ficus stekken is gelukt.
Vaak gestelde vragen over Ficus stekken
Stekpoeder gebruiken bij Ficus stekken?
Voor een grotere kans dat je stekjes het ‘gaan doen’ is stekpoeder een goede mogelijkheid. Sommige natuurliefhebbers dopen de stekjes bijvoorbeeld in natuurlijke honing (de echte honing van bijen, geen namaak). Daar zitten ook ontsmettende eigenschappen in. Ook gewoon stekpoeder kan ervoor zorgen dat je Ficus stekken minder kwetsbaar zijn voor ziektes of schimmels aan de wortels.
Wanneer is Ficus stekken optimaal?
Het beste moment van het jaar voor wanneer Ficus stekken is het voorjaar. Toch is ook het beste moment om de plant te snoeien: vlak voor de winterslaap. Van het snoeimateriaal blijven er altijd wel een paar mooie stekjes achter, die je kan gebruiken om in water of in aarde de boom te vermeerderen. Dus de meeste mensen doen hun Ficus stekken ook in augustus of september.
Hoe weet ik zeker of mijn stekjes wortelen?
Je kan natuurlijk nooit honderd procent zeker zijn of de stekjes daadwerkelijk wortels gaan vormen. Soms, om onverklaarbare redenen doet een takje het niet en komen er ook na weken wachten geen wortels. Dat is niet erg, maar het is wel iets om rekening mee te houden: wil je 3 nieuwe plantjes? Dan is het zaak om minstens vier, misschien zelfs vijf stekjes te plaatsen. Zo lukt het je vast en zeker!
Welke stekmethode kan ik het best gebruiken?
Wat jij wilt! Voor een beginner, een hobbyist, is het leuk om je stekjes te laten wortelen in water. Zo zie je het hele proces elke dag voor je ogen gebeuren. Stek je liever in aarde, dat werkt ook prima. Het stekken in aarde heeft allicht net iets minder werk nodig dan het stekken in water, waar je elke week één of twee keer water moet verversen.
Wat moet ik doen als er geen wortels verschijnen?
Heb vooral geduld. Het wortelen kan soms wekenlang duren. De eerste twee weken kan het maar zo zijn dat er geen enkele verandering is aan het uiteinde van je stek. Als er na een maand of twee nog niets is gebeurd en de blaadjes hangen slap – dan is er waarschijnlijk geen hoop meer.
Waar zet ik mijn Ficus stekken neer?
Na het stekken in water of aarde en na het overpotten is het belangrijk om de Ficus stekken op een plek te zetten waar ze in ieder geval het eerste jaar niet direct in de zon staan en waar de luchtvochtigheid goed is. Ook moet de grond niet droog zijn, maar zeker ook niet te nat.
Conclusie
Een Ficus stekken is niet heel moeilijk. Met een paar stappen ben je er zeker van dat je stekjes gaan wortelen. Het leuke hiervan is dat je niet één rubberboom maar meerdere zal hebben binnen een korte tijd. En wie wil nou niet meer van deze prachtige rubberboom.