Calathea Orbifolia is op dit moment een van de populairste Calathea’s. De plant sprint echt in het oog door de brede bladeren. De bladeren lijken in eerste opzicht rond, maar zijn eerder ovaal. Ze kunnen wel 30 centimeter breed worden.
De bladeren zijn groen en hebben witte nerven aan de bovenkant. Deze nerven zijn niet “hard” getekend, maar lijken eerder een penseelstreek te zijn. De onderkant is bijna effen groen. Hoe langer je kijkt, hoe mooier ze worden.
Misschien wist je wel dat Calathea’s luchtzuiverende planten zijn. Doordat het blad van de Calathea Orbifolia zo breed is, kan deze extra veel lucht zuiveren!
De Calathea Orbifolia groeit inheems in Zuid-Amerika, meer specifiek Bolivia. De leefomstandigheden zijn daar natuurlijk heel anders dan hier. Maar pak je de verzorging goed aan, dan kan de plant het ook hier prima doen. We vertellen je er graag over op deze pagina.
Botanische naam | Calathea Orbifolia |
Ook bekend als | Goeppertia Orbifolia |
Standplaats | Veel indirect licht |
Water | Licht vochtig houden |
Calathea Orbifolia verzorging
Standplaats en licht
Helaas is liefde niet voldoende voor jouw Calathea Orbifolia, al geef je nog zo veel. Je zult toch echt moeten voldoen aan de wensen van de plant, wil je deze mooi en gezond houden. De basis van de juiste verzorging is de standplaats. De hoeveelheid en het type licht zijn namelijk afhankelijk van deze standplaats.
De hoeveelheid en soort licht zijn zeer belangrijk voor Calathea’s. Van nature groeien deze planten in het tropisch regenwoud onder hoge bomen. Hier krijgt de plant veel helder licht, maar nooit direct zonlicht. Deze situatie moet je zo goed mogelijk nabootsen.
Een beetje direct zonlicht is prima, maar bij te veel zie je dat de mooie witte strepen beginnen te vervagen. Duurt deze situatie nog langer, ontstaan er bruine vlekken op de bladeren. Uiteindelijk zullen de bladeren afsterven.
Te weinig licht is ook weer niet goed. Dit remt de groei en de witte kleuren zullen niet mooi uitkomen op het blad. De oplossing? Kies een standplaats dicht bij een raam op het noorden of oosten. Hier komt veel helder licht, en enkel in de vroege ochtend direct zonlicht. In de ochtend is de zon nog niet zo heet en is prima.
Calathea Orbifolia water geven
Hierboven gaven we al aan dat deze plant een beetje een diva kan zijn. Als je kijkt naar de behoefte aan water wordt dat nogmaals duidelijk. De wens op gebied van water: niet te weinig, maar ook zeker niet te veel.
De grond mag dus nooit helemaal uitdrogen, maar ook niet te drassig blijven. Geef pas water als de bovenste paar centimeter van de aarde zijn opgedroogd. Dit controleer je door je vinger in de grond te steken. Blijft de aarde aan je vinger plakken? Dan is de aarde nat en wacht je nog even met water geven.
Hoeveel en hoe vaak je water geeft is afhankelijk van meerdere factoren. Als de plant groot is en op een lichte plek staat zal deze meer water verbruiken dan een kleine plant op een donkere plek. Je zult hiermee moeten experimenteren en zo de juiste frequentie en hoeveelheid vinden.
Overigens geeft jouw Calathea Orbifolia je feedback. Heeft de plant dorst? Dan gaan de bladeren hangen. Duurt dit nog langer dan gaan de bladeren krullen. Staat de plant te nat? Dan gaan ook de bladeren hangen. Daarna worden de bladeren geel en vallen ze af.
Tot slot een laatste tip over het water geven. Als je de keuze hebt, gebruik dan kalkvrij water of regenwater. Het liefst is het water op kamertemperatuur. Bij extreem koud water kunnen de wortels een schok krijgen waardoor de Calathea Orbifolia de bladeren laat vallen.
Grond, pot en verpotten
Te veel en te vaak water geven zorgt voor drassige grond. De plant kan hier niet tegen omdat het wortelgestel vatbaar is voor rot. Het is dus goed om hier de grond op aan te passen.
Er zijn tal van voorbeelden waar een Calathea Orbifolia het prima doet in normale potgrond voor kamerplanten. Wil je de kans op wortelrot verkleinen? Meng dan de potgrond aan met kokos- of turfvezel. Deze materialen houden vocht vast, maar zijn tegelijkertijd luchtig. Zo heeft de plant beschikking over water, maar staat hij niet in drassige grond.
Wat betreft de pot zijn er geen specifieke eisen waar je aan moet voldoen. Kies in ieder geval een pot met een drainage gat onderin (of boor deze zelf). Hierdoor kan het water uit de pot wegstromen. Om deze afwatering verder te bevorderen leg je een laagje hydrokorrels op de bodem.
Omdat het een vrij langzame groeier is zul je niet vaak hoeven verpotten. De frequentie is deels afhankelijk van de omstandigheden. Staat de plant op een lichte standplaats? Verpot dan iedere twee jaar. Op een standplaats met meer schaduw groeit de plant langzamer en is om de drie jaar verpotten prima.
Hoe moet je de Calathea Orbifolia snoeien?
De Calathea Orbifolia groeit net iets anders dan andere kamerplanten. De bladeren groeien op stelen die uit de grond omhoog komen. Er zijn dus geen stengels met bladeren die je in kunt korten, zoals bij bijvoorbeeld een Eucalyptus.
Het beste is om in ieder geval de dode en beschadigde bladeren weg te snoeien. Knip ze zo dicht mogelijk bij de basis weg. Verder hoef je er eigenlijk niks aan te doen.
Wil je de plant echt kleiner maken? Dan zou je ook nog de grootste bladeren er tussenuit kunnen halen. Zo blijven de kleinere bladeren over en is de plant dus kleiner.
Veelgestelde vragen en problemen
Bruine randen aan het blad van jouw Calathea Orbifolia?
Dan is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een te lage luchtvochtigheid. Deze prachtige plant komt van nature uit een tropisch gebied waar de luchtvochtigheid zeer hoog is. Overleven bij een lagere luchtvochtigheid lukt meestal wel, maar gaat dus ten kosten van het uiterlijk.
Je kunt de bruin geworden bladeren helaas niet meer herstellen. Wel kun je voorkomen dat er meer bruin wordt. Dit doe je door de luchtvochtigheid te verhogen. Sproei de bladeren dagelijks met een plantenspuit. Alles mag lekker nat worden. Je zult merken dat de nieuwe bladeren weer mooi blijven.
Heb je meerdere planten die deze behoefte hebben? Zet ze dan bij elkaar en plaats er een luchtbevochtiger tussen. Meer tips vind je op de pagina over bruine randen Calathea.
Het blad hangt
Als het blad van jouw mooie plant gaat hangen kan dat twee dingen betekenen: of je hebt teveel water gegeven, of te weinig. Dat klinkt ingewikkeld, maar is makkelijk te controleren.
Beantwoord voor jezelf de volgende vragen: Geef je regelmatig water? Is de aarde nat? Dan zijn de hangende bladeren te verklaren door een teveel aan water. Stop in dat geval een tijdje met water geven. Geef pas opnieuw water als de bovenste 3 centimeter van de aarde droog zijn.
Als je de laatste tijd geen water hebt gegeven en de aarde is droog, dan wordt het hangende blad verklaard doordat de plant dorst heeft. Geef een flinke slok water en wacht een paar uurtjes. Als het goed is veert de plant weer op!
Is de Calathea Orbifolia giftig?
Gelukkig is deze plant niet giftig. Je kunt hem dus veilig in huis hebben als er (kleine) kinderen, katten of honden rondlopen. Overigens is het wel een goed idee om de plant als nog bij hen uit de buurt te houden. De grijpgrage kleine handjes kunnen die prachtige bladeren flink beschadigen.
Welke andere Calathea’s bestaan er?
Dat zijn er bijna teveel om op te noemen. Op deze website kun je de volgende soorten vinden:
Calathea Makoyana
Calathea Ornata
Calathea Roseopicta
Calathea Rufibarba
Calathea Triostar
Calathea Zebrina