Calathea soorten: 15 prachtige varianten

calathea

Welke Calathea soorten ken je? Deze plantenfamilie is vrij populair als kamerplant en je kent daardoor waarschijnlijk redelijk wat soorten. Toch zijn er ook nog soorten Calathea die minder bekend zijn. En dat is jammer, want ze zijn minstens net zo mooi en bijzonder. Op deze pagina vind je een (zeker niet volledig) overzicht van een aantal prachtige Calathea soorten.

Calathea soorten

Calathea plant ken vele soorten. De meesten zijn gekweekt om de kleur en patroon op het blad. Hieronder zie je 15 van de meest voorkomende lagere taxa.

Calathea Roseopicta

We beginnen met de prachtige Calathea Roseopicta. Deze soort heeft een groot blad wat smal afloopt aan de boven en onderkant. Het unieke aan deze Calathea soort is de kleur van het blad. Deze is donkerrood aan de achterzijde en donkergroen aan de voorzijde.

Daarbij is er een mooi, roze patroon op de voorkant te zien. Het patroon lijkt er met een potlood op te zijn geschetst. Prachtig! Van deze soort zijn veel populaire kweekvormen, zoals de Calathea Medaillon.

calathea soorten: de roseopicta

Calathea Orbifolia

Andere Calathea soorten hebben misschien meer opvallende kleuren, de Orbifolia maakt dit verschil ruimschoots goed met de bladeren. Deze zijn groot, breed en hebben een prachtig patroon. De bladeren maken echt indruk en geven de plant een stoere look.

Meer weten? Lees verder over de Calathea Orbifolia.

calathea soorten: de orbifolia

Calathea Rufibarba

Ook de Calathea Rufibarba is een unieke soort! De bladeren zijn smal en het blad oppervlakte is aan de zijkanten gerimpeld. Dit geeft de uitstraling of het blad gekartelde randen heeft, maar dat is niet het geval.

Ook bijzonder is het kleurverschil: de bladeren zijn groen aan de bovenkant en paars aan de onderkant. De bladeren groeien in principe recht omhoog, maar zodra de plant groter en voller wordt kunnen ze omvallen. Dan krijgt deze Calathea een meer vollere look.

calathea soorten: de rufibarba

Calathea Majestica

Geen lijstje van Calathea soorten is compleet zonder de Majestica. Ook deze variant heeft een smaller blad, maar is lichtgroen met een witte tekening. Bij sommige varianten van de Majestica is er zo veel patroon op het blad te zien dat het volledige blad wit lijkt.

calathea soorten: de majestica

Calathea Makoyana

Werkelijk een prachtig en uniek Calathea type is de Calathea Makoyana. De kleurcombinatie en het patroon op het blad maakt deze plant zeer populair.

calathea soorten: de makoyana

Calathea Zebrina

Het blad van de Calathea Zebrina is een stuk smaller dan de vorige, maar heeft een net zo bijzonder patroon. De bijnaam “Zebrina” is natuurlijk te verklaren vanwege de strepen die dwars over het blad lopen. De donkergroene strepen steken prachtig af tegen het lichtere groen van het blad.

calathea soorten: de zebrina

Calathea Ctenanthe

De Calathea Ctenanthe wijkt iets van van de vorige Calathea soorten. Het blad is een stuk kleiner, maar ook de totale afmetingen van de plant blijven redelijk beperkt. Deze variant is dan ook leuk voor een plek met minder ruimte, op een kastje bijvoorbeeld. Het patroon op het blad is even bijzonder als zijn broertjes en zusjes. Werkelijk een lust voor het oog!

calathea soorten: de ctenanthe

Calathea Ornata

Ook de Calathea Ornata heeft het kenmerkende bladpatroon. In dit geval zijn het roze strepen die vanuit het midden naar de zijkanten van het blad lopen.

calathea soorten Ornata

Calathea Triostar

Uniek vanwege de vorm van het blad, maar ook zeker de kleur. Dat is de Calathea Triostar, ook wel Stromanthe Sanguinea Triostar genoemd.

Calathea soorten triostar

Calathea Warscewiczii

Deze Calathea soort staat bekend om het donkere en fluweelachtige blad. In verschillend licht lijkt het blad verschillende kleuren te hebben. Betoverend!

Calathea soorten Warscewiczii

Calathea Crocata

Wist je dat de Crocata de enige van alle Calathea soorten is die regelmatig en lang bloeit als kamerplant? De meeste soorten vertonen soms, als je geluk hebt, een enkele bloem. De Crocata bloeit dus veel regelmatiger.

calathea soorten crocata

Calathea White Fusion

De Calathea White Fusion is een prachtige soort die haar naam aan de kleur van de bladeren te danken heeft: daar zitten witte gedeeltes op.

calathea soorten white fusion

Calathea Musaica

De Calathea Musaica wordt ook wel Calathea network genoemd vanwege het patroon op de bladeren. Een lust voor het oog.

Calathea soorten Musaica

Calathea Louisae Maui Queen

Deze Calathea soort is een stukje minder bekend dan de rest. Dat komt wellicht omdat de bladeren minder uitsprekend en kleurrijk zijn dan haar zusjes. Toch is ook de Calathea louisae “maui queen” een plaatje!

Calathea soorten Maui queen

Calathea Flamestar

De Calathea Flamestar zie je hieronder. Met haar prachtige bladeren een aanwinst voor iedere woonkamer!

calathea soorten flamestar

Inhoudsopgave: