Polyscias

Polyscias

De Polyscias is een verzameling van grote kamerplanten, van oorsprong afkomstig uit Afrika en Azië. De naam dankt de plant aan een samenstelling van de twee Griekse woorden “Poly” (veel) en “Scias” (schaduw). In de originele habitat levert de Polyscias dan ook veel broodnodige schaduw. Overigens worden deze plant ook wel Aralia genoemd.

Als kamerplant zijn ze populair omdat het grote en volle planten zijn. Tegelijkertijd zijn ze niet gevoelig voor ziektes en vrij makkelijk in de verzorging. Hoe je de Polyscias moet verzorgen, tips en een oplossing voor veel voorkomende problemen lees je hier.

Polyscias
Polyscias

Polyscias verzorging

Standplaats en licht

Goed om te weten: de Polyscias houdt van zon! Geef deze plant dus een standplaats waar ze een aantal uren direct zonlicht per dag krijgt. Een plek met weinig licht is voor deze plant minder geschikt. Te weinig zon levert allerlei problemen op. In eerste instantie merk je dat aan gele bladeren, maar ook bladuitval en een beperkte groei zijn symptomen.

De Polyscias ziet er stoer uit, maar ze kan ook best een diva zijn in de verzorging. Zo houdt ze er bijvoorbeeld niet van om van standplaats te veranderen. Doe je dit toch, dan kan ze bladverlies vertonen. Soms ontkom je natuurlijk niet aan het verplaatsen van de plant, bijvoorbeeld bij aankoop of tijdens een verhuizen. Schrik dan niet als de Polyscias daarna haar bladeren laat vallen. Met de juiste hoeveelheid aandacht en verzorging komt dit vanzelf weer goed.

Er zijn andere kamerplanten die wel een stoer uiterlijk hebben en tegelijkertijd ook een stootje kunnen hebben. Als je zoiets zoekt, bekijk dan eens de stoere Yucca of de zeer sterke Sanseveria.

Luchtvochtigheid

Een ander aandachtspunt voor de standplaats is de luchtvochtigheid. Deze is al vrij laag in onze woningen, maar als de kachel aan gaat wordt deze nog veel lager. Dit levert allerlei problemen op, waarvan de bekendste is dat de bladeren van de Polyscias bruine randen krijgen. Zet deze planten dus niet in de buurt van een radiator.

Los van de standplaats kun je nog op andere manieren invloed uitoefenen op de luchtvochtigheid. Een veel gebruikte methode is het benevelen van de bladeren met een plantenspuit. Doe je dit dagelijks, of in ieder geval meerdere keren per week, dan boots je die hoge luchtvochtigheid na. Zo voorkom je bruine randen of volledig bruine bladeren aan de Polyscias.

Ook kun je er voor kiezen om meerdere planten van tropische afkomst bij elkaar te zetten. Deze planten verdampen allen vocht, maar door ze bij elkaar te zetten creëer je als het ware een microklimaat. Tussen deze planten is de luchtvochtigheid hoog en alle planten, waaronder de Polyscias, profiteren hiervan. Veel kamerplanten zijn van oorsprong tropisch waar je het misschien niet van had verwacht. Denk bijvoorbeeld aan de Philodendron, de Calathea en de Strelitzia.

Polyscias verzorging

Polyscias water geven

Hoe vaak geef je de Polyscias water? Het gaat erom dat de grond nooit drijfnat is, maar ook nooit volledig uitdroogt. Bij te natte grond krijgt de plant geel blad en kan hier uiteindelijk zelfs aan dood gaan. Bij te droge grond zie je een slap hangende plant, bruine bladeren en verlies van blad. Dus, hoe pak je het aan?

De juiste methode is om een vinger in de potgrond te steken en zien of er aarde aan blijft plakken. Als er geen aarde aan plakt is de grond droog genoeg om water te geven. Als er aarde aan blijft plakken is de grond nog te nat. Dan wacht je nog even.

Hoeveel water geef je de Polyscias? Zo veel dat de plant ongeveer twee keer per week water nodig heeft. Zo blijft de grond nooit erg nat, en droogt het ook nooit volledig uit.

De juiste temperatuur

De minimum temperatuur voor de Polyscias is 12 ℃. Dan spreken we echt van het minimum. Liever heeft deze plant hogere temperaturen. Over het algemeen is de normale kamertemperatuur goed.

Voorkom daarnaast sterke schommelingen in de temperatuur. Denk hierbij aan tocht, een open raam (in de winter) of de luchtstroom van een airconditioning. Deze schokken in de temperatuur kunnen bladverlies veroorzaken bij de Polyscias. Ditzelfde zie je terug bij de populaire kamerplant Dracaena.

Polyscias bladeren

Polyscias snoeien

Je kunt de Polyscias snoeien als je vindt dat de plant te hoog wordt. Vaak koop je deze plant al vrij groot en vertakt, dus het is goed mogelijk dat je er op een bepaald moment de snoeischaar in wilt zetten. Een andere reden om te snoeien is om een vollere plant te krijgen. Door te snoeien creëert de plant meer uitlopers.

Snoeien kan dus, maar doe dit wel op de juiste manier:

  • Gebruik altijd een snoeischaar die goed scherp is. Zo voorkom je lelijke snoeiwonden.
  • Ook moet de snoeischaar zijn ontsmet. Je gaat wonden creëren aan de Polyscias en hiermee verklein je het risico op infecties.
  • Snoeien doe je het liefst in de herfst. Dan is de plant mooi open en kan het weinige zonlicht in de winter alle delen van de plant bereiken.
  • Snoei iedere tak met een paar centimeter terug, tot het gewenste uiterlijk is bereikt.
  • Je kunt ook de hoofdstam inkorten. Doe dit bij voorkeur in de lente, dan gaat de plant de groeifase in en kan goed herstellen van de ingreep.
Polyscias snoeien voor nieuw blad
Door de Polyscias te snoeien stimuleer je nieuwe uitlopers

Pot en verpotten

Verpotten is nodig nadat je de Polyscias hebt gekocht. De kweekpot waar de plant in zit bij aankoop is namelijk bijna altijd te klein. Daarnaast is het nodig om de plant iedere twee jaar te verpotten. Dan hebben de wortels de aanwezige ruimte opgebruikt en zit de Polyscias te strak in de pot. Ruimte in de pot is nodig omdat er zo meer ruimte aanwezig is voor aarde, welke vocht kan vasthouden. Een tekort aan ruimte in de pot uit zich dan ook meestal in een slap hangende Polyscias.

Je bent volledig vrij in de keuze voor een bloempot, slechts 2 dingen zijn belangrijk. Ten eerste moet de nieuwe pot ongeveer een kwart groter zijn dan de oude. Zo heeft de Polyscias voldoende ruimte om verder te kunnen groeien. Daarnaast moeten er gaten in de bodem van de pot zitten. Zitten die er niet in? Boor ze er dan zelf in. Doe dit voorzichtig, want een stenen pot kan gemakkelijk breken.

De gaten zijn belangrijk om overtollig water weg te laten stromen. Zouden deze gaten er niet in zitten, dan blijft al het water rondom de wortels staan. Hierdoor treedt wortelrot op. Dit zie je in het begin niet van bovenaf, maar gaat zich uiteindelijk uiten in gele bladeren die daarna afvallen. Als je de wortelrot voor langere tijd niet oplost gaat de Polyscias dood.

Welke potgrond voor de Polyscias?

Normale potgrond voor kamerplanten is geschikt voor de Polyscias. Gebruik altijd verse potgrond bij het verpotten van de plant.

Voeding voor de Polyscias

In de lente en zomer zit de Polyscias in de groeifase. Dit kun je zien aan de vele nieuwe uitlopers en bladeren die de plant maakt. In die periode is er ook behoefte aan extra voeding. Geef een organische voeding voor kamerplanten.

Als je de Polyscias net hebt verpot, en verse aarde hebt toegediend, wacht dan nog even met bijvoeden. In nieuwe potgrond zit altijd ook voeding. Pas zodra deze op is kun je plantenvoeding gaan geven. Doe je dit eerder, dan ontstaat een overschot aan voeding en beschadig je de wortels.

Polyscias soorten

Bij de laatste categorisering werd vastgesteld dat er 116 verschillende soorten Polyscias zijn. Verreweg de meeste van deze soorten groeien nog in de natuurlijke habitat. Slecht een enkeling daarvan kennen wij als kamerplant. De belangrijkste Polyscias soorten als kamerplant zijn:

Polyscias soorten
Twee Polyscias soorten

Veel gestelde vragen en problemen

Is de Polyscias giftig voor huisdieren?

Voor zover bekend is deze plant niet giftig voor huisdieren. Je kunt dus gerust een Polyscias neerzetten als je katten, honden, vogels of andere huisdieren hebt.

Polyscias verliest bladeren

Als de Polyscias af en toe een blad verliest is dat geen probleem. Bij grote hoeveelheid verlies van bladeren, als de plant kaal wordt, moet je wel in actie komen. De belangrijkste oorzaken van bladuitval zijn: een te donkere standplaats (Polyscias houdt van zon!), een te droge lucht, een overschot aan water en te lage temperatuur. Voor al deze zaken kun je bovenaan deze pagina de juiste aanpak lezen.

Help, mijn Polyscias stinkt!

Als jouw Polyscias stinkt is dat een signaal dat er ongedierte, zoals luis of mijt, op de de plant zit. De geur is een afweermechanisme van deze plant. Controleer dus goed op bladluis, spint, wolluis of andere beestjes op de bladeren. Deze zitten meestal bij jonge blad, dichtbij de stam.

Polyscias hangt slap

Slappe bladeren aan deze plant betekenen meestal één van de twee oorzaken: te veel of te weinig water. Zorg ervoor dat de aarde altijd licht vochtig is, maar nooit drijfnat. Tegelijkertijd mag de grond ook nooit helemaal uitdrogen, dan gaat de plant dus slap hangen.

Er zitten druppels aan de bladeren

Dit ziet er misschien wat vreemd uit, maar is heel normaal. Dit is een proces wat guttatie heet. Feitelijk zweet de plant het water eruit wat de wortels even niet kwijt kunnen. Dit komt ook voor bij andere tropische planten zoals de Alocasia en Bananenplant.

Maximale hoogte en groeisnelheid

Hoe snel groeit de Polyscias? Dat hangt sterk af van de verzorging. Hoe beter je dit doet, hoe sneller de plant groeit. De plant kan dan zo’n 8 centimeter per jaar groeien. Uiteindelijk wordt de Polyscias zo’n 2 meter hoog en 70 centimeter in omtrek. De precieze afmetingen verschillen overigens per soort.

Kan de Polyscias bloeien?

De bloemen van deze plant zijn prachtig, maar als kamerplant zul je die helaas niet vaak zien. De omstandigheden zijn hier niet toereikend voor deze plant om tot bloei te kunnen komen.

Polyscias bloem
Polyscias bloem

Samenvatting

Botanische naamPolyscias
Ook bekend alsAralia
Originele habitatAfrika en Azië
Aantal bekende soorten116
StandplaatsZonnig
WaterbehoefteGrond niet uit laten drogen

Inhoudsopgave: