Philodendron Scandens groeit van nature in Centraal Amerika. Warme gebieden dus. Gelukkig kan deze plant ook prima groeien in onze huiskamer. Sterker nog, je zou de Philodendron Scandens soorten makkelijke planten kunnen noemen. De specifieke wensen voor de verzorging lees je op deze pagina.
De Philodendron Scandens werd voor het eerst beschreven in 1853. De botanische naam werd gegeven vanwege het groeigedrag: Scandens betekent grofweg vertaald Klimmende Boomliefhebber. Inderdaad, het is een klimplant. Dit terwijl we deze plant juist houden als hangplant. Inmiddels is deze Philodendron niet meer uit onze woonkamers weg te denken!
Het blad wordt meestal zo’n 4 a 5 centimeter lang. De vorm heeft wel iets weg van een hartje. In het Engels wordt deze plant ook wel Heartleaf Philodendron genoemd. Hierin is de Scandens trouwens niet uniek. Zo heb je bijvoorbeeld ook de String of Hearts (Chinees Lantaarnplantje).
Afhankelijk van de soort is het blad groen, groen met geel of paars. Deze verschillende soorten worden ook op deze pagina beschreven.
Philodendron Scandens verzorging
Standplaats
Hierboven gaven we het al aan: Philodendron Scandens is een klimplant. Dit is belangrijk om te weten bij het kiezen van een standplaats. De plant heeft namelijk wel wat ondersteuning nodig bij het klimmen. Gebruik bijvoorbeeld een mosstok of een klimrekje, zoals je hieronder op de foto kunt zien. Overigens zie je deze plant voornamelijk als hangplant. Ook dat kan prima. Dan kun je hem bijvoorbeeld op een kast zetten of aan het plafond hangen. Liever een rechtopstaande Philodendron? Bekijk dan eens de Philodendron Xanadu.
Belangrijk bij het kiezen van de standplaats is de mogelijkheid van tocht. Deze planten houden niet van tocht. Dit kan ontstaan door twee ramen die tegen elkaar openstaan, maar bijvoorbeeld ook door warme luchtstromen van een radiator.
De juiste hoeveelheid licht
Of je hem nu laat klimmen of hangen, je moet met de standplaats ook rekening houden met de hoeveelheid direct zonlicht. Het maakt niet uit of je deze plant op een lichte of schaduwrijke plek zet, zolang er maar geen direct zonlicht op de bladeren kan komen. Dit kan zorgen voor bladverbranding.
De Philodendron Scandens is een vrij makkelijke plant en groeit over het algemeen ook prima op een plekje met minder licht. Ditzelfde geldt voor andere oerwoudplanten zoals Calathea’s. Mocht het echt te weinig licht zijn, dan merk je dat aan de groei. Je ziet dan steeds langere stengels waar steeds minder blad op zit. De stengels “zoeken” dan naar licht.
Hoeveel water geven?
In vergelijking met andere Philodendrons, zoals de bijzondere Philodendron Pink Princess, heeft de Philodendron Scandens niet zoveel water nodig. Streef ernaar om de grond tussen de gietbeurten licht uit te laten drogen, maar nooit kurkdroog te laten worden.
Hoe vaak en hoe veel water je dan precies moet geven? Dat is hier niet zo te zeggen omdat het afhankelijk is van verschillende factoren. Denk hierbij aan de afmetingen van de plant, de standplaats (licht of donker), de temperatuur en de keuze van de grond (vocht vasthoudend of niet). Je zult zelf uit moeten proberen om achter de juiste hoeveelheid en frequentie te komen.
In ieder geval is het beste om regenwater of gedestilleerd water te gebruiken. Als je kraanwater gebruikt is dat in principe ook prima, maar laat dit dan eerst op kamertemperatuur komen.
Pot en verpotten
Het verpotten van de Philodendron Scandens is meestal maar eens in de paar jaar nodig. Ga pas verpotten als de plant zijn huidige pot ontgroeit. Het beste verpot je in het voorjaar omdat de plant dan de meeste energie heeft.
Kies altijd voor een nieuwe pot met afwateringsgaten. Zo kan overtollig water wegstromen en blijven de wortels niet in drassige grond staan. Hierdoor worden de bladeren geel en kan de plant zelfs uiteindelijk dood gaan. Je kunt het afwateren verder verbeteren door het gebruiken van hydrokorrels. Verder lezen over hydrokorrels en de toepassing.
Welke potgrond?
In het onderhoud van deze plant is de keuze voor potgrond niet zo belangrijk. In een standaard potgrond voor kamerplanten heeft jouw Philodendron Scandens het prima naar zijn zin.
Voor de plantengekkies: mocht je het onderhoud echt goed willen doen, ga dan voor een veenachtige potgrondmix. Ga voor een pH-waarde van tussen de 6 en 7. Dit kun je meten met een pH-meter. Deze apparaatjes zijn niet duur en ze hebben vaak meerdere functionaliteiten. Zo kun je ze vaak ook gebruiken om bijvoorbeeld het vochtgehalte te meten.
Snoeien
In de natuur kan deze plant wel 20 meter lang worden. Dat red ie onder de omstandigheden hier waarschijnlijk nooit. Maar het geeft wel aan dat er veel mogelijk is met dit plantje. Op het eerste gezicht lijkt het een klein plantje, maar kan dus echt groot worden!
Het kan dan ook voorkomen dat jouw Philodendron Scandens moet snoeien. Dat is gelukkig vrij eenvoudig. Je selecteert de ranken die je in wilt korten en snoeit die vervolgens terug met een scherpe en schone (snoei)schaar. De stengels zijn niet dik dus daar zou je makkelijk doorheen moeten komen.
Snoeien doe je het beste in het voorjaar omdat de plant dan de groeifase ingaat. Zo kan er sneller herstel plaatsvinden. Ook kun je dan meteen het resultaat zien: de plekken waar je hebt gesnoeid gaan in de breedte uitlopen. De plant komt dus voller terug!
De afgeknipte stukken hoef je trouwens niet weg te gooien. Deze kun je stekken! Lees erover op de pagina over Philodendron Scandens stekken.
Luchtvochtigheid
Deze tropische plant geeft de voorkeur aan een hoge luchtvochtigheid. De plant is echter niet erg gevoelig voor droge lucht. Bij een lagere luchtvochtigheid kan de Philodendron Scandens nog steeds prima groeien.
Daarbij moet wel worden gezegd dat de beste resultaten worden behaald bij het zo goed mogelijk nabootsen van de natuurlijke omgeving van een kamerplant. Daarom is het nog steeds een goed idee om deze plant te voorzien van een hoge luchtvochtigheid.
Er zijn een paar manieren om een hoge luchtvochtigheid te creëren. De makkelijkste methode om de luchtvochtigheid te verhogen is het regelmatig besproeien van de plant. Een andere mogelijkheid is de plant in de badkamer neerzetten. Hier is vaak een hoge luchtvochtigheid. En aangezien Philodendron Scandens prima lagere lichtomstandigheden kunnen verdragen, kan de badkamer inderdaad een prima plek zijn.
Temperatuur
De gemiddelde kamertemperatuur zorgt ervoor dat jouw Philodendron Scandens prima groeit. Met de gemiddelde kamertemperatuur bedoelen we alles tussen 16 en 24°C. Zorg er in de winter voor dat de plant niet blootgesteld wordt aan temperaturen onder 16°C. Over het algemeen kan een Philodendron namelijk geen temperaturen onder de 16 graden verdragen. Denk hierbij als je in de winter bijvoorbeeld een raam open zet in de buurt van de plant.
Philodendron Scandens soorten
Er zijn veel verschillende soorten Philodendron Scandens. Hieronder de meest voorkomende. Let erop dat er ook nog de Philodendron Cordatum is. Deze lijkt erop als je foto’s bekijkt, maar is in werkelijkheid een heel stuk groter.
Philodendron Scandens Variegata
De Variegata is prachtig vanwege de afwisseling in kleur op de bladeren. Op zoek naar een soort met volledig gekleurde bladeren? Bekijk dan de Philodendron Lemon Lime.
Philodendron Scandens Brasil
Philodendron Scandens Micans
Onze persoonlijke favoriet. Verder lezen over de Philodendron Micans?
Veel gestelde vragen en problemen
Mijn plant groeit niet
In de winter is dit heel normaal. De dagen zijn kort, de zon minder sterk. Dat is een signaal voor de plant om in ruststand te gaan.
Als het lente wordt, en de plant groeit nog steeds niet, moet je wat zaken controleren. Belangrijk is bijvoorbeeld of er nog ruimte is in de pot of dat de plant wel voldoende voeding krijgt.
Bloeit deze plant?
Het kan, maar je zult dit eigenlijk nooit zien bij kamerplanten. In de natuur bloeit deze plant natuurlijk wel. De bloemen lijken heel erg op die van de Anthurium Clarinervium. Ze vallen uiteindelijk ook in dezelfde plantenfamilie: de Aronskelkfamilie.
Is Philodendron Scandens een makkelijke plant?
Ja, deze plant is vrij gemakkelijk te verzorgen. De algemene regel bij de verzorging van planten is altijd de natuurlijke omgeving van de plant zo goed mogelijk nabootsen. Dit zorgt voor gezonde groei en mooie bladeren.
Philodendron Scandens is een tropische plant, maar tegelijkertijd zeer tolerant voor minder tropische omstandigheden. Hij kan prima groeien met een lagere luchtvochtigheid en een meer donkere standplaats. Houd echter altijd goed de groei in de gaten, er zijn namelijk grenzen aan hoe makkelijk deze plant is.
Andere makkelijke kamerplanten zijn bijvoorbeeld de Graslelie en de Sanseveria.
Is Philodendron Scandens giftig?
Deze plant is in te delen in de Aronskelkfamilie (Araceae). Misschien ken je wel de Alocasia Zebrina die hier ook in valt? De planten in deze familie bevatten Calciumoxalaat. Dit is giftig voor huisdieren bij inname.
Liever een niet giftige kamerplant? Onder andere de Calathea is een prachtig alternatief.
Hoe oud kan deze plant worden?
Deze makkelijke hangplant kan prima 10 jaar worden. Als je de verzorging goed aanpakt, en hem regelmatig snoeit, is er eigenlijk geen reden waarom deze plant niet ouder dan 10 jaar kan worden.
Mijn Scandens heeft een geel blad
Krijg je gele bladeren aan de plant? Dat betekent meestal dat de plant voor een te lange periode te nat staat. Dit veroorzaakt wortelrot en verkleurt de bladeren geel. Haal de plant uit de pot. Als de aarde echt drijfnat is moet je alles vervangen. Anders kun je af met een periode geen water geven. Voorkom dit probleem in de toekomst! Lees op deze pagina over de juiste verzorging.