Snoeien van tuinplanten. Het is iets waar sommigen tegenop zien en anderen juist naar uitkijken. Degenen die er tegenop zien vinden vaak dat snoeien lastig is. Gelukkig kunnen we zeggen dat snoeien helemaal niet lastig hoeft te zijn. Natuurlijk, bepaalde planten hebben hun specifieke wensen, maar als je die eenmaal kent wordt het steeds eenvoudiger. Daarnaast is het belangrijk het te durven: snoeien doet groeien!
Op deze pagina vind je een overzicht van alle snoeihandleidingen die op deze website te vinden zijn. Daaronder staat algemene informatie over het snoeien zoals: waarom snoeien, wat heb je nodig en wanneer je moet snoeien.
Hoe snoeien?
Hoe moet je een specifieke plant snoeien? Over het algemeen gelden dezelfde snoeiregels, maar per plant zijn er daarnaast specifieke punten waar je rekening mee moet houden. Per plant vind je hieronder de handleiding om deze juist te kunnen snoeien. Klik op een plant om naar de handleiding te gaan:
- Amerikaanse sering snoeien
- Brem snoeien
- Eucalyptus snoeien
- Fuchsia snoeien
- Glansmispel snoeien
- Hulst snoeien
- Japanse esdoorn snoeien
- Kamperfoelie snoeien
- Liriope muscari snoeien
- Oleander snoeien
- Salix snoeien
- Viburnum tinus snoeien
- Weigelia snoeien
Waarom snoeien?
Er zijn meerdere redenen waarom je een plant moet snoeien. De voornaamste reden is het in vorm houden van de plant. Deze reden komt voor bij boompjes, zoals bij de Japanse Esdoorn, maar ook bij klimplanten, zoals de Kamperfoelie. Bij klimplanten is er nog een extra reden. Veel klimplanten groeien tegen het huis of een schutting. Als je deze niet snoeit kunnen ze gaan woekeren. Veel klimplanten zijn immers snelle groeiers.
Een andere belangrijke reden waarom snoeien zo belangrijk is: bloei. Veel tuinders kennen het gezegde “snoeien is bloeien”. Veel tuinplanten worden gehouden vanwege de bloei. Denk hierbij aan de Weigelia en de Campanula. Door deze op de juiste manier te snoeien bevorder je de bloei. In veel gevallen is het zelfs zo dat niet of onjuist snoeien voor een kortere of mindere bloei.
Tot slot is het goed om fruitbomen te benoemen. Bij fruitbomen is snoeien ook belangrijk voor de bloei. De bloei zorgt immers voor de vrucht. Daarnaast is snoeien van fruitbomen belangrijk om de kroon open te houden. Zo kan er zonlicht op de vruchten vallen en kunnen deze rijpen. Ook voorkomt snoeien dat er veel vocht in de kroon blijft hangen wat het risico op schimmel vergroot.
Wat heb je nodig om te snoeien?
Om te kunnen snoeien is er snoeigereedschap nodig. Wat er precies nodig is hangt af van de klus. Zo vragen dikke takken om zware snoeischaren of zagen, en dunne takjes om een kleine en subtiele snoeischaar. De volgende spullen horen thuis in de schuur van de tuineigenaar om goed te kunnen snoeien:
- Een snoeischaar. Er zijn voor meerdere diktes snoeischaren te verkrijgen.
- Een takkenschaar. Dit is een speciale soort snoeischaar omdat deze lange handvaten heeft. Zo kun je ook bij de hogere takken zonder ladder te gebruiken.
- Een zaag. Als een tak te dik wordt om te kunnen snoeien moet je deze afzagen. Dit is vanzelfsprekend van belang bij de grotere boompjes en bomen.
- Een heggenschaar. Zoals het woord al zegt: deze is om heggen te kunnen snoeien.
- Handschoenen. Deze zijn nodig bij struiken of planten met doorns. Ook zijn er planten waarvan het sap giftig is waardoor handschoenen noodzakelijk zijn bij het snoeien.
Zorg altijd dat je scharen en zagen goed schoon zijn. Het is belangrijk deze te ontsmetten voor gebruik. Door te snoeien creëer je wonden aan de boom of plant. Met een schone snoeischaar voorkom je infecties. Daarnaast is belangrijk dat het materiaal goed scherp is. Met een botte snoeischaar of snoeizaag maak je lelijke wonden aan de plant.
Wanneer snoeien?
Wanneer moet je een bepaalde plant snoeien? Hierboven staan links naar de informatie per plant. Op die pagina is uitgebreid beschreven wanneer je een plant moet snoeien en ook waarom dat zo is. Voor sommige planten is de bloei bijvoorbeeld belangrijk en voor andere planten de groei. Over het algemeen bestaan er regels wanneer een plant gesnoeid moet worden:
- Fruitbomen: Een eerste snoei in het voorjaar, na de laatste vorst. Daarnaast een tweede snoei in het najaar, voor de eerste vorst.
- Heggen: In de winter de hoofdsnoei. Daarnaast kunnen heggen in het voorjaar en de herfst nog een vormsnoei krijgen als dat nodig is.
- Klimplanten: Deze kun je snoeien tijdens de lente, zomer en herfst. Over het algemeen zijn dit sterke en snelle groeiers. Enkel niet snoeien tijdens de vorst.